Ernæring

En guide til juicekur | Fordele & risiko ved juicekur

Juicekur ses som et “quick fix” indenfor slankekure og diæter. De hævder at give hurtigt vægttab, en afgiftet krop og endda forbedret humør i nogle tilfælde. Men er det virkelig sikkert at begrænse dit indtag af fødevarer, og er vægttabet bæredygtigt?

Find ud af om en juicekur opfylder alle de fordele, som den praler med, eller om det skal hældes ned i vasken.

Hvad er en juicekur?

En juicekur er en kur, hvor alle indtagende måltider er i en juice form. Dette i et forsøg på at indtage flere vitaminer og mineraler, end du ville via din normale kost. Disse kure varer typisk omkring 3-7 dage.1 Det hævdes, at alle disse ekstra mikronæringsstoffer kan hjælpe din krop med at ‘rense’ eller ‘afgifte’, tabe betydelige mængder af vægt og øge energiniveauerne.1

For mange kan en juicekur give et quick fix og bruges som en nulstilling for at starte en ny, sund kost regime. På trods af deres seneste popularitet er der en tydelig mangel på videnskabeligt bevis for at understøtte sådanne påstande. Juicekur kan medføre en række sundhedsrisici, hvilket betyder, at de skal anvendes med forsigtighed. 1-4

Udrensning eller detox

En af de vigtigste rapporterede fordele ved juicekur er den ‘udrensende’ eller ‘detox’ effekt det har på kroppen. Dette er i vid udstrækning blevet kritiseret af eksperter.1

Når det kommer til afgiftning, er kroppens organer meget i stand til at klare jobbet, uanset hvor meget juice du drikker. 1 

Hvad angår hvilke toxiner som juicen, du drikker, kan rense ud, er noget ukendt. De er sjældent identificeret af dem, der hævder fordelene ved at drikke juice.1

juicekur

Juicekur til vægttab

En anden af de formodede fordele ved juicedrikke er vægttab. Mens der er tegn på, at juicedrikke kan hjælpe med at ændre vægt på kort sigt, har virkningerne ikke en tendens til at vare langvarige.6,2

Den måde, hvorpå en juicekur vil hjælpe dig med at tabe vægt på, er ved at reducere dit kalorieindhold. Nogle juicekurer kan være så lavt i kalorier som 400 om dagen.2 Dette er ikke holdbart, og når normalt kalorieforbrug bliver genoptaget, vil du hurtigt få vægten tilbage. Derudover øger store mængder vægttab i løbet af kort tid sandsynligheden for at miste vigtig mager kropsmasse.

Når mager kropsmasse går tabt i løbet af kort tid, kæmper kroppen for at genvinde det pludselige vægttab i et forsøg på at genoprette homeostase, din krops naturlige balance.

Hjernen kommunikerer med kroppen og tarmene og øger hungersnødhormoner i et forsøg på at øge energiindtaget som en måde at genoprette magert kropsmasse på. Da kroppen genopretter fedt i en højere hastighed end magert kropsmasse, er resultatet i den samlede stigning i kropsfedt, hvilket efterlader dig i en dårligere kropssammensætning, end da du startede din kur.7
Derfor anbefales det at vægttab skal være gradvis, i løbet af uger og måneder. Dette begrænser mængden af muskelabsorption og reducerer risikoen for, at vægten lægges på igen.

Er juicekure sikre? Hvad er risiciene?

Lavt protein

Da juice typisk består af frugt og grønt, er juicekure ofte meget lave i protein.2 Et reduceret proteinindtag kan føre til mange sundhedsmæssige problemer.

Tilfældigt er disse symptomer ofte henført til ‘toksiner, der forlader kroppen’ af fortalerne for juicekure.2

Protein er yderst vigtig til opbygning af skeletmuskel. Muskel er ekstremt vigtigt for at opretholde metabolisk sundhed, da det giver et glukoseoplagringspunkt for energi, hjælper med fedtoxidation og øger hvilende stofskiftehastighed.8

Kortisol

Lavt kalorieindhold er blevet vist at øge mængden af din krops stresshormon, kortisol.9

juicekur

Fordele ved en juicekur

På grund af manglen på langtidsbevis for fordelene og de negative virkninger af et lavt protein- og kalorieindhold, anbefales det ikke, at du forbliver på en juicekur i meget lang tid. Men gjort fornuftigt og i en kort periode, kan der være måder, hvorpå du kunne drage fordel af at indarbejde en form for det i din kost.

Overholdelse

Der er tegn på, at et indledende vægttab kan give opmuntring og hjælpe dig med at holde dig til en ny kostplan. Brug en juicekur til kick start af en ny kostplan eller sund livsstilsændring kan hjælpe dig med at holde fast i en langsigtet vægttabsplan.11

Tarmflora

Der er også data, der viser, at en 3-dages juicekur kan forbedre sammensætningen af dine tarmbakterier. Tarmflora sundhed er et hurtigt voksende område, med masser at blive undersøgt, men betydningen af en sund tarmflora har været veldokumenteret.6

En undersøgelse, der ser på effekten af en 3-dages juicekur viser, at gavnlige tråde af tarmbakterier blev forøget i løbet af 3 dage. Efter to uger efter at have vendt tilbage til en normal kost, gik tarmbakterierne tilbage til baseline.

Nitrogenoxid

Der er også beviser for, at nitrogenoxid er forøget under en juicekur. Nitrogenoxid er det, der produceres efter indtagelse af nitrater fra kosten, som findes i fødevarer som rødbeder. Nitrogenoxid har vist sig at hjælpe med kardiovaskulær sundhed ved at reducere blodtrykket og forbedre tolerance for motion.12

juicekur

Kort fortalt

Selvom en juicekur kan være en god måde at få masser af nyttige vitaminer og mineraler på, gør juice ikke den eneste bestanddel af din diæt på grund af de negative virkninger af lave kalorier og et lavt proteinindtag. Der er mange sundhedsrisici, og det bør ikke ses som en måde at “afgifte”, da der ikke er videnskabeligt bevis for at understøtte det.

Som med de fleste ting i ernæring og sundhed er det bedst ikke at tage ting til ekstremer. Selvom en juicekur kan give den første motivation, når man ser på at tabe sig og holde den væk, er den mest effektive måde via et beskedent, vedvarende energiforbrug (hvor du spiser mindre kalorier, end du brænder om dagen) med en diæt, der indeholder tilstrækkelig mængder protein og masser af motion.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


 1. Klein, A. and Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6), pp.675-686.
 2. Obert, J., Pearlman, M., Obert, L. and Chapin, S. (2017). Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Current Gastroenterology Reports, 19(12).
 3. Lien, Y. (2013). Juicing Is Not All Juicy. The American Journal of Medicine, 126(9), pp.755-756.
 1. Getting, J., Gregoire, J., Phul, A. and Kasten, M. (2013). Oxalate Nephropathy Due to ‘Juicing’: Case Report and Review. The American Journal of Medicine, 126(9), pp.768-772.
 2. Gardner, J. (2002). Death by Water Intoxication. Military Medicine, 167(5), pp.432-434.
 3. Henning, S., Yang, J., Shao, P., Lee, R., Huang, J., Ly, A., Hsu, M., Lu, Q., Thames, G., Heber, D. and Li, Z. (2017). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific Reports, 7(1).
 4. Dulloo, A. (2017). Collateral fattening: When a deficit in lean body mass drives overeating. Obesity, 25(2), pp.277-279.
 5. Hector, A. and Phillips, S. (2018). Protein Recommendations for Weight Loss in Elite Athletes: A Focus on Body Composition and Performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 28(2), pp.170-177.
 6. Tomiyama, A., Mann, T., Vinas, D., Hunger, J., DeJager, J. and Taylor, S. (2010). Low Calorie Dieting Increases Cortisol. Psychosomatic Medicine, 72(4), pp.357-364.
 7. Yaribeygi, H., Panahi, Y., Sahraei, H., Johnston, T. P., & Sahebkar, A. (2017). The impact of stress on body function: A review. EXCLI journal16, 1057–1072. doi:10.17179/excli2017-480
 8. Nackers, L., Ross, K. and Perri, M. (2010). The Association Between Rate of Initial Weight Loss and Long-Term Success in Obesity Treatment: Does Slow and Steady Win the Race?. International Journal of Behavioral Medicine, 17(3), pp.161-167.
 9. Vanhatalo, A., Bailey, S., Blackwell, J., DiMenna, F., Pavey, T., Wilkerson, D., Benjamin, N., Winyard, P. and Jones, A. (2010). Acute and chronic effects of dietary nitrate supplementation on blood pressure and the physiological responses to moderate-intensity and incremental exercise. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 299(4), pp.R1121-R1131.


Liam Agnew

Liam Agnew

Forfatter og ekspert

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her