Ernæring

5 sundhedsmæssige fordele ved avokado 

Avocadoer er kendt for deres sunde fedtstoffer, men nogle af jer vil måske blive overrasket over at vide, at avocadoer faktisk er en frugt og ikke en grøntsag. De er populære i mange retter på grund af deres cremede konsistens og mættende fordele, men de indeholder faktisk en god mængde vand og fibre.1 Takket være disse næringsstoffer har forskning vist, at avocadoer har tonsvis af sundhedsfordele, og vi gennemgår de fem største fordele her. 

sundhedsmæssige fordele ved avocado

5 sundhedsmæssige fordele ved avokado

1. Avocadoer er næringsrige

Selv om der findes mange forskellige slags avocadoer, indeholder Hass avocadoer specifikt følgende næringsindhold pr. 100 g2: 

 • 167 kalorier 
 • 15g fedt (10g enkeltumættet) 
 • 8.6 g kulhydrat 
 • 6,8 g fibre 
 • 3 g protein 

Mens en standardportion typisk er ¼ af en frugt (30 g), spiser de fleste mennesker en halv avocado ad gangen, hvilket er tættere på 70 g.1 

2. Avocadoer kan støtte hjertesundheden

Kliniske undersøgelser fra 1990’erne viste oprindeligt, at avocadoer, på trods af deres høje totalfedtindhold, havde en positiv indvirkning på kolesterolniveauet ved at sænke LDL- eller “dårligt” kolesterolniveauet.3 

Selv om der ikke er nogen officiel anprisning vedrørende hjertesundhed på nuværende tidspunkt, ligner avocadoer i ernæringsmæssig henseende trænødder, som har en kvalificeret sundhedsanprisning for at støtte hjertesundheden (men som også har flere kalorier pr. 100 g).1 

3. Avocadoer kan støtte en sund fordøjelse

Med en så cremet konsistens er det svært at tro, at avocadoer er en god kilde til kostfibre. Eksperter anbefaler, at vi får mellem 25-35 gram kostfibre om dagen for at sikre en sund fordøjelse, og en halv avocado kan give omkring fem af disse gram.4 Fibre hjælper os med at føle os mere mætte og kan hjælpe med at støtte et sundt kolesterolniveau. 

4. Avocadoer kan hjælpe dig med at tabe dig

På grund af det høje fedt- og fiberindhold er avocadoer ikke kun lækre, men de mætter også. Fedt, ligesom fibre, gør vores fordøjelsesproces langsom – det holder maden længere i maven og gør, at vi føler os mere mætte og tilfredse. 

Ligesom andre frugter er avocadoer en glimrende del af en vægtstyringsplan. Kliniske forskningsundersøgelser har vist, at avocadoer på trods af deres kalorieindhold er gode fødevarer at inkludere, når du ønsker at kontrollere din vægt.5 

5. Yderligere sundhedsmæssige fordele

Takket være de fytokemiske stoffer, eller planteforbindelser, i avocadoer kan de også støtte øjen- og hudsundheden takket være deres indhold af lutein og zeaxanthin.6 Både vores øjne og hud er underlagt aldringsprocessen, så indtagelse af fødevarer med et højt indhold af fytokemiske stoffer har mange potentielle sundhedsfordele. 

Leder du efter noget andet end avocado toast for at blive mæt? Prøv denne avo-pizza.

15 minutters vegansk opskrift | Avocado pizza med chili

Sunde Opskrifter

15 minutters vegansk opskrift | Avocado pizza med chili

2017-10-19 07:27:07Skrevet af Myprotein

Kort fortalt 

Kort sagt er avocadoer ikke kun lækre og alsidige, men også fyldt med næring fra sunde fedtstoffer til fytokemikalier. At inkludere avocado i dine måltider og snacks er en fantastisk måde at få flere næringsstoffer ind i din dag. 

Avocado kan ændre fedtfordelingen hos kvinder, foreslår studie

Ernæring

Avocado kan ændre fedtfordelingen hos kvinder, foreslår studie

De samme fordele blev dog ikke set hos mænd.

2021-09-25 12:29:18Skrevet af Emily Wilcock

Hvad er superfood fødevarer? Liste over superfoods

Kosttilskud

Hvad er superfood fødevarer? Liste over superfoods

Vi præsenterer madverdenens superhelte...

2021-04-23 18:13:48Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


 1. Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition53(7), 738-750.  
 2. USDA (U.S. Department of Agriculture). 2011. Avocado, almond, pistachio and walnut Composition. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24. U.S. Department of Agriculture. Washington, DC  
 3. Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Alvizouri-Munoz, M., Alvarado-Jimenez, M. D. R. and Chavez-Carbajal, F. 1997. Effects of a vegetarian diet vs. a vegetarian diet enriched with avocado in hyper-cholesterolemic patients. Arch. Med. Res., 28(4): 537–41  
 4. McGill, C. R., Birkett, A., & Fulgonii III, V. L. (2016). Healthy Eating Index-2010 and food groups consumed by US adults who meet or exceed fiber intake recommendations NHANES 2001–2010. Food & nutrition research60(1), 29977.  
 5. Tentolouris, N., Arapostathi, C., Perrea, D., Kyriaki, D., Revenas, C. and Katsilambros, N. 2008. Differential effects of two isoenergetic meals rich in saturated or monounsaturated fat on endothelial function in subjects with type 2 diabetes. Diabetes Care, 31: 2276–2278.  
 6. Unlu, N., Bohn, T., Clinton, S. K. and Schwartz, S. J. 2005. Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil. J. Nutr., 135: 


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her