Kosttilskud

Fordele ved Aloe Vera som kosttilskud

Aloe vera har været et aktuelt emne på det seneste, og på TikTok har der været mange påstande om dens fordele for huden og tarmens sundhed. I en video med overskriften “Aloe vera juice for skin and gut health 11/10” påstod en kvinde, at hendes hud var blevet lysere og mere ensartet, samt at hendes tarmsundhed “aldrig havde været bedre”, siden hun begyndte at drikke aloe vera juice (AVJ).

Nogle af os kender måske aloe vera mere som et middel mod bleudslæt og mod solskoldning. Men er det mere end en hudpleje? Det er et vanskeligt spørgsmål. I denne artikel vil vi gå til roden af det. Her er, hvad forskningen siger om AVJ til hud- og tarmsundhed.

aloe vera

Hvad er aloe vera?

Aloe vera tilhører sukkulentfamilien. De fleste vil genkende planten på dens karakteristiske tentakelagtige, savtakkede blade.

Planten er kilden til aloe gel, som udvindes fra det indre af aloe vera-plantens kødfulde blade. Denne gel findes i laget lige under skallen på de kødfulde blade og består af vand og kulhydratpolymerer. Gelen er også rig på vitaminer, essentielle aminosyrer, lipider og polyfenoler, som menes at give aloe vera antivirale, antibakterielle og svampedræbende egenskaber.

Aloe juice fremstilles af geléen fra planten og fremstilles på en af to måder:

Behandling af hele blade

Ved denne produktionsmetode anvendes hele bladet til at fremstille saften. Det males og filtreres derefter for at fjerne alle latexforbindelser (kaldet “aloin”).

Det er vigtigt at fjerne alle latexforbindelser, da de har en bitter smag, har en hård afførende virkning og er potentielt skadelige i store mængder.

Behandling af de indre blade

Ved denne metode fjernes skallen og latexen, inden den indre gel forarbejdes til en væske. Nogle producenter filtrerer gelen yderligere for at forbedre koncentrationen.

Here’s the catch…

Før vi går ind på de potentielle fordele ved aloe vera juice, er det vigtigt at bemærke, at det er utroligt svært at studere på grund af forskelle i forberedelse, produktionsmetoder, dosering og plantekilder.

Aloe vera har masser af sundhedsmæssige fordele (som du snart vil opdage), men ikke alle produkter på markedet er lavet ens. Det er ligesom proteinpulver i den forstand; nogle virksomheder vil producere pulver af høj kvalitet, mens andre vil sælge dårligt fremstillede pulvere.

Hvad siger forskningen?

Der er masser af dokumenterede fordele ved aloe veras anvendelse og menneskers sundhed (1). Forskning tyder på, at aloeekstrakter kan hjælpe med håndtering af hudlidelser samt nogle former for immunforsvar, atherogenese (plakopbygning i arterierne) og mange andre cellefunktioner.

Der er kun få undersøgelser, der undersøger aloe vera juice alene, men det er rimeligt at formode, at der er en vis krydsning mellem det og andre aloe produkter, da de vil indeholde mange, hvis ikke alle de samme bioaktive forbindelser.

Aloe vera juice til tarmsundhed

En af de vigtigste påstande i TikTok-videoen og andre lignende er aloe vera juices fordele for tarmens sundhed.

Det viser sig, at der kan være beviser for, at den påstand kan bakkes op. En undersøgelse, der undersøgte dets virkninger på lactobaciller, en probiotisk bakterie, der almindeligvis findes i menneskers fordøjelsessystem, viste, at forskellige koncentrationer af aloe vera juice fremmede væksten af tarmvenlige bakterier (2). I en anden undersøgelse blev der observeret en antimikrobiel virkning af aloe vera juice på potentielt skadelige bakterier og svampe (3). Det kan også hjælpe med IBS-relaterede problemer som forstoppelse og oppustethed (4).

Hvis AVJ spiller en rolle i at fremme “gode” og reducere “dårlige” tarmbakterier, så er påstandene om forbedret fordøjelsessundhed ikke uden berettigelse. Dette kan også føre til fordele som forbedret fordøjelse, humør og mentalt velbefindende, reduceret oppustethed og symptomer på hudlidelser (5).

Aloe vera juice og rynker

Det kan også have andre mere spændende fordele. En af særlig interesse er en potentielt unik virkning mod rynker i huden (6). En undersøgelse sammenlignede de mulige anti-age anvendelser af både juice og gel. Forskerne fandt, at juice viste anti-rynkevirkninger, men det gjorde gel ikke.

Der var dog begrænsninger i undersøgelsen; forskerne testede isolerede hudceller i et laboratoriemiljø og ikke menneskelige deltagere. Det betyder ikke, at resultaterne på nogen måde er værdiløse, men anvendelsen er værd at bemærke. Det er usandsynligt, at anvendelse af aloe vera-saft på huden har samme virkning som at drikke den, så hvis man overvejer at bruge den for denne potentielle fordel, er det værd at anvende den lokalt.

Aloe vera og sårheling

Det har været en populær behandling af forbrændinger og skrammer i årevis, og forskningen bakker op om brugen af aloe vera-saft som et terapeutisk værktøj til heling af sår. I en undersøgelse blev to typer aloe vera-saft (fra to forskellige plantearter) evalueret på sår. Resultaterne viste, at begge typer hjalp på helingen og forhindrede væksten af skadelige mikrober uden bivirkninger på huden (7).

Aloe vera alternativer

En af hindringerne for et konsekvent forbrug af aloe vera juice er prisen og spørgsmålene omkring fremstillingsprocesserne.

Der er ikke mange praktiske alternativer til AVJ til potentielle forbedringer for hudens sundhed og sårheling. Men der er et par mulige alternativer til forbedring af tarmsundheden. Selve tarmsundheden er et enormt og komplekst emne. Det er utrolig svært at foreslå produkter til forbedring af fordøjelsen, da hver persons tarm er unik.

Men for generel tarmsundhed er probiotika nyttige til at forbedre profilen og diversiteten af dit mikrobiom. Derudover kan et antiinflammatorisk middel som omega-3 være nyttigt, hvis du lider af IBS eller et andet tarmrelateret problem, og et fibertilskud kan være nyttigt, hvis du kæmper med forstoppelse.

Hvis du virkelig kæmper med tarmrelaterede problemer, anbefales det, at du taler med en specialist med ekspertise på området, før du tager kosttilskud, da du ellers forværrer eventuelle problemer.

Hvor hurtigt mærkes fordelene?

Fordele ved AVJ for hudens sundhed ses normalt hurtigt. I mange af de undersøgelser, der er citeret i denne artikel, blev hudproblemer forbedret næsten straks efter indførelsen. Du kan også bemærke, at tarmproblemer forbedres ret hurtigt, med fordele, der normalt observeres inden for et par dage. AVJ’s afførende og maveberoligende virkninger sker meget hurtigere.

Kort fortalt

AVJ er mere end blot en TikTok-trend. Der kan være masser af potentielle fordele ved at tage det, men det er dog ret dyrt.

Dens mulige anvendelser til forbedring af tarmsundheden og forebyggelse af rynker i huden er begge virkelig spændende.

Normalt ville vi ikke anbefale at hoppe med på vognen af en TikTok-trend, men i tilfældet med AVJ og aloe vera kan det være et forsøg værd. Følg din mavefornemmelse.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Jamie Wright

Jamie Wright

Forfatter og ekspert

Jamie Wright har en kandidatgrad i human ernæring og en BSc i sport og træningsvidenskab, og arbejder nu med flere organisationer samt driver sin egen private praksis for at hjælpe enkeltpersoner med deres ernæringsmæssige mål. Han er akkrediteret med Association for Nutrition og hjalp hundreder af klienter, fra mødre derhjemme til internationalt konkurrerende atleter, og arbejder inden for evidensbaseret, holistisk ernæringsprogrammering for at nå deres sundheds- og fitnessmål. Ud over at drive sin praksis bidrager Jamie regelmæssigt til det ernæringsfelt, der præsenterer og skriver på dets mange facetter. Han har haft sin forskning præsenteret på den britiske fedme-kongres såvel som oversøiske konferencer og har skrevet flere e-bøger, mens han bidrager til andre (herunder velgørende sportsorganisationer). Hans forskning har koncentreret sig om vægtstyring såvel som sports / træningspræstation og tilskud. En massiv sportsnød, ivrig fitness-gænger og elsker alle hunde relaterede ting, Jamies mål med at dele den erfaring og viden, han har fået fagligt og professionelt, er at give en kilde til klarhed i den enorme mængde af ""forkert information og støj"", der findes inden for sundheds- og fitnessbranchen.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her