Gå til hovedindhold
Ernæring

Hvad er palæo & stenalderkost? Og hvad kan du spise på en paleo diæt?

Hvad er palæo & stenalderkost? Og hvad kan du spise på en paleo diæt?
Myprotein
Forfatter og ekspert7 år Siden
Se Myprotein's profil

Stenalderkost også kendt som palæo er blevet meget populær indenfor de seneste par år. At spise efter stenalderkosten minder meget om ”LCHF”, men der er alligevel et par forskelle, som jeg vil komme ind på i denne artikel.

Hvad er Palæo?

Palæo (stenalderkosten) bygger på tanken om, at vi skal spise, som vores forfædre gjorde, da dette er, hvad vi er designet til. Det vil sige, at kosten hovedsageligt skal bestå af kød, grønt, fisk, æg, frugt, bær og nødder. Man skal så vidt muligt undgå forarbejdede fødevarer, som indeholder raffineret sukker, transfedtsyrer og kunstige farve- og smagsstoffer.

Hvis du står i supermarkedet og er i tvivl om, hvorvidt en fødevare er tilladt eller ej, så kan du altid spørge dig selv ”havde mine forfædre mulighed for at spise dette?”

Palæo

Lidt historie om Palæo

Teorien eller tankerne bag Palæo/ stenalderkost udspringer fra spørgsmålet; hvad er vi egentlig designet til at spise? I millioner af år har vores forfædre gået på jagt for at skaffe mad. Dengang var der ikke adgang til mange kulhydratbaseret fødevarer, hvorfor man blot spiste, hvad der var tilgængeligt.

Man kan i den grad tale om, at føde var et spørgsmål om overlevelse. Da vi under den industrielle revolution begyndte at få fabrikker, som producerede store mængder af sukker og hvidt mel, fik vi pludselig adgang til flere kulhydratbaserede fødevarer, som vores krop overhovedet ikke var vant til.

80'ernes fedtforskrækkeri

I 80’erne opstod der en form for forskrækkelse for fedt, hvorfor mange virksomheder begyndte at producere flere light-produkter. Man tænkte; ”jamen hvis jeg spiser fedt, så bliver jeg vel også fed?”. Man kan ikke beskylde nogen for at tænke sådan, da det jo i sig selv er meget logisk, men det er desværre ikke sådan, det forholder sig i virkeligheden.

Som resultat af dette begyndte forbrugere at erstatte det ”farlige” fedt med kulhydrater for at kunne holde sig mæt. Det resulterede i den største fedmeepidemi, vi nogensinde har set, hvor specielt USA blev hårdt ramt, som det ”fedtforskrækkede land”.

I dag er vi ved at få ændret vores opfattelse af sund kost, hvilket bl.a. kan ses i Sverige, hvor Socialstyrelsen har godkendt en stenalderkost/ LCHF-kost til behandling af overvægtige.

Hvad spiser man på en stenalderkost?

Nedenstående er en liste over paleo mad, du kan indtage på din diæt:

Kød (oksekød, svinekød), fjerkræ (kylling, kalkun), fisk (makrel, laks, sild) og æg. Du skal helst vælge kød med højt fedtindhold og/eller kylling med fuldfed skind. Det er en fordel, hvis du har mulighed for at købe økologisk af hensyn til fedtsyresammensætningen.Naturligt fedt, som du finder i en god økologisk smør, i olivenolie og kokosolie.Fede mælkeprodukter. Fuldfed fløde, cremefraiche med den højeste fedtprocent, fede oste.Grøntsager. Det er i virkeligheden dem, som i høj grad skal hjælpe dig med at holde dig mæt. Fokuser på dem, som vokser over jord. Dvs. broccoli, blomkål, asparges, squash, spinat, agurk, løg, peberfrugt mm.Nødder er okay i små mængder.Bær er også okay i små mængder. De kan bl.a. være med til at stille den søde tand. ● Drikkevarer:vand, danskvand (m/u citrus), kaffe, te. Hvis du drikker kaffe med mælk, så brug fløde i stedet for.

post-workout snacks nødder

Hvad man ikke spiser på Palæo

Følgende palæo fødevarer skal undgås i din diæt:

Sukker er noget af det første, som du skal lære at leve uden. Ingen sodavand, slik, juice, chokolade, kager, juice, flødeis mm.Kornprodukter (ris, pasta, brød, morgenmadsprodukter)Fedt af dårlig kvalitet (margarine, transfedt, olier med for meget omega-6)Kunstige sødemidler

Forskellen på LCHF og Palæo

Som tidligere nævnt, minder palæo (stenalderkost) og LCHF meget om hinanden. Man udelukker alt korn og sukker, mens man fokuserer på en så ren og naturlig kost som muligt. Dog er der en række forskelle, som er vigtige at fremhæve.

På en LCHF-diæt, er du meget opmærksom på indtaget af dine kulhydrater, hvorimod paleo diæt eller stenalderkosten tillader et højere indtag af kulhydrater, da du f.eks. må spise søde kartofler og rodfrugter, som har et forholdsvist højt indhold af kulhydrater pr. 100g.

Derudover er det ikke tilladt at spise fede mælkeprodukter på en paleo diæt- LCHF har ikke den restriktion. Sidst men ikke mindst, så fokuserer palæo/ stenalderkosten på magre kødkilder såsom kylling, mager oksekød og kalkun, mens LCHF er mere fokuseret på kød med et højere indhold af fedt.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Myprotein
Forfatter og ekspert
Se Myprotein's profil
myprotein