Ernæring

Kan søvnkvalitet påvirke din spiseadfærd? Studierne siger…

Elsker du at dele videnskab til dine gym buddies, når du kaster rundt med nogle vægte?

Vi har svaret på netop det. Vi deler vores foretrukne nye studier, som vi tror vil ryste din ernærings- og træningsrutine.

Denne uge ser vi på effekten af REM-søvn på spiseadfærd, og om varedeklarationen på mad virkelig får os til at spise sundere. Lad os komme afsted…

Påvirker søvn din spisning?

Vi ved alle, at søvn er vigtig, men kan den også spille en vigtig rolle i vores spisevaner? Søvn er en temmelig kompliceret ting, men forskere mener, at de måske er blevet klogere på det.Vores søvn er opdelt i forskellige faser, hvoraf den ene er hurtig øjenbevægelses søvn (REM). Der vides ikke meget om formålet med denne fase, men hvad forskere kan se er, hvilke dele af hjernen, der lyser op under REM.

En af de dele, som de har set høje aktivitetsniveauer i under REM-søvn, er hypothalamus. Specifikt er neuronerne i dette område, der styrer ting som appetit og regulerer adfærd og afhængighed, når vi er vågne.

Forskerne eksperimenterede med at undertrykke disse neuroner hos mus under REM-søvn for at se, om det havde indflydelse på den daglige adfærd med nogle interessante resultater.

De fandt ud af, at når disse neuroner blev undertrykt, spiste musene mindre mad i løbet af dagen. Dette antyder, at REM-søvn kan være en integreret rolle i reguleringen af madindtag og appetit.

Selvom denne undersøgelse blev udført på mus, med vores moderne forstyrrede søvnmønster, ville det være interessant at se, om lignende resultater også blev observeret hos mennesker.

Påvirker din søvnkvalitet din appetit?

Hvorfor vi foretager bedre valg af mad

Når vi henter en madvarer, er vi temmelig vant til at se de ernæringsoplysninger, der vises på fronten, men det var ikke altid tilfældet.

Forsiden af varedeklarationen blev introduceret helt tilbage i 2006 med rød, rav eller grøn brugt til at vise, om en mad har sunde niveauer af forskellige næringsstoffer, såsom fedt eller salt.

Spørgsmålet er, efter godt over et årti af dette system, har det fungeret? Forskere har undersøgt ændringen i købstendenser siden denne mærkning blev introduceret for at finde ud af det.2

De opdagede, at ernæringssammensætningen af vores indkøbskurve generelt er forbedret, og at der nu købes reducerede mængder af den mærkede mad, f.eks. færdigretter.

Takket være denne nye lovgivning spiser folk i Storbritannien i gennemsnit deres månedlige kalorier med 588, når det gælder køb af mærkede butiksmærkevarer samt reduktion i mættet fedt, salt og sukker.

Selvom dette muligvis ikke synes meget, antyder det, at mærkning gør os mere opmærksomme på, hvad vi spiser – og om det er godt for os.

Kort fortalt

At være opmærksom på, hvad der kan øge vores appetit, eller den ernæringsmæssige værdi af specifikke fødevarer vil hjælpe dig med at tage mere velovervejede beslutninger, når det kommer til at give din krop brændstof til de hårde træningspas, eller bare komme igennem arbejdsdagen.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Oesch, L. T., Gazea, M., Gent, T. C., Bandarabadi, M., Herrera, C. G., & Adamantidis, A. R. (2020). REM sleep stabilizes hypothalamic representation of feeding behaviorProceedings of the National Academy of Sciences117(32), 19590-19598. 

2. Fichera, E., & von Hinke, S. (2020). The response to nutritional labels: Evidence from a quasi-experimentJournal of Health Economics, 102326. Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her