Livsstil

Er du stresset? 5 måder at håndtere stress

For mange af os er stress næsten blevet en velkendt del af vores daglige liv, og nogle er gode til at håndtere stress, men andre er ikke.
En online-undersøgelse fra 2018 udført af Mental Health Foundation fandt frem til, at i det foregående år havde massive 74% af mennesker følt sig så stressede, at de var overvældede eller ikke var i stand til at klare sig.

En anden undersøgelse fra 2018 fra HSE (Health and Safety Executive) afslørede:

”Arbejdsrelateret stress og angst er den førende årsag til dårligt helbred og sygefravær i Storbritannien.”1

Så du er bestemt ikke alene om dage, hvor du føler, at det hele bliver lidt for meget at håndtere. Der er masser af enkle trin, du kan forsøge at prøve for at lette belastningen og lære at håndtere stress.

1. Hold dig aktiv

Det er et velkendt faktum, at motion kan være et godt middel mod dårligt humør og til at håndtere stress og hårde tider. Det hjælper dig med at slukke lidt for dampen og giver dig et velkomment løft af endorfiner. Mange undersøgelser har vist, at aerob træning med høj intensitet især har positive effekter på mental sundhed og velvære.2

Så lige så fristende som det kan være at komme hjem og krølle sig sammen i sengen efter en særligt udfordrende dag på arbejdspladsen, vil du sandsynligvis føle dig meget bedre, hvis du får dig selv til træning og smadrer en HIIT-session.

håndtere stress

2. Tag en digital detox

Hvor ofte finder du dig selv i at tjekke din arbejdsmail uden for arbejdstiden? Eller værre endnu, hvor mange gange refresher du din Instagram bare for at blive oversvømmet af et væld af feriedestinationer, hvor du hellere vil være sammen med de uopnåelige skulpturelle ’strandkroppe”?

Når du allerede føler dig nede, så kan sociale medier være et dårligt sted at ty til. Selvom du sandsynligvis ved, at det ikke er en nøjagtig repræsentation af det virkelige liv, er det svært at ikke sammenligne din øjeblikkelige situation med de stærkt filtrerede smilende ansigter, du ser på hver feed og kanal. Giv dig selv en pause og sluk skærmen.

håndtere stress

3. Lær at håndtere stress med en gåtur

Dette er dybest set en kombination af de første to punkter, men kan være en særlig nyttig teknik til at klare dine følelser, mens du er på arbejde og forebygge samt håndtere stress situation. Hvis du føler, at du har noget grænsen efter at have modtaget en særlig aggressiv passiv-aggressiv e-mail, eller du har været nødt til at sidde gennem et andet meningsløst møde, er det bare at tage dig selv helt ud af det miljø, der gør underværker for dig og dine tanke.

Giv dig selv tid og plads til at køle lidt ned. Fokuser på din vejrtrækning, og du vil sandsynligvis vende tilbage til dit skrivebord i en bedre tilstand, end da du gik ud.

håndtere stress

4. Tal med venner og familie

Du vil altid have, at dine venner og familie skal have tillid til dig, hvis de havde noget i deres sind, så sørg for, at du returnerer fordelene ved at gøre det samme for dem. De mennesker, der er tættest på dig, er der for at dele og støtte dig gennem de gode tider og de dårlige tider. Men du er nødt til at åbne op i første omgang, for at det skal være muligt.

Hvis du føler, at dine venner og familie er for tæt eller investeret i problemer, eller måske er de rent faktisk problemet, så er det en god ide at dele med en ekstern person.
Der er muligvis nogen fra HR-afdelingen, som er uddannet og trænet i at lytte til dine problemer. Du kan også opsøge en terapeut eller coach.

Husk, et problem, der deles, er et problem, der er halveret. Du skal aldrig gennemgå noget alene.

håndtere stress

5. Du kan håndtere stress med en daglig to-do liste

Har du nogensinde haft så meget på din tallerken, at du ikke engang vidste, hvor du skulle begynde … Så i stedet for sidder du bare og gør absolut intet produktivt. Måske en af de mindst effektive måder at håndtere dine problemer på, men noget vi sandsynligvis alle har gjort på et tidspunkt.

I stedet for at lade dig blive helt overvældet og besat af, hvor meget du “har brug for” at gøre lige nu, skal du tage et øjeblik på at lave en liste. Pludselig virker alle disse opgaver meget mere håndterbare, når de er opdelt og skitseret ned, ikke?

Et nyttigt værktøj til at sikre, at du ikke går glip af de vigtige ting, er at prioritere dine opgaver. Nogle mennesker foretrækker at gøre det i rækkefølge af deadlines, dvs. starte med den ting, der skal betales først. Andre kan finde det nemmere at dele op i rækkefølge af vigtigheden. Fx ting, jeg skal gøre i dag. Ting, som jeg gerne vil få gjort og ting, som jeg snart vil have gjort.

Find ud af hvad der fungerer for dig og kom i gang. Nyd den ubestridelige tilfredshed, der følger med at krydse ting af fra en liste.

Føler du dig stadig stresset efter at have givet alle disse tingene et forsøg? Det kan være tid til at opsøge professionel hjælp eller tale med din læge for at kunne håndtere stress. 

Anti-stress mad | Spis dig fri for stress

Ernæring

Anti-stress mad | Spis dig fri for stress

2017-10-11 07:00:39Skrevet af Anna Wedfall

Få tid til træning, familieliv og arbejde i en travl hverdag

Livsstil

Få tid til træning, familieliv og arbejde i en travl hverdag

2017-10-23 07:00:32Skrevet af Vanessa Gantzel


  1. Health and Safety Executive. (2017). Work-related stress, depression or anxiety statistics in Great Britain 2017.
  2. Norris, R., Carroll, D., & Cochrane, R. (1992). The effects of physical activity and exercise training on psychological stress and well-being in an adolescent populationJournal of psychosomatic research36(1), 55-65.


Lauren Dawes

Lauren Dawes

Forfatter og ekspert

Lauren har en kandidat i engelsk litteratur oprindeligt fra syden. Hun har altid elsket at svømme, og så har hun få øjnene op for vægttræning. Derudover giver hun sig tid til fordybelse for at forbedre hendes zen på hendes ugentlige hot yoga time.

I weekenden plejer hun at lave mad eller spise en lækker brunch, og hun nyder at prøve nye opskrifter med hendes roomies - især fordi de forsøger at ryste SU-menuen af sig bestående af pasta. Først og fremmest er hun fast overbevist om at leve i balance mellem træning og et glas gin.

Få mere at vide om Laurens erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her