Ernæring

15 måder at stoppe sukker cravings på

Hvis du får sukker cravings, så har vi gode nyheder – det er helt normalt. Sukker er lækkert og er et hurtigt brændstof for vores krop. Selv om simpelt sukker kan give dig en hurtig energiudladning, får det også dit blodsukker til at falde lige så hurtigt ned igen.

Hvis du kan udvikle spisevaner med fokus på komplekse kulhydrater og andre makronæringsstoffer, er der større sandsynlighed for, at du finder bæredygtig energi, der kan hjælpe med at begrænse sukkertrangen.

I denne artikel gennemgås femten måder at reducere den søde trang på.

Spring til:

sukker cravings

Hvorfor får vi sukker cravings?

Vores krop er faktisk skabt til at få lyst til sukker – når vi spiser kulhydrater, frigøres serotonin, det gode hormon. Fordi sukker er et simpelt kulhydrat (som let fordøjes), fører det til frigivelse af serotonin, hvilket gør sukkerholdige fødevarer “beroligende”.1

Ud over at udløse feel-good-hormonet frigør sukker også dopamin, som fortæller din hjerne, at du er glad.

Denne positive feedback cyklus gør, at du får lyst til sukker, og over tid kan et højt sukkerforbrug kræve endnu mere sukker for at få de samme “gode” følelser.2

Selv om sukker får os til at føle os godt tilpas, kan for meget sukker i vores kost føre til fedme og forskellige hjertesygdomsrelaterede problemer. Hvis du er bekymret over dit sukkerindtag, kan det være en god idé at reducere din trang til sukker for at forhindre et overforbrug af kalorier fra sukker.

Hvordan man stopper sukker cravings

Hvis du lærer nogle måder at stoppe sukkertrang på, kan du sandsynligvis få succes med at reducere dit samlede sukkerindtag. Prøv følgende tips til at forebygge og stoppe sukker cravings:

1. Spis tilfredsstillende mad

Din krop har trang til sukker, når du har brug for energi. Selv når du forsøger at tabe dig og begrænse kalorier, skal du sørge for at give din krop brændstof ordentligt for at forhindre de store nedbrud, der fører til sukkertrang.

2. Planlæg dine måltider

Dette omfatter også snacks. Hvis du har tid, og du kender dine målkalorier eller makroer (du kan beregne dem her), er det at have en plan den bedste måde at undgå sukkertrang på. Uanset om du laver din måltidsplan for ugen eller bare dagen i forvejen, er det lettere at holde sig på sporet, når du har en plan at følge.

3. Ram dine proteinmål

Protein er ikke kun fantastisk til at opbygge muskler; det hjælper os også med at føle os mætte. Protein tager tid om at fordøje, hvilket forhindrer følelsen af sult og begrænser sukkertrang.

Vores proteinpulver kan hjælpe dig med at nå dine daglige mål og give dig det søde kick – prøv nogle af vores shake opskrifter.

19 protein shakes og smoothies opskrifter til vægttab og muskelopbygning

Sunde Opskrifter

19 protein shakes og smoothies opskrifter til vægttab og muskelopbygning

2019-03-14 06:00:58Skrevet af Jennifer Blow

4. Fyld op med fibre

I kombination med protein skal du sørge for at få nogle fibre til hvert måltid – uanset om det er sukkerfattige frugter, grøntsager eller fuldkorn, giver disse komplekse kulhydrater vedvarende energi, der holder dig tilfreds.

Tip: Du kan nemt tilføje dem til din morgengrød: Hørfrø er fulde af fibre og er en nem tilføjelse til din morgengrød!

5. Undgå ikke fedtstoffer

Fedtstoffer er kalorierige, men giver nødvendige næringsstoffer og bremser også fordøjelsen (ligesom protein), så du føler dig mæt og undgår sukker cravings. Tænk avocado toast om morgenen eller naturligt peanut butter med æbleskiver som snack.

6. Identificer dine udløsende faktorer

Har du faktisk trang til sukker, eller er det bare en del af dine vaner? Hvis du altid spiser en sød godbid efter din frokost eller efter din middag, så omarbejd din tidsplan for at finde noget andet at lave efter et måltid. Uanset om det er at gå en tur eller rydde op eller ringe til en ven, så find en anden aktivitet, der kan hjælpe dig med at forhindre sukkertrang og skabe en ny rutine.

7. Brug frugt til at tilfredsstille din søde tand

Vi ved, at frugt er en naturlig kilde til sukker, men det indeholder også fibre og vand, som gør, at sukkeret fordøjes langsommere og ikke forårsager de dramatiske op- og nedture som raffineret sukker.

Hvis du har frugt planlagt ind i dine måltider (se #2) og let tilgængeligt (f.eks. ligger det ude på køkkenbordet eller på dit skrivebord), er det et nemt valg i stedet for at grave i skabene efter eventuelle kiks, der måtte ligge og flyde.

8. Begræns kunstige sødemidler

Selv om kunstige sødemidler ikke indeholder sukker, kan de stadig være vanedannende. Hvis du kun nyder supersøde fødevarer, kan det være svært at begrænse også de reelle kilder til sukker i din kost. Så fokuser på naturlige sukkerarter som frugt.

9. Forsink dine cravings

Hvis du virkelig har lyst til en sød godbid, så sig til dig selv, at du vil tænke på det igen om 5 minutter, og få travlt med at lave noget andet. Når de 5 minutter er gået, er du sandsynligvis kommet videre med din dag og har glemt, at du overhovedet havde en sukkertrang.

10. Drik en kaloriefri drik

Ofte vælger vi at snacke, fordi vi keder os eller føler os glade eller triste. Find en kaloriefri drik, som du nyder i stedet. Uanset om det er iskoldt vand med citron eller en almindelig kop te, så hav disse valg let tilgængelige for at hjælpe dig med at holde dig hydreret og undgå sukker.

Sort kaffe eller te kan også give dig et energiboost fra koffein, hvis du er virkelig træt.

11. Lav en liste over alternative aktiviteter

Er der enkle opgaver, du har undgået eller har brug for at udføre? Hvis du skal ringe for at lave en aftale eller rydde op i en rodet skuffe, skal du have en liste på papir af disse opgaver, som du kan udføre for at holde dig selv beskæftiget og undgå sukkertrangen.

Dette vil også hjælpe dig med at udføre flere af disse irriterende små opgaver, som vi så ofte udskyder!

12. Hav portionsstyrede muligheder til rådighed

Nogle sukkerkilder kan give andre fordele – som antioxidanterne i mørk chokolade. Hav en bar med 70 % kakao eller højere mørk chokolade til rådighed, og tillad dig selv en lille portion dagligt for at tilfredsstille din søde tand.

Se vores snacks med lavt sukkerindhold for andre idéer.

13. Pas godt på din krop

Genopretter du dig tilstrækkeligt med hviledage og får du nok søvn? Hvis du konstant er udmattet og har lavt energiniveau, kan det være meget sværere at undgå sukkertrang. Sørg for, at du hviler nok efter træningen, får kvalitetssøvn og giver din krop de næringsstoffer, den har brug for.

14. Sørg for, at du spiser nok

Kalorieunderskud er nødvendigt for vægttab, men hvis du skærer for få kalorier ned, kan det føre til, at du føler dig træt og sløv – hvilket ofte får dig til at få endnu mere trang til sukker. Slå sukkertrangen ihjel ved at sørge for, at du får masser af kalorier fra sunde kulhydrater, protein og fedtstoffer.

15. Tillad dig selv en lejlighedsvis godbid

Hvis du gør et godt stykke arbejde med at undgå sukkertrang de fleste dage, er det ikke verdens undergang at nyde et stykke kage her og der og spise din bedstemors berømte trifli. Læg mærke til, hvor meget mere du virkelig nyder den lejlighedsvise sukkerforkælelse i stedet for at få sukker dagligt.

Selv om vi ved, at sukker ikke er godt for vores krop, er det også helt normalt at have sukkertrang. Hvis du virkelig vil bekæmpe sukkertrangen, skal du sørge for, at du giver din krop alle de bedste energikilder fra protein, sunde kulhydrater og sunde fedtstoffer, og du skal passe på din krop, så den er veludhvilet og mindre tilbøjelig til at få dig til at vælge sukker for at få et hurtigt energitilskud.

At gå en tur, drikke almindelig te eller ændre dine rutiner kan være lige så effektive til at give dig det energiboost, du har brug for – samtidig med at det gavner dit helbred.

Høj Protein & Low-Carb Diæter | Fødevarer & Meal Prep

Ernæring

Høj Protein & Low-Carb Diæter | Fødevarer & Meal Prep

2019-08-22 07:26:21Skrevet af Grant Koch

Naturlige fedtforbrændere som virker | Bedste fedtbrændende kosttilskud

Kosttilskud

Naturlige fedtforbrændere som virker | Bedste fedtbrændende kosttilskud

2021-05-07 12:00:00Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1.   Koopman, K. E., Booij, J., Fliers, E., Serlie, M. J., & La Fleur, S. E. (2013). Diet-induced changes in the lean brain: hypercaloric high-fat-high-sugar snacking decreases serotonin transporters in the human hypothalamic region. Molecular metabolism2(4), 417-422. 
  2.   Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience & Biobehavioral Reviews32(1), 20-39.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her