0
Varekurv

Der er ingen varer i din kurv

Ernæring

Hvad kan og må man spise som veganer med nøddeallergi?

Image Designed by Freepik

Kan man være veganer med nøddeallergi?

Hvis du overvejer at skifte til en vegansk kost, så er der nogle fødevaregrupper, som du vælger at undgå såsom kød og andre animalske produkter. Selvom der er et hav af lækre veganske produkter, så kan det være lidt af et minefelt at være veganer MED nøddeallergi.
Men frygt ej, når du først har fundet ud af, hvad der reelt kan spises og ikke spises, så vil du slet ikke føle, at du lever og spiser restriktivt.

Flere og flere vælger at spise vegansk, og over de næste par år vil der være endnu flere. Da der er nogen, der har fødevareallergi, så er der også en stor gruppe af mennesker, der har behov for en nøddefri vegansk kost. Den gode nyhed er, at det er helt og aldeles muligt at leve vegansk og være sund og glad, selvom du er allergisk overfor nødder.

Husk, det er super vigtigt altid at læse varedeklarationen, før du spiser noget, når du er veganer med nøddeallergi. Tjek for enhver nøddebaseret ingrediens eller krydskontaminering og tal med din læge, hvis du ikke er helt sikker på, hvilke fødevarer, som du er allergisk overfor.

Du kan finde en masse brugbar information i denne artikel, som du får brug for i din rejse om at blive veganer med nøddeallergi. Fortsæt med at scrolle og læse for at finde ud af alt, hvad du behøver at vide.

Forskellen mellem jordnødder (peanuts) og andre nødder

Nøddeallergi

Mange mennesker tror, at peanuts er i samme nøddefamilie som alle andre nødder, men de er rent faktisk en del af bælgplanter (sammen med bønner, ærter og linser).
Dette betyder, at personer med allergi overfor peanuts ikke nødvendigvis er allergisk overfor andre nødder eller andre bælgplanter, men det er stadig oftest sådan, at man er allergisk overfor både peanuts og andre nødder. Mange der er allergisk overfor peanuts er også allergisk overfor sesamfrø.

De andre nødder er fra en anden familie af nødder, som har en hård skal. Disse inkluderer paranødder, cashewnødder, hasselnødder, pekannødder, macadamianødder, valnødder, pistacienødder, pinjekerner og mandler.

Personer med nøddeallergi spørger ofte, om de skal undgå alt, som har ordet nød i sit navn som fx kokosnød eller muskatnød, selvom de i realiteten ikke burde fremkalde en allergisk reaktion. Det er vigtigt at forstå, hvilke nødder, som man er allergisk overfor, da man nødvendigvis ikke behøver at skære alle nødder fra sin kost. Hvis du ikke er helt sikker, så kontakt din læge og få lavet en allergitest.

Næring i nødder og hvor man ellers kan finde samme næring

Peanuts og nødder er en fantastisk kilde af sunde fedtsyrer og protein, hvilket især er vigtigt, hvis du er veganer, da du af gode grunde ikke får protein fra animalske produkter. Men hvis du er nødt til at undgå peanuts eller nødder, så er der stadigvæk en hel masse andre gode plantebaseret kilder, som er værd at undersøge.

Fedtstoffer

Nødder er en god kilde af monoumættede fedtsyrer, som anses for at være gode for hjertet. Der er et hav af nøddefri veganske kilder af monoumættede fedtsyrer såsom næringsrige frø, fedtholdige frugter som avocadoer og oliven og visse madlavnings- og salatolier.

Nøddefri veganske kilder af monoumættede fedtsyrer

Avocado

 • Oliven
 • Avocadoer
 • Solsikkeolie
 • Rapsolie
 • Frø (hørfrø, chia, græskar og solsikke)

Du kan lave alle slags af lækre opskrifter ved at bruge disse hjerte-sunde ingredienser. Fx tahin af sesamfrø, solsikkesmør, chiabudding og endda din egen hjemmelavet veganske ost.
Vær sikker på at du ikke også er allergisk overfor ovenstående ved at få tjekket det hos din læge og dobbelttjek varedeklarationen for at være helt sikker på, at der ikke er nogle uventede nøddeingredienser eller krydskontamineringer.

Protein

Veganer med nøddeallergi

Nødder er spækket med protein, hvilket er vigtigt at få og vedligeholde i en vegansk kost.

Den gode nyhed er, at der er en masse nøddefri kilder af plantebaseret protein:

 • Tofu
 • Frø (hørfrø, græskar og solsikke)
 • Bælgfrugter (kikærter, bønner, linser og ærter)
 • Tempeh
 • Seitan
 • Jackfruit
 • Soyaprodukter
 • Nøddefri veganske burgere og pølser

Du kan sagtens være værtinde til en stor middag med lækre veganske retter, som er rig på protein. Fx Mexicaske fajitas, vegansk burger eller en lækker chiligryde.

Vær sikker på at du ikke også er allergisk overfor ovenstående ved at få tjekket det hos din læge og dobbelttjek varedeklarationen for at være helt sikker på, at der ikke er nogle uventede nøddeingredienser eller krydskontaminering.

Hurtige og nemme fødevare alternativer

At være veganer med nøddeallergi kan virke som lidt af en udfordring ved første tanke, da rigtig mange mælkealternativer er fremstillet med nødder. Men der er en masse gode alternativer, og når du har stiftet bekendtskab med disse, så vil du ikke føle, at du mangler noget.

Nøddefri vegansk mel

Nøddebaseret mel som mandelmel og hasselnøddemel er blevet mere populært, og indgår også i en glutenfri diæt. Hvis du er allergisk overfor disse nødder, så fortvivl ej, da der rent faktisk finde mange andre nøddefri melvarianter.

Teff mel med sin oprindelse fra Etiopien, er fyldt med protein og lavt indhold af mættet fedt, sukker og salt. Ironisk nok har teff mel en mild og nøddeagtig smag. Brug teff mel til pandekager og bagværk, hvor der ikke kræves særlig meget hævning såsom kiks og fladbrød.

Ikke-relateret til hvede, så er boghvede ideelt at bruge til at bage med og har også en mild nøddeagtig smag, selvom boghvede er helt og aldeles nøddefri.

Nøddefri vegansk mælk

Soyamælk

En af de mest almindelige nøddebaseret produkter til mælk er mandel-, cashew -og hasselnøddemælk. Heldigvis bliver et stort udvalg af mælkefri mælk langt mere tilgængeligt.

Medmindre du er allergisk overfor disse ingredienser, så prøv følgende nøddefri veganske mælk:

 • Kokosmælk
 • Soyamælk
 • Havremælk
 • Rismælk
 • Hampemælk
 • Hørfrømælk

Nøddefri vegansk oste

Ligesom med plantebaseret mælk, så er mælkefri oste nogle gange fremstillet ved brug af nødder, men der er selvfølgelig stadigvæk mange lækre nøddefri valgmuligheder at vælge imellem. Prøv tapioka eller kokosolie baseret mælkefri oste, hvis du er veganer med nøddeallergi og husk altid at tjekke varedeklarationen.

Nøddefri vegansk smørepålæg

Nøddesmør: Hvis du er allergisk overfor disse typer af nødder, så hold dig fra nøddebaseret smør som peanut, mandel, cashew og hasselnød. Du kan hurtigt og nemt lave din egen hjemmelavet nøddefri smør. Fx solsikkesmør.

Pesto: Selvom det måske er lidt svært at finde en pesto uden mælk eller nødder (pesto indeholder typisk parmesanost og pinjekerner), så kan du lave din egen pesto med få ingredienser. Denne nøddefri og mælkefri veganske pesto er super nem at lave og smager meget bedre end dem, som du køber.

Blend let og enkelt følgende ingredienser sammen.

Ingredienser
Antal: 1 glas

 • 60 g basilikumblade
 • 100 g hampefrø
 • 3 spsk. gærflager
 • 2 fed hvidløg
 • 1/2 tsk. salt
 • 200 ml olivenolie
 • Saft fra 1/2 citron

Hjemmelavet pesto

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Ingen post tagsMyprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Spar 25% på alt* | Brug koden 25DK | Få 2for1 på Myvegan - få den billigste gratis Køb dine favoritter her