Ernæring

Krom | Fordele, bivirkninger og fødekilder

Krom er et mineral, som, i små mængder, er vigtig for dit helbred. Det bidrager til at flytte blodsukkeret fra blodet til cellerne, så det omdannes til energi og omsætter eksisterende kulhydrat-, fedt-, og proteinceller til energi. I bund og grund er det vigtigt for dit stofskifte!

Der er to former for krom: trivalent – som findes i fødevarer, og heksavalent – en giftform, som findes på industrielle arbejdspladser. Næste afsnit kommer til at handle om, hvilke fødevarer, der er rige på den trivalente form.

Faren ved krom underskud

Krom

Det antages, at en kost, der er rig på sukker (>35 % kalorier) kan øge udskillelsen af krom i urinen.
Det siges, at selv et lettere underskud af dette mineral kan give problemer med blodsukkerforbrændingen og langtidsglukosetolerancen. Krom-mineralet kan nedsætte kalktabet og er derfor nyttig for kvinder i klimakteriet. Nogle forskere anfægter kroms anvendelighed, og dokumentationen herfor synes at være blandet.

Overdosering af krom

Hvis du indtager for meget tilskud af mineralet (ud over at du har en kost, der er rig på krom), kan det føre til maveproblemer og lavt blodsukker. For lige at gentage, hvor sikkert det kan være, er den anslåede, endelige sikkerhedsrate så høj som 200 mikrogram (10)

Interaktioner

Tilskud af krom kan interagere med nogle få nøglepræparater – denne interaktion kan være lettere skadelig eller blot forringe eller øge optagelsen af krom. Spørg din læge, hvis du er i tvivl. Den interaktion, man skal holde mest øje med, er interaktionen med prostaglandin-inhibitorer (det er dem, der reducerer betændelse, så som aspirin eller ibuprofen). Atleter er som regel altid på en eller anden slag antiinflammatorisk medicin (DOMS ), så det er især relevant her.

Det anslås, at det er en meget lille mængde af det krom, der kommer fra vores kost (0,4 til 2,5 %), som reelt lander i blodet. C-vitamin og nikotinsyre bidrager til optagelsen. Syreneutraliserende midler (inklusive kalciumkarbonat) forstyrrer optagelsen af krom.

Krom for udseendet?

Det siges, at bodybuildere og atleter indtager Chromium Picolinate for at fremme præstationen og øge energi-niveauet.
Forbedringen af stofskiftet skulle kunne bidrage til vægttab, forhøjelse af muskelstyrken og præstationen. Dokumentationen for anvendeligheden af dette er dog blandet.

Dokumentationen for, at det skulle være fordelagtigt at supplere sin kost med krom, synes at være blandet – i nogle tilfælde er der registreret gode resultater, og i andre er der intet som helst fundet. Jeg har en idé om, at de befolkningsgrupper, som er mest i underskud af krom, kan høste de største fordele (som med de fleste tilskud).
Sådanne befolkningsgrupper findes sandsynligvis i førsteverdenslande (de, der muligvis er mest interesserede i kosttilskud), da der er størst sandsynlighed for, at disse befolkningsgrupper har en kost, der er rig på sukker.

For eksempel består en stor del af min kost af fast food (IIFYM=hvis det passer dine makronæringsstoffer) – Jeg ville sikkert have godt af at tage krom-tilskud. Andre befolkningsgrupper, der er værd at nævne, er de, der lider af stress eller er syge, som kan komme i underskud af krom.
Især kvinder (specielt de, der er i eller har overstået klimakteriet) er mere tilbøjelige til at få problemer med deres knogler – østrogen er vigtig for reguleringen af knogletætheden – så det er mere sandsynligt, at tilskud af krom kan være en fordel for dem.

Gode råd

Man kan ikke være sikker på at drage fordel af at tage et tilskud af krom, men hvis fordelene er der, ser det ud til, at en forbedret insulintolerance kan føre til bedre tilførsel af næringsstoffer til cellerne – hvilket kan resultere i, at det er lettere at tabe fedt og forbedre muskelstyrken. Du kan blandt andet købe krom, som kosttilskud så du kan indtage det i forbindelse med din mad.
Det kræver yderligere forskning i sunde og raske, vægt-trænende individer at fastslå, om krom kan anvendes i forbindelse med at forbedre din positur.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her