Ernæring

Tab dig, mens du spiser, hvad du vil | Ernæringsekspert forklarer

Hvis du forsøger at tabe dig, er en af de bedste ting, du kan gøre, at spise dine yndlings retter. Og nej, det gælder ikke kun for folk, der elsker quinoa og kikærter. Fans af pizza, is og chokolade kan glæde sig. Alt dette kan indgå i din kost, hvis du ønsker det. Hvorfor? Fordi hvorfor give afkald på de ting, du elsker?

Du skal ikke tage mit ord for det. Dette kommer direkte fra ernæringsekspert og ph.d.-forsker Richie Kirwan. Vi vil lade ham forklare yderligere. Men husk venligst på, at han ikke fortæller dig, hvordan du skal leve dit liv eller anbefaler en bestemt diæt. Han giver dig blot fakta, så du kan træffe informerede valg. Så her er, hvordan du kan tabe dig, mens du spiser, hvad du vil.

Fedt og sukker

“Fedt og sukker” vækker frygt i mange diæt-folks hjerter. De færreste forbinder dem med en slank fysik, så måske er det lidt overraskende for dig, at en artikel om vægttab starter med dem, men her er vi så. Vi er bare fulde af overraskelser.

Men dette taler til et bredere problem med ernæringsforståelse. Mange mennesker bliver forledt til at tro, at de kun kan tabe sig, hvis de går på en diæt, der eliminerer alle de fødevarer, de elsker. Men det er forkert. Intet bør være udelukket fra menuen, når du forsøger at tabe dig. Mens meget restriktive diæter kan føre til vægttab på kort sigt, er de ofte uholdbare og fører til vægtøgning over en længere periode.

Restriktive diæter

Richie ved, hvordan man gør information let fordøjelig, og til denne video har han fremtryllet nogle fantasivenner. Hold dig til os. Bobby #1 og Bobby #2 er enæggede tvillinger, og begge ønsker at tabe sig. Det antal kalorier, de begge har brug for til at holde vægten, er 2.500, så de skal spise mindre end dette for at tabe sig. Dette ville bringe dem i det, der er kendt som et kalorieunderskud.

Et bæredygtigt kalorieunderskud for tvillingerne ville være at spise 200 kalorier mindre end deres vedligeholdelsesvægt, så de skulle spise 2.300 kalorier om dagen. For at gøre tingene lidt mere spændende sætter vi de to Bobbies på forskellige diæter.

Bobby nr. 1 skal på isdiæt. På denne diæt får han alle sine kalorier fra is. Det svarer til ca. to bøtter på størrelse med en halv liter om dagen, hvis du skulle undre dig. Bobby nr. 2 er på “banavacado”-diæt og vil ikke spise andet end såkaldt “gode” fødevarer: bananer og avocadoer. Det svarer til ca. fem avocadoer og otte bananer om dagen.

Man kan tro, at disse to diæter er verdener fra hinanden, men med hensyn til makronæringsstoffer er de overraskende ens:

Table Table
Table Table

 

Bobby #1 Bobby #2
Is Avocado & bananer
Kalorier 2299 2298
Fedt 135 g 135 g
Kulhydrat 235 g 297 g
Protein 33 g 26 g

Så der er stadig et spørgsmål tilbage. Hvis begge Bobbies skulle holde denne diæt i to uger, hvem ville så tabe sig mest? Eftersom diæterne har en lignende makronæringsstofprofil, og tvillingerne gennemfører diæten i samme tid, vil de tabe sig nogenlunde lige meget, selvom den ene spiser “dårlig” diætmad og den anden “god” diætmad.

Skal vi følge restriktive diæter?

Hvis det skal præciseres, bør du ikke følge nogen af disse to eksempler. Ingen af dem er velafbalancerede, og du ville hurtigt ende med alvorlige næringsstofmangler, hvilket ikke er overraskende. Mængden af protein i begge diæter er også ubetydelig, så du kan sige farvel til ethvert håb om gains.

Men det er mere end muligt at skabe en velafbalanceret kost, mens man er i kalorieunderskud. Du har brug for tilstrækkeligt med protein og en bred vifte af næringsrige fødevarer som frugt, grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter, der alle indeholder masser af vitaminer, mineraler og fibre. Det giver dig mulighed for at spise en større mængde mad og giver dig en mere mæt følelse. Og hvis du har regnet rigtigt, bør der være nok kalorier tilbage til at tage nogle godbidder med. Det hele handler om mådehold.

Hvorfor er det vigtigt at spise det, du har lyst til?

Som vi har sagt hundredvis af gange, er den største drivkraft for vægttab et kalorieunderskud. Fakta. Men den vigtigste faktor for et vellykket vægttab er konsistens og evnen til at opretholde en diæt på lang sigt.

Ekstreme diæter fungerer ofte godt i starten. Folk taber sig på grund af det indledende kalorieunderskud, men giver til sidst op, fordi diæten er så streng, og madvalget er så begrænset.

Fleksible diæter

En fleksibel diæt er en diæt, der giver folk mulighed for at spise en bred vifte af fødevarer og have nogle treats. En fleksibel diæt fører ikke kun til et bedre forhold til mad, fordi den forhindrer dig i at stemple fødevarer som “gode” eller “dårlige”, men den kan også føre til et mere vellykket og bæredygtigt vægttab på lang sigt.

Kort fortalt

Richie fortæller dig ikke, hvad du skal gøre, men hvis du har lyst til søde sager, og du forsøger at tabe dig, er det ikke noget problem. Hvor der er en vilje, er der en vej. Brug de resterende kalorier til et stykke pizza eller en chokoladebar. At nægte dig selv de fødevarer, du elsker, er trods alt ikke en bæredygtig diæt at følge på lang sigt.

Ernæringsekspertens dom over "superfoods"

Ernæring

Ernæringsekspertens dom over "superfoods"

Er de virkelig hypen værdig?

2022-02-16 18:51:38Skrevet af Emily Wilcock

Bæredygtigt vægttab med kontrolleret kalorieunderskud

Ernæring

Bæredygtigt vægttab med kontrolleret kalorieunderskud

Ernæringsekspert forklarer alt.

2022-02-09 19:02:13Skrevet af Emily Wilcock

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her