Kosttilskud

Bivirkninger ved proteinpulver | Kan det være farligt?

Vi har set en sundhedsbølge og eksplosiv vækst i fitnessmarkedet det sidste årti. Som resultat er efterspørgslen for kosttilskud stigende og her er protein og proteinpulver, det suverænt mest benyttede supplement.
Når protein og proteinindtag kommer op i medierne, er det dog ikke kun de gavnlige effekter der diskuteres, men også om et højt proteinindtag (mere end det af Sundhedsstyrelsen anbefalede indtag på 10-20 E%) kan være direkte skadeligt.
De sundhedsmæssige bekymringer omhandler som oftest nyreskader, hjertekarsygdomme og knogledensitet. Men er der noget om snakken? og bør du være bekymret for bivirkninger, når du indtager ekstra protein og proteinpulver?

Proteinpulver og nyreskader

bivirkninger protein

Nyrerne er et organ der filtrerer og renser blodet, danner urinstof og udskiller affaldsstoffer i urinen. Nyrerne fungerer lidt som en si på den måde, at blodet presses igennem små finmaskede ’filtre’, glomerulus, som kun tillader små stoffer og væske at passere igennem. Efter at være blevet filtreret, løber indholdet af glomerulus videre ud i et kompleks rørsystem, hvor meget af indholdet genabsorberes i blodbanen. Den del af indholdet der ikke absorberes, omdannes i sidste ende til urin.

Når vi indtager meget protein, filtreres der mere blod per tidsenhed og nyrerne vokser i størrelse. Omvendt falder mængden af filtreret blod og nyrernes størrelse mindskes, ved et lavt indtag af protein. Adskillige studier, foretaget over en lang årrække og af både almindelige mennesker og bodybuildere[1], viser at disse tilpasninger er helt naturlige og uskadelige – for raske mennesker[2]. For nyrepatienter og diabetikere er det en anden historie, men er du rask og velfungerende, er det altså ikke noget du behøver at bekymre dig om.

Proteinpulver og hjertekarsygdomme

Der er lavet en del studier af effekten af en proteinrig kost på udviklingen af hjertekarsygdomme. Studierne viste at der er en forhøjet risiko[3] – men det er værd at nævne, at de aktuelle diæter alle var rige på salt og mættet fedt, hvilket er en kendt risikofaktor for udviklingen af hjertekarsygdomme. Det er sandsynligt, at det er mættet fedt og salt, ikke proteinen i sig selv, der er skyld i den øgede risiko.

Forsøg fra Harvard Medical School viser bl.a., at det er muligt at spise en proteinrig kost, uden forhøjet risiko for udvikling af hjertekarsygdomme[4] . Hvis man først og fremmest får sin protein fra magert kød, fjerkræ og fisk, og desuden supplerer med masser af frisk frugt og grønt, så er der intet der tyder på forhøjet risiko for udviklingen af hjertekarsygdomme.

Proteinpulver og knogler

bivirkninger ved protein

Den sidste påstand er, at et højt proteinindtag afkalker knoglerne og mindsker knogledensiteten. Protein skulle efter sigende, via en større syreproduktion, øge mængden af kalcium som nedbrydes fra knoglerne og herefter udskilles i urinen. Der er igen lavet rigtig mange undersøgelser inden for emnet, og resultaterne er meget modstridende. Nogle undersøgelser understøtter påstanden, mange andre viser det stik modsatte – nemlig at protein er godt for knoglesundheden.

I de tilfælde hvor mængden af kalcium udskilt i urinen er steget, er den udskilte mængde i afføringen tilsvarende reduceret, hvilket gør at det samlede kalciumtab er uforandret, i forhold til tabet ved en kost med lavere proteinindhold. Underernæring og proteinmangel kobles desuden sammen med øget risiko for hoftebrud[5].

Er proteinpulver så uden bivirkninger?

proteins bivirkninger

Der er meget lidt evidens for nogen former for farlige bivirkninger ved et øget proteinindtag og du kan derfor sove ganske trygt om natten.
Som med alt andet, er det dog sjældent en god ide at overdrive til ekstremerne, så det anbefales altid at bruge fornuften og eventuelt tale med din læge hvis du har tvivlsspørgsmål.

Med en ansvarlig tilgang er protein og proteinpulver et af de mest effektive kosttilskud der findes. Med et passende indtag kan det hjælpe med forbedret restitution, uden at du skal bekymre dig om nogen former for bivirkninger.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


[1] ”Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes”

Jaques R. Poortmans, Olivier Dellalieux

journals.humankinetics.com/AcuCustom/Sitename/Documents/DocumentItem/930.pdf

[2] ”Dietary protein intake and renal function”

William F Martin,#1 Lawrence E Armstrong,#2 and Nancy R Rodriguez#1

Nutr Metab (Lond). 2005; 2: 25.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1262767/

[3] J Am Soc Nephrol. 2009 Aug;20(8):1797-804. Epub 2009 May 14.

High protein intake associates with cardiovascular events but not with loss of renal function.

Halbesma N, Bakker SJ, Jansen DF, Stolk RP, De Zeeuw D, De Jong PE, Gansevoort RT; PREVEND Study Group.

Division of Nephrology, Department of Medicine, University Medical Center Groningen, University Hospital Groningen, Groningen, Netherlands.

[4] A High-Protein Diet Can Be Good For The Heart, From Harvard Medical School

Retweet Main Category: Cardiovascular / Cardiology
Also Included In: Hypertension; Cholesterol; Nutrition / Diet

http://www.medicalnewstoday.com/articles/59423.php

[5] “Osteoporose – Forebyggelse, diagnostik og behandling”

Sundhedsstyrelsen

sundhedsstyrelsen.dk/publ/Publ2001/Osteporose/inde0011.htmMyprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Gå ikke glip af de nyeste artikler, opskrifter, tilbud og produktnyheder – tilmeld dig til vores nyhedsbrev allerede i dag. Tilmeld dig her