Kosttilskud

Har jeg brug for at tage en multivitamin?

Verdenen med kosttilskud kan være forvirrende at navigere rundt i. Skal jeg tage jerntabletter, når det er det tidspunkt på måneden? Bør jeg tilføje proteinpulver til min havregrød? Hvad er der med C-vitamin og brusetabletter?

Måske endnu mere forvirrende er udvalget af oplysninger om multivitamin. Nogle dage får vi at vide, at de er væsentlige for et godt helbred, andre dage lyser sociale medier et negativt lys over dem.

Vi er her for at fortælle dig, hvorfor du skal tage en multivitamin. Hvis du ikke markerer nogen af boksene, skal du lytte til din tarm – chancerne for, at du ikke har brug for multivitaminer, hvis du er i tvivl om, at du overhovedet har brug for et multivitamintilskud.

multivitamin

Hvad er en multivitamin?

Når det går udelukkende ved navn, er det ikke underligt, at der er en vis forvirring omkring emnet multivitaminer. Når alt kommer til alt, hvis disse kosttilskud har ordet vitamin i sig, er det bestemt alt, hvad de indeholder?

Selvom nogle multivitaminer kun indeholder vitaminer, indeholder mange en blanding af vitaminer og mineraler. Nogle kan endda indeholde yderligere ingredienser såsom urter og krydderier, der viser bevis for at forbedre dit helbred.

Multivitaminer findes i flere forskellige former: en tablet, kapsel, brus eller pulver. Tilskudsverdenen vokser stadig, og nye former for multivitaminer dukker op hver dag.

Hvorfor ville jeg drage fordel af en multivitamin?

Vi forsøder ikke sandheden. Multivitaminer kan ikke erstatte en sund, afbalanceret kost. Disse kosttilskud er ikke helbredende og bør ikke betragtes som vidunderlige mirakler.

Multivitaminer er en fantastisk måde at sikre, at du får en passende tilførsel af vitaminer og mineraler. En god multivitamin opfylder de fleste af dine ernæringsmæssige krav i form af et referenceindtag for at sikre, at du får mest muligt ud af dine penge.

En måde at se det på er at se en multivitamin som en måde at fylde din ernæringsforsyning op og udfylde hullerne i din kost.1

Der er en vis gruppe af mennesker, hvor det kan være en stor fordel for dit helbred at tilføje en multivitamin til dit supplement-regime. Dette inkluderer:

  • Allergikere. De, der lider af allergi og kan være nødt til at udelukke visse fødevarer fra deres kost, såsom dem, der er laktoseintolerante og undgår mejeriprodukter.
  • Vegetarer og veganere. En plantebaseret kost kan gå glip af specifikke næringsstoffer gennem undgåelse af animalske produkter, såsom B12 -vitamin og jern.
  • Den ældre voksne. Når vi bliver ældre, har vores kroppe vanskeligere ved at absorbere visse næringsstoffer. Vores madindtag kan også blive mere begrænset, hvilket reducerer antallet af fødevarer, vi spiser for at indtage en varieret kost til god vitamin- og mineralindtag.
  • Gravide og ammende kvinder. Graviditet øger vores behov for visse næringsstoffer.

Der er selvfølgelig andre tidspunkter og situationer, hvor du muligvis finder ud af, at en multivitamin ville gavne dit helbred. Dette inkluderer tider med stress, hvor du måske har mindre tid til at afsætte til måltidsplanlægning for at sikre, at din kost er godt afbalanceret og varieret.

Du kan flytte hjemmefra, starte et nyt job eller endda gå gennem et særligt stressende livsmoment, hvor mad, ernæring og helbred ikke er din højeste prioritet.

Du kan også drage fordel af en multivitamin, der er specielt tilpasset dine behov, f.eks. specifikt til mænd eller kvinder.

Hvorfor vil jeg ikke drage fordel af en multivitamin?

Hvis du spiser en række fødevarer for at give en afrundet, velafbalanceret kost, der inkluderer dine 6 om dagen, er der ikke behov for at bekymre dig om en multivitamin. Din kost inkluderer sandsynligvis en tilstrækkelig forsyning af alle de essentielle vitaminer og mineraler, du har brug for.

Baseret på statistikker spiser imidlertid kun 26% af den britiske befolkning deres 6 om dagen, hvilket betyder, at størstedelen af deres befolkning kunne mangle vitaminer og mineraler, da frugt og grønt er en vigtig måde at konsumere en række vitaminer og mineraler på. 2,3

Kort fortalt

Vi går ikke ind for, at du har slippe afsted med at tage et multivitamintilskud hver dag og kun leve af pizza. Det, vi går ind for er, at en multivitamin er en god måde at sikre, at din kost er komplet med vitaminer og mineraler til gavn for dit helbred med en all-round tilgang.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du ville drage fordel af at tage en multivitamin, hvorfor ikke prøve en måneds forsyning og se, om du føler eller bemærker en forskel, når den første måned er gået?

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Ward, E. (2014) ‘Addressing nutritional gaps with multivitamin and mineral supplements’, Nutrition Journal, 13(72), pp. 72. doi: 10.1186/1475-2891-13-72
  2. National Health Services (2017) Statistics on obesity, physical activity and diet. Available at: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/613532/obes-phys-acti-diet-eng-2017-rep.pdf(acessed: 1st June 2020)
  3. Slavin, J.L. and Lloyd, B. (2012) ‘Health benefits of fruits and vegetables’, Advances in Nutrition, 3(4), pp. 506-516. doi: 10.3945/an.112.002154


Shannah Hatch

Shannah Hatch

Forfatter og ekspert

Shannah Hatch begyndte sin karriere inden for ernæring efter at have deltaget i et Farm to Fork-workshop. Hun arbejder i øjeblikket som diætetisk supportarbejder og leverer ernæringsvejledning og support inden for sundhedssystemet. Shannah har tidligere arbejdet med at skabe nye kosttilskudsprodukter til lancering og hentet ideerne fra ide til handling. Hendes mest behagelige læringsoplevelser inkluderer skyggearbejde af andre sundhedsfagfolk og deltage i samtaler om en række emner, som f.eks. Forbindelsen mellem vores kost, kvindelige hormoner og sport. Shannah har deltaget i mange frivillighedsmuligheder, herunder arbejde med fødevarebanker, førende workshops for sportsernæring og deltagelse i prøveundersøgelser. Hun håber at fortsætte med at gøre en forskel i branchen, uddanne og samarbejde med andre for at opmuntre til god ernæring. I sin fritid nyder Shannah klatring, løb og prøver at sætte en melodi sammen på klaveret.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her