Livsstil

90’er-trends comeback? Disse elsker og hader vi

Hvis du er en millennial på udkig efter nostalgi eller et medlem af gen-z på udkig efter inspiration til mode, er dagens artikel noget for dig.

For at fejre vores Impact Week II med 90’er-tema tænkte vi, at vi ville mindes nogle af de bedste og mest skandaløse kost- og tøjtrends fra 90’erne. Så tag en pause fra vores utrolige udsalg i denne Impact Week og husk dig selv på, hvordan vi spiste og klædte os i 90’erne.

1. Restriktive diæter

Ah, Dr. Robert Atkins. Manden, der startede den potentielt mest berygtede diæt nogensinde – Atkins. Atkins-kuren er fedtholdig, proteinrig og kulhydratfattig og kræver, at du skærer en masse fødevarer fra for at få disse makroer til at passe.

Selv om Dr. Atkins udviklede diæten tilbage i 60’erne, blev den populariseret i 90’erne med udgivelsen af hans berygtede bog “Dr. Atkins’ New Diet Revolution”. Og det var en revolution. BBC rapporterede i 2003, at 7 % af mændene og 10 % af kvinderne havde prøvet diæten før, på trods af dens strenge karakter.

Selv om vi er glade for, at Atkins-kuren tilsyneladende hører fortiden til, er der et par lignende diæter, der flyder rundt … vi kigger på dig, keto.

2. Rulleskøjter

I 90’erne gik vi fra 80’ernes rulleskøjter til de meget mere sofistikerede rulleskøjter, som kun havde én række hjul i stedet for to sæt af to… hvilket gjorde balancen sværere, men løftede ethvert 90’er-look.

Uanset om du bare havde brug for en hurtig måde at komme rundt på, eller om du troede, at du havde en chance for at blive professionel, så var rulleskøjter på alle vores julelister på et tidspunkt.

3. Alt med lavt fedtindhold

Vi ved godt, at vi lige har talt om de fedtholdige diæter, men der var en anden diætkultur, der lurede i 90’erne: fedtfattigt alting.

Det er rigtigt, i modsætning til de fedtfattige og kulhydratfattige mennesker var der dem, der hoppede på ideen om, at alt fedt var dårligt, og som skar det væk, hvor de kunne. Dette førte til utallige fedtfrie snacks, fedtfattige måltidserstatningsdrikke og stort set alle de fedtfattige produkter, du kan komme i tanke om. Denne mode var så populær, at selv McDonalds lancerede “McLean”, en fedtfattig burger, som chokerende nok ikke holdt sig længe.

4. Flydende diæter

I 90’erne boomede måltidserstatnings shakes, og alene i 1990 steg salget i USA med 28 %.2 Man brugte kendte ansigter til at promovere de mest populære måltidserstatnings shakes, som lovede vægttab ved at indtage en shake til morgenmad, en til frokost og “en ordentlig middag” ifølge en reklame fra 1991.

5. Blodtypekost

Desværre var der en anden vigtig spiller, der kæmpede om vores opmærksomhed i 90’erne, nemlig Blood Type Diet. Ideen bag er, at hver blodtype er bedre egnet til en bestemt type kost.

Populariseret af Dr. Peter D’Adamo i sin bog “Eat Right 4 Your Type” har diæten faktisk ikke meget dokumentation, så vi er ret glade for, at den er blevet efterladt i 90’erne.

Blodtypekost | Spis efter din blodtype

Ernæring

Blodtypekost | Spis efter din blodtype

Og hvorfor videnskaben siger, at det er en modefænomen.

2021-06-09 12:15:52Skrevet af Liam Agnew

6. Sugar Busters Diæt

En anden almindelig diæt i 90’erne var Sugar Buster-diæten. Den generelle idé med denne diæt synes at være relativt sund, da den opfordrer til ikke at spise forarbejdede fødevarer, men du kan spise al den frugt og grønt, magert rødt kød og mejeriprodukter, som du vil – så længe de ikke er tilsat sukker.

MEN, præmissen for denne diæt er latterlig. Den opfordrer dig til ikke at hæve dit insulinniveau, fordi insulin gør dig fed …

7. Kålsuppe-kur

Tro det eller ej, men denne kur består af kålsuppe! YUM. Heldigvis var den ikke helt begrænset til kålsuppe, maden varierede alt efter ugedag, så den omfattede frugt og andre grøntsager og endda rødt kød en dag om ugen.

Diæten fokuserede på et hurtigt vægttab ved at opfordre tilhængere til at indtage omkring 1000 kcal om dagen. Dette er ikke den mest bæredygtige måde at tabe sig på, fordi det er sandsynligt, at du ikke taber fedt, men vand. Vi elsker et effektivt måltid prep i starten af ugen, men vi vil helst ikke preppe ladevogne med kålsuppe.

8. Bøllehat

Selv om denne 90’er-klassiker allerede har gjort sit comeback, er vi stadig ikke overbeviste. Dens eneste forløsende kvalitet synes at være dens praktiske anvendelighed, i hvert fald i det danske vejr. Den holder solen væk fra dit ansigt, er dejlig robust, selv når det blæser, og (afhængigt af dit valg af bøllehat) kan den holde dig tør i regnvejr.

9. Leotards

Træningstøj plejede at være meget mere flamboyant, og vi elsker det på en måde. Nok det bedste valg af træningstøj, hvis du vil holde et vågent øje med din form, og meget bevægelig med de høje ben. Så det er et ja til leotards fra os, men vi anbefaler, at du lader strømpebukserne og benvarmerne ligge.

10. Cykelshorts

Den ultimative 90’er-basic var et par gode cykelshorts. Sæt dem sammen med den fedeste t-shirt, du kunne finde, et par benvarmere og et par grove træningssko, og så var du good to go. Vi er glade for at give denne trend grønt lys, da det er en tidløs klassiker, både i og uden for fitnesscenteret.

11. Bæltetasker

Et vigtigt 90’er-udstyr og det mest praktiske. Du kan få plads til alle dine vigtigste ting i en bæltetaske, og de passer godt til en gymnastikdragt. Du kan stole på os, da 90’ernes fitnesskonge Mr Motivator i et interview for nylig sagde, at han selv har 500 bæltetasker, og det er ret imponerende.

12. Snap Front Trackies

Vi er ikke overbevist om dette. Hvis du ikke er bekendt med det, så er disse træningsbukser forsynet med trykknapper i siderne, hvis du har lyst til at lade luftstrømmen passere. De fungerer også glimrende i 90’ernes musikvideoer til at vise dine dance moves eller til 90’ernes kostumefester…

Kort fortalt

Vi vil gerne tro, at både diætkulturen og moden har udviklet sig meget i løbet af de sidste 30 år. Mens vi er glade for at se nogle af vores barndomsfavoritter vende tilbage, er vi glade for at lade nogle af de dårligere valg ligge i fortiden … især diæter, der tvinger os til at skære kulhydrater fra.

Se vores fantastiske tilbud til Impact Week II.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her