Gå til hovedindhold
Kosttilskud

Er multivitaminer det værd? Er de gode for dig og bør du tage dem?

Er multivitaminer det værd? Er de gode for dig og bør du tage dem?
Liam Agnew
Forfatter og ekspert3 år Siden
Se Liam Agnew's profil

Mange af os har sikkert taget kosttilskud før - også selv om du ikke altid har været en fitness- og ernæringsfanatiker eller har været super fokuseret på din ernæring. Et af de mest almindelige kosttilskud på markedet er multivitaminer, men er de gode for dig? Er multivitaminer faktisk værd at tage?

Grundlaget for at tage en multivitamin er at give din krop et forspring af alle de næringsstoffer, den har brug for i løbet af dagen, hvis din kost ikke rammer alle topkarakterer. Selv om du ideelt set ville få alle de nødvendige næringsstoffer fra maden, giver multivitaminer en god buffer, der hjælper med at udfylde eventuelle mangler i din kost.

Udtrykket multivitamin beskriver ikke en standardiseret, enkeltstående sammensætning - der findes mange typer multivitaminer, som hjælper forskellige behov og mål. Nogle har en højere styrke end andre, og nogle er målrettet mod specifikke næringsstoffer, mens andre er bredere for at hjælpe dig med at opfylde de daglige behov. Denne artikel vil diskutere fordelene ved multivitaminer og hjælpe dig med at afgøre, om en multivitamin er 1 - god for dig og 2 - værd at tage.

Hop direkte til:

Hvad er fordelene ved multivitaminer?

Multivitaminer er udviklet til at supplere dit daglige indtag af vitaminer og mineraler fra maden - ordet "supplere" betyder at "tilføje" til det, du får gennem din kost. Et tilskud skal altså ikke erstatte et sundt kostmønster, men snarere udfylde hullerne og hjælpe dig med at maksimere din ernæring.

Selv om multivitaminer betragtes som et kosttilskud, adskiller de sig fra præstationsfokuserede kosttilskud som f.eks. kreatin, som tages med en specifik fordel for øje. Målet med at bruge multivitaminer er generelt at blive og forblive så sund som muligt, idet man skal huske på, at kronisk mangel på vitaminer og mineraler kan føre til helbredsproblemer.

Mange undersøgelser har vist potentielle fordele ved multivitaminer, herunder forebyggelse af alvorlige sygdomme, der er forbundet med vitaminmangel.1 De største fordele ved multivitaminer er dog blevet vist hos personer, der har et lavt niveau af målvitaminet/mineralstoffet før tilskuddet.1

Hvem ville have mest gavn af multivitaminer?

Da multivitaminer er designet til at kompensere for visse næringsstoffer, der mangler i en persons kost, har visse grupper, der begrænser deres indtag af hele fødevaregrupper, eller personer med helbredsmæssige problemer, der øger deres behov for visse næringsstoffer, størst mulighed for at få gavn af en multivitamin.

Gravide kvinder

Under graviditeten ændrer kroppens behov sig i takt med, at dit barn udvikler sig. Prænatale multivitaminer anbefales ofte for at hjælpe med at opfylde ikke kun moderens behov, men også barnets behov. Ekstra DHA (ofte i form af fiskeolie) og folinsyre er typisk inkluderet for at fremme udviklingen af hjernen og nervesystemet.2

Veganere og vegetarer

Når du følger en vegansk eller vegetarisk kost og undgår animalske produkter, går du måske glip af de næringsstoffer, som kød og mejeriprodukter bidrager med i kosten.

B12, jern og zink er vigtige næringsstoffer, som du skal holde øje med, hvis du følger disse kostmønstre. Hvis man også undgår mejeriprodukter, bør man også overveje D-vitamin og calcium i en multivitamin.3

Voksne i alderdommen

Når vi bliver ældre, bliver vores kroppe mindre effektive til at fordøje og optage visse fødevarer, og andre aldringsprocesser ændrer vores behov for visse næringsstoffer. Mange ældre voksne har brug for mere calcium og B12.

Nogle ældre voksne har også mindre appetit, efterhånden som de bliver ældre. En undersøgelse viste, at indtagelse af en multivitamin faktisk bremsede aldringsprocessen helt ned på DNA-niveau.4

Fødevareallergier og intolerancer

Hvis du undgår hele fødevaregrupper (mejeriprodukter, korn) på grund af allergier eller intolerancer, skal du måske overveje en multivitamin for at kompensere for de almindelige næringsstoffer i disse fødevarer.

B-vitaminer er ofte tilsat mange forarbejdede fødevarer, f.eks. kornprodukter, så de, der spiser glutenfri kost, kan have gavn af ekstra B-vitaminer.

Specialiserede diæter

Hvis du følger en keto diæt eller en carnivor diæt eller et andet spise mønster med store restriktioner, skal du overveje, hvilke næringsstoffer du måske mangler fra de fødevarer, du undgår.

Ofte begrænser specialiserede diæter nogle frugter og grøntsager, som er vigtige kilder til vitaminer og mineraler. Afvej risici og fordele ved restriktive spisemønstre, og planlæg at optimere din ernæring med en multivitamin, hvis det er relevant.

Sundhedsmæssige forhold

Nogle kroniske sygdomme ændrer den måde, hvorpå vores krop bearbejder, absorberer eller udnytter næringsstoffer. Hvis du er i behandling for en langvarig sygdom, skal du tale med din læge om, hvordan den påvirker din ernæring og spørge, om han/hun anbefaler et multivitamintilskud.

Er der nogle ulemper ved multivitaminer?

Selv om de potentielle fordele ved multivitaminer er klare, er det også vigtigt at overveje de potentielle negative virkninger af multivitaminer.

Vores kroppe er effektive maskiner og kan filtrere nogle - men ikke alle - ekstra indtag af vitaminer eller mineraler fra, som vi ikke har brug for at bruge. Men indtagelse af megadoser (2-3 eller flere gange den nødvendige mængde) af nogle næringsstoffer kan faktisk være skadeligt for dit helbred.

For eksempel kan for meget jern forårsage forstoppelse, og for meget A-vitamin kan forårsage forgiftning. Vores lever og nyrer er ret effektive til at filtrere affaldsstoffer fra, men for mange vitaminer og mineraler er der fastsat "tolerable øvre grænser" ud over de anbefalede daglige indtag.

Det er også vigtigt at overveje din kost og tjekke dine multivitaminer for at sikre, at de faktisk er rettet mod de vitaminer og mineraler, som du måske har brug for et boost af. Ofte er multivitaminer fyldt med 200 eller 300 % af den anbefalede daglige mængde af et vitamin - hvilket ikke nødvendigvis gør dem bedre.

Mens nogle høje doser kan være skadelige for vores helbred, bliver andre bare smidt ud af vores krop og spildt.

Er det værd at tage multivitaminer?

Er multivitaminer så gode for dig? De kan helt sikkert hjælpe dig med at opfylde målniveauet for næringsstoffer baseret på din alder, dit aktivitetsniveau og din sundhedstilstand. Hvis du af en eller anden grund er på en restriktiv diæt, viser tegn på mangel eller bliver ældre, vil de sandsynligvis også være gavnlige.

Kan de også blive overforbrugt?

Absolut. Vær en klog forbruger og undersøg (sammen med din praktiserende læge), hvilken type multivitamin der er mest effektiv for dig, og køb fra et velrenommeret mærke.

Er multivitaminer det værd?

Hvis du har grund til at tro, at du har mangel på vigtige næringsstoffer, kan det være en afgørende faktor at tage en multivitamin. Vores kroppe fungerer mest effektivt, når vi giver dem alt det brændstof - både makro- og mikronæringsstoffer - som de har brug for. Multivitaminer kan bestemt være det hele værd, hvis du bruger dem korrekt og vælger den mest hensigtsmæssige type til dig.

Kosttilskud

Sådan vælger du de bedste multivitaminer til dig

Lad os guide dig igennem en verden af vitaminer.

Kosttilskud

Multivitaminer til kvinder | Hvad har du brug for?

Sådan sørger du for, at du får alt, hvad du har brug for.

3 år SidenI Liam Agnew

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

  1. Christen, W. G., Gaziano, J. M., Hennekens, C. H., PHYSICIANS, F. T. S. C. O., & STUDY II, H. E. A. L. T. H. (2000). Design of Physicians’ Health Study II—a randomized trial of beta-carotene, vitamins E and C, and multivitamins, in prevention of cancer, cardiovascular disease, and eye disease, and review of results of completed trials. Annals of epidemiology10(2), 125-134. 
  2. Milunsky, A., Jick, H., Jick, S. S., Bruell, C. L., MacLaughlin, D. S., Rothman, K. J., & Willett, W. (1989). Multivitamin/folic acid supplementation in early pregnancy reduces the prevalence of neural tube defects. Jama262(20), 2847-2852. 
  3. Baroni, L., Goggi, S., Battaglino, R., Berveglieri, M., Fasan, I., Filippin, D., … & Battino, M. A. (2019). Vegan nutrition for mothers and children: Practical tools for healthcare providers. Nutrients11(1), 5. 
  4. Xu, Q., Parks, C. G., DeRoo, L. A., Cawthon, R. M., Sandler, D. P., & Chen, H. (2009). Multivitamin use and telomere length in women. The American journal of clinical nutrition89(6), 1857-1863. 
Liam Agnew
Forfatter og ekspert
Se Liam Agnew's profil

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.

myprotein