Ernæring

Sukker er ikke din fjende. Her er hvorfor

Chokolade, chips, sodavand – de er alle superlækre, men fyldt med sukker. Er det et problem?

Ernæringsekspert Richie Kirwan er her igen for at aflive rygterne og skille sandhed fra fiktion, så du kan træffe en informeret beslutning om, hvad du putter i din krop. Der er meget at pakke ud, så sæt kedlen på, lav en kop te, og sug det hele ind. Sukker er valgfrit.

Hvad er sukker?

Sukker er kulhydrater, og kulhydrater er et af de vigtigste makronæringsstoffer, vi kan få fra vegetabilske fødevarer.

Stort ord kommer ind: monosaccharider. De mest grundlæggende kulhydrater er monosakkarider, som kun består af ét molekyle.

De tre mest almindelige monosaccharider er:

 • Glukose
 • Fructose
 • Galaktose

Monosakkarider kan gå sammen og danne et disakkarid. Det er sukkerstoffer, der består af to monosakkarider.

Myteknuser

Tid til lidt hurtig ernæringsmatematik:

 • Glukose + glukose = maltose (findes i hvede, byg og visse frugter)
 • Glukose + galaktose = laktose (findes i mælk)
 • Glukose + fruktose = saccharose (bordsukker)

Så det er altså derfra, at alt hadet til sukker kommer. Den irriterende saccharose. Richie siger, at overforbruget af sukker sandsynligvis i høj grad har bidraget til stigningen i kropsvægt i den udviklede verden i de sidste 50 år.

Du har hørt det før, men du kommer til at høre det igen. Alt med måde. En smule sukker her og der vil ikke skade dig. Spandevis af sukker er derimod det, hvor problemet ligger.

Og det er vigtigt, faktisk mere end vigtigt, at bemærke, at sukker ikke er “giftigt”. Det er tværtimod det modsatte. Det er vigtigt i menneskekroppen. Men hold dig i ro. Lad være med at samle sukkerholdige snacks på lager endnu. Richie har aldrig sagt, at du faktisk skal spise sukker. Undskyld, at jeg hidser dig op.

Vores blod er bl.a. fyldt med glukose, og vores kroppe kæmper konstant for at opretholde blodsukkeret. Men vores kroppe kan lave glukose fra protein og fedt i en proces kaldet glukoneogenese.

Hvad sker der, når vi spiser sukker?

Når du spiser kulhydrater, hvad enten det er pasta, brød, kartofler eller en chokoladebar, fordøjer din krop det hurtigt, og eventuel glukose optages i blodet. Så dit blodsukker vil naturligvis stige. Og hvis du er sund og rask, vil din krop hurtigt regulere dit blodsukkerniveau, så det vender tilbage til det normale niveau.

Får sukker dig til at tage på i fedt?

Dette synspunkt skyldes en dårlig forståelse af vores ven insulin, og hvordan det virker. Bare rolig, det er derfor, Richie er til stede.

Når du spiser kulhydrater, bliver de fordøjet til sukker, der kommer ind i din blodstrøm, hvilket får din krop til at begynde at producere insulin. Insulin virker til at sænke blodsukkeret.

Men hvordan gør det dette?

 • Øger forbrændingen af sukker
 • Reducerer forbrændingen af fedt
 • Får din krop til at lagre flere kulhydrater enten i dine muskler som glykogen eller som fedt i dine fedtceller

Og sådan er det. Grunden til, at så mange mennesker er bange for kulhydrater og sukker. De tror, at “et øjeblik på læberne, et liv på hofterne” er bogstaveligt talt, og at de vil tage på i kropsfedt med det samme. Nå, men det siger vi fake news til.

Insulin virker kun i et par timer, mens dit blodsukkerniveau er højt. Når dit blodsukkerniveau vender tilbage til det normale, og din krop går tilbage til at forbrænde fedt.

Anyway, lad os ikke glemme, at kalorier er nøglen til vægttab. Husk: du skal være i kalorieunderskud, hvis du vil tabe fedt.

Fructose

Dette stof omsættes lidt anderledes end de andre monosaccharider. Det bliver lettere omdannet til fedt i leveren. Men dette vil kun medføre vægtøgning, hvis nogen er i et kalorieoverskud.

Igen kommer det hele tilbage til kalorier. Der er ingen vej udenom.

Hvad er problemet

Efter at have aflivet alle disse sukker myter, undrer du dig sikkert over, hvad problemet med sukker er. Richie nævnte, at sukker er et problem, hvis det spises i overskud, så vi bør nok bryde det lidt mere ned.

Forarbejdede fødevarer er blevet mere let tilgængelige i løbet af de sidste 50 år, især ultraforarbejdede snacks. Og de er ofte så forbandet fristende og velsmagende. Men de har fire egenskaber, der måske gør dem lidt mindre tiltalende…

 • Kalorietætte
 • Hyper velsmagende (virkelig velsmagende)
 • Ikke særlig mættende
 • Superbillige

Så det er meget nemt at spise for meget af dem. Og der ligger problemet.

Kort fortalt

Sukker er ikke problemet, hvis det spises med måde. Hvis du er sund og ikke indtager flere kalorier, end din krop har brug for, er der ingen skade ved at have sukker i din kost. Sukker er ikke lig med vægtøgning. Men det gør du selv. Nu har du fået fakta, og du kan selv beslutte, hvad der virker godt for dig.

Men et råd fra Richie skal du huske: spis ikke for meget sukker og forarbejdede fødevarer.

Er du en sukkergris? Lær at undgå sukker

Ernæring

Er du en sukkergris? Lær at undgå sukker

2017-09-14 06:58:27Skrevet af Myprotein

15 måder at stoppe sukker cravings på

Ernæring

15 måder at stoppe sukker cravings på

Svarene kan ligge i peanut butter...

2021-05-13 12:46:56Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her