Ernæring

Top 5 fordele ved at spise lever

Som vi ved, er protein helt afgørende for succes på din fitnessrejse. Det er byggestenene i musklerne og er også nøglen til reparation efter træning. Sammen med dine protein shakes eller kosttilskud bør du sikre dig, at du får nok protein som en del af dit daglige fødeindtag. Og selv om du måske ikke tænker på det som dine go-to proteinkilder, er der faktisk en masse fordele ved at spise lever.

Så kan lever blive dit nye go-to protein?
Her er fem ernæringsekspert-godkendte fordele ved at spise lever.

Hop direkte til:

lever fordele

Fordele ved at spise lever

1. Lever er en proteinkilde af høj kvalitet

Det ville selvfølgelig ikke være din nye yndlingsproteinkilde, hvis det ikke havde et højt proteinindhold. 100 g kyllingelever indeholder omkring 172 kalorier, og 100 af disse kalorier kommer fra protein. Det betyder, at det er lavere i kalorier end 100 g kyllingebryst, men stadig højere i protein – det er en no-brainer.

2. Lever har et højt indhold af jern

Især kyllingelever er spækket med jern. Jernet, der findes i lever, er let fordøjeligt for kroppen. Jern hjælper kroppen med at danne røde blodlegemer og holder dit blod sundt. Hvis du øger dit jernindtag, kan det også hjælpe med at bekæmpe træthed. Så du vil have mere energi til at smadre dine PB’er.

Ikke kun det, men jern hjælper også kroppen med at omsætte proteiner. Så det giver dig ikke kun protein, det hjælper dig også med at bruge det.

Har du følt dig udmattet på det seneste? Kan du knap nok komme op ad trapperne uden at blive forpustet, selv om du er fysisk veltrænet? Så mangler du måske jern – især hvis du er kvinde. Få lægehjælp, tjek dit jernniveau og tilføj lidt lever til dit måltid – ikke hver dag.

3. Lever er sprængfyldt med B-vitaminer

Lever er rig på folater, de vandopløselige B-vitaminer. Ideelt set skal voksne indtage ca. 1,5 mcg B12-vitamin om dagen – så gå ned i supermarkedet og se, hvad der er på tilbud.

Det gør lever endnu mere værdifuld som energikilde. Desuden hjælper de med vedligeholdelse og reparation af celler. Et af de vigtigste tilstedeværende vitaminer er B12, som kroppen ikke selv kan producere og derfor skal indtages.

4. Lever indeholder A-vitamin

Lever er også meget rig på A-vitamin, så meget at gravide kvinder frarådes at spise dem. For den ikke-gravide befolkning er det dog gode nyheder for vores hud og vores syn.

5. Lever er økonomisk

Du kan forvente gode priser for et kg kyllinge- og okselever i dine almindelige supermarkeder. Du kan også finde dem frosset til en endnu lavere pris – perfekt til dine meal prep søndage. Det gør dem til en meget billigere mulighed end mange “almindelige” kødkilder.

Myter om lever

Leveren har et højt indhold af giftstoffer

Leverens vigtigste funktion er at rense kroppen for giftstoffer. Modsat hvad man tror betyder det dog ikke, at det at spise lever betyder, at man spiser de giftstoffer, der er blevet renset ud af kroppen. Leverens opgave er at slippe af med giftstofferne helt og holdent – ikke at lagre dem op.

Lever er vanskelig at tilberede

Lever plejede at være en meget populær kødkilde, og det kræver ikke megen finesse at tilberede den. Du kan stege den på samme måde som et kyllingebryst, og du ved, at den er kogt, når den har skiftet farve hele vejen igennem.

Med en simpel tilføjelse af løg og cherrytomater på panden får du et velsmagende måltid. Du kan også bruge den i tærter, gryderetter og andre opskrifter, der har godt af en fyldig kødsmag.

Kort fortalt

Når du er på udkig efter protein med ekstra næring, er lever en god fødevare at planlægge ind i din kost. Fordelene ved at spise lever en eller to gange om ugen kan omfatte forbedret energi fra jern og B12 og alle fordelene ved A-vitamin. Fordelene ved at spise lever, som fås til en rimelig pris, gør det værd at tilføje det til din madplan.

Er multivitaminer det værd? Er de gode for dig og bør du tage dem?

Kosttilskud

Er multivitaminer det værd? Er de gode for dig og bør du tage dem?

Er de virkelig det værd?

2021-04-27 13:29:50Skrevet af Liam Agnew

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

Kosttilskud

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

2019-06-07 17:22:23Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her