Træning

At “slippe” af med cellulite | Fact eller Fiction

I modsætning til hvad patienterne har hørt eller læst, er cellulite ikke et resultat af giftstoffer, dårlig cirkulation eller tilstoppede lymfedannelser. 

Der har været tonsvis af påstande om, hvad cellulite er, hvor det kommer fra, og hvordan man slipper af med det. Men med al denne misinformation, der flyver rundt, hvad er så fakta? I denne artikel vil vi debunkere, hvorfor cellulite faktisk er normalt, og om der er nogen dokumenterede måder at reducere det på. 

cellulite

Hvad er cellulite? 

Tro det eller ej, cellulite er faktisk normalt, selv om det er blevet dæmoniseret af samfundet i mange år, og det er sandsynligvis et produkt af genetik og hormoner. Cellulite er ikke en patologisk tilstand, hvilket betyder, at den ikke er forårsaget af en sygdom eller lidelse, men snarere er fysiologisk, hvilket betyder, at den på ingen måde er skadelig eller unormal, selv om den kan påvirke kropsbilledet og livskvaliteten. 

Cellulite er et lagringsmønster af overfladisk fedt. I stedet for at fedt lagres rundt om hele kroppen, lagres det i små lommer adskilt af fiberstrenge kaldet septaer. Disse tråde trækker nedad og binder huden, og det er det, der fører til cellulites buleudtryk. 

Hvordan cellulite opstår, er ikke klart, selv om flere faktorer – køn, genetik og livsstil – menes at være involveret. Både mænd og kvinder har fedt i lårene, som er lagret i små søjler, og efterhånden som kroppen ældes, ryger fedtet lidt ud, og huden bliver tyndere, så man ser mere af denne krusede effekt. Hos mænd er de bånd, der holder bindevævet på plads, arrangeret i et zigzagmønster, mens mønsteret hos kvinder er mere cirkulært. 

En anden faktor, der skal tages i betragtning, er kvindelige hormoner. Efterhånden som kvinderne bliver ældre, producerer deres kroppe mindre østrogen. Dette hormon sørger for, at blodkarrene flyder jævnt. Mindre østrogen kan resultere i dårlig cirkulation, hvilket i sidste ende kan betyde et fald i ny kollagenproduktion og nedbrydning af ældre bindevæv. 

Kan du slippe af med cellulite? 

På trods af de mange forskellige behandlingsmuligheder, der findes til behandling af cellulite, har ingen af dem vist sig at være effektive på lang sigt. Anti-cellulitecremer, injektionsmidler, fyldstoffer og laser kan hjælpe med at reducere udseendet af cellulite i umiddelbar forstand, men efter kort tid vil det gå tilbage til sin oprindelige struktur.  

En systematisk gennemgang foretaget i 2015 viser, at en række undersøgelser, der ser på effektiviteten af forskellige teknikker, viste, at behandlingerne enten ikke var særlig effektive, eller at forskningsmetodologien var mangelfuld. 

Virker populære cellulite-behandlinger? 

Mens mange populære formler hjælper med at holde din hud fugtet og midlertidigt kan udjævne hudens udseende, kan de ikke løse de underliggende strukturelle problemer, der forårsager de fordybninger og knuder, der er forbundet med cellulite.  

Der findes heller ikke nogen standardiseret metode til at måle cellulite, hvilket gør det svært at vurdere, om der rent faktisk er sket en forbedring. Når vi kigger på, hvad cellulitecremer hævder, så siger de “hjælper på udseendet af cellulite”, men de siger ikke, at de slipper af med cellulite, og det med rette, fordi der ikke er én undersøgelse, der beviser, at en bestemt lokal behandling virker på lang sigt.   

Når man ser på, hvilke ingredienser der ofte er i disse topiske salver, er der nogle få fælles ingredienser. Koffein er i næsten alle cellulite-reducerende produkter, der viser nogen fordele, fordi det hjælper blodgennemstrømningen til huden og virker som et vanddrivende middel. Ved at fjerne fugt fra huden hjælper det med at opstramme den; det er dog midlertidigt.   

Retinol skulle virke ved at kunne trænge ind i huden, eksfoliere den og øge kollagenproduktionen, hvilket gør huden tykkere og skjuler det tydelige fedt under huden. Andre cremer kan prale af ingrediensen dimethylaminoethanol eller DMAE, en antioxidant, der stammer fra fisk, og som i kombination med aminosyrer angiveligt stimulerer musklerne til at trække sig sammen og blive fastere.  

Der er dog ingen videnskabelige beviser for, at cellulitecremer er effektive til at slippe af med cellulite eller reducere dens udseende. 

Prøv denne fedtforbrændende HIIT træning. 

Skal du slippe af med cellulite? 

Selv om det er umuligt at slippe helt af med cellulite, er der ting, du kan gøre for at minimere dens udseende. Styrketræning, især når den kombineres med kost og konditionstræning, kan reducere kropsfedt og forme musklerne, hvilket kan hjælpe med at slette nogle af disse deller.  

Træning kan hjælpe med at opbygge muskler og reducere kropsfedt – og dermed forbedre udseendet af cellulite, men det kan ikke fjerne det helt. Det, man skal huske, er, at motion ikke kun skal ses som en metode til at ændre vores udseende, hvad enten det er vægttab eller reduktion af cellulite, da det har en lang række fordele at tilbyde os.   

Vores kroppe skal i sidste ende være anderledes; de skal bevæge sig og ryste, når vi bevæger os, og at have ar, strækmærker og cellulite er ikke noget, vi bør stigmatisere eller skabe skam omkring. I sidste ende er det op til den enkelte at vælge, om man vil “slippe” af med cellulite. Hvis vi mindsker samfundets pres for at have en perfekt krop og omfavner ufuldkommenheder, vil det lette en masse af det pres, vi lægger på os selv. 

Se dette indlæg med vores ambassadør Amelia Goldsmith, der har til formål at normalisere vægtøgning for kvinder… 

Amelia Goldsmiths kamp mod spiseforstyrrelsen

Vores Ambassadører

Amelia Goldsmiths kamp mod spiseforstyrrelsen

Sund er meget mere end dit udseende.

2021-10-04 02:15:31Skrevet af Monica Green

Dommen 

Flertallet af kvinder af alle former og størrelser og etniciteter har cellulite. Det er ikke en patologisk tilstand, det er fysiologisk, hvilket betyder, at det er normalt. Som samfund bør vi forsøge at lære at omfavne det, selv om det med samfundspresset er forståeligt, hvorfor nogle mennesker ønsker at reducere deres.  

Ingen cellulitecremer vil være en mirakelkur. Styrketræning kombineret med konditionstræning kan være med til at opstramme din krop, hvilket kan mindske forekomsten af cellulite. Men motion bør være noget, vi gør for fornøjelsens, endorfinernes og den generelle sundhed. Ikke noget, vi gør for at ændre vores krop. 

Science Fact eller Fiction | Timeglas Workout

Ernæring

Science Fact eller Fiction | Timeglas Workout

Denne træning hævder, at den kan gøre din talje til et timeglas...

2021-09-29 11:30:20Skrevet af Myprotein

Hvad er Frugtarisme? | Ernæringsekspert gennemgår fordele, ulemper og hvorfor du ikke bør prøve det

Ernæring

Hvad er Frugtarisme? | Ernæringsekspert gennemgår fordele, ulemper og hvorfor du ikke bør prøve det

Det bliver et nej herfra.

2022-09-13 11:00:43Skrevet af Claire Muszalski

Jenaed Gonçalves Brodell

Writer and expert

Jenaed Gonçalves Brodell er en velkendt diætist (HCPC) og sportsvidenskabsmand. Hun er en fitnessentusiast og kommer fra en semi-professionel field hockey baggrund. Hendes passion for sportsernæring og baggrund i sportsverdenen gør hende forståelig for mange amatør- og eliteidrætsfolk. Hun har erfaring med at arbejde for NHS og i Sydafrika som konsulentdiætist. Hun har erfaring inden for pædiatrien med speciale i sportspræstationer for unge og voksne atleter og har erfaring inden for pædiatrien. Hendes skrivebaggrund stammer fra omfattende forskning gennem hele hendes karriere, hvor hun har fundet de mest opdaterede oplysninger og omsat dem til letforståelige oplysninger for offentligheden. Hun deler oplysninger på sin offentlige instagramside @the_Athletes_dietitianUK om det seneste inden for evidensbaseret ernæring.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her