Træning

Fra advokat til funktionel træner | Alle kan være med

Funktionel træning kan ofte fremkalde stærke reaktioner for folk. Enten er folk totalt uforstående overfor det, ellers er de helt fikseret af det.

I et forsøg på at kaste noget lys på denne ekstreme sport, snakkede vi med Daniel Campbell, som er træner hos TRAIN Heald Green, et funktionelt træningscenter i Manchester.

Hvordan vil du forklare funktionel træning til folk, der aldrig har prøvet det?

Det eksisterer nu i to sfærer. På den ene side har vi konkurrence på elite niveau. Det er det de fleste forbinder med sporten. De ser The Games eller dokumentarer, der viser folk lave vilde øvelser og et højt antal kg på deres øvelser.

For mange mennesker er dette ikke, hvad de får ud af funktionel træning. I virkeligheden er det faktisk bare en træningsmetode, som kombinerer elementerne, styrke, cardio og kropsvægtøvelser.

Fokus ligger på at forbedre sig selv og gøre det sammen med folk, der alle bare vil komme i bedre form og have det godt, imens de gør det.

Hvordan er det anderledes end normal træning?

Jeg tror, at den største forskel på normale træninger i fitnesscentre og funktionel træning, er fællesskabet og intensiteten.

I et normalt træningscenter passer folk som regel sig selv. De gør, hvad de gør og snakker ikke med andre. I funktionel træningscentre træner alle sammen, hvilket skabet noget konkurrence, og det får folk til at gå lidt hårdere til den.

Hele miljøet omkring det er stadig venligt, selvom det er konkurrencebetonet. Alle vil klappe af dig, når du når en ny personlig rekord, hvilket giver mere blod på tanden.

Kan alle gøre det?

Ja, alle kan udføre det, men spørgsmålet, man bør spørge sig selv om, er om alle bevægelserne er passende til alle. For eksempel, har manden, der har praktiseret træning de sidste 15 år og gerne lige vil blive lidt mere fit, brug for at lave et ’snatch’? Nok ikke, han vil få mere ud af et kettlebell sving.

Dette er, hvor skønheden kommer ind ved sporten. Det er universelt skalerbar, hvilket betyder, at man substituere behørige øvelser ind eller skifte op/ned i vægt, så alle kan få den samme udfordrende oplevelse fra træningen.

funktionel træning

Hvad vakte interessen for dig?

For omkring 4/5 år siden så jeg det online, hvor jeg så en ”Hero workout” som blev kaldt ”The Seven”. Jeg tilmeldte mig i mit lokale træningscenter og prøvede det.

På det tidspunkt var jeg i god form og spillede semi-pro rugby, og derfor kunne jeg ikke forstå, hvor svært det var, eller hvor hurtigt det gik for andre ift. hvor dårligt jeg gjorde det. Det ledte mig til at finde mit første funktionel træningscenter.

Vil du sige, at sporten har ændret dig?

Sporten har været en katalysator for adskillige ændringer i mit liv. Jeg tog en universitetsgrad i Jura og var på vej til at blive advokat. Nu er jeg træner på fuldtid, såvel som at have mine egne online træningsforretning for folk der vil prioritere deres form.

Det fik mig på den her vej. Det var et springbræt til at få mig til at indse, at man skal værdsætte det, man er passioneret med og gå efter det i livet.

I forhold til fysiske ændringer, ville 31-årige mig udradere 24-årige mig i alle former for fysiske konkurrencer. 

Hvad er den hårdeste del af funktionel træning?

Det mest udfordrende aspekt for mange er at tage et kig på deres ego og lige træde et skridt tilbage. Folk ser sporten, og så vil de komme ind og starte med de sværeste øvelser og tunge løft. Det er ligesom at se Champions League og tro, at de er den næste Ronaldo.

Det er ikke sådan, det virker. Først skal man bruge tid på at mestre det basale, før man kan gå videre. Jeg siger ikke, det ikke er muligt at gøre alle de ting som top udøvere gør, men det tager tid at blive så god, som de er. Du er nødt til at være sikker på din teknik er god, før du starter med at proppe meget vægt på.

Dette er også et ansvar for dit træningscenter, du går i. Dette kommer også tilbage til at funktionel træning er skalerbar for alle, der vil være med.

funktionel træning

Hvad er dit råd til dem, som tænker på at starte?

Find et fedt center. Lad vær’ med at være bange for at skalere. Stil en masse spørgsmål og vigtigst af alt, nyd det. Det er meningen, at det skal være sjovt!

De sidste gyldne ord

Vi tror helt klart på, at have snakket med Daniel, hjælper med at pille glorien af nogle af de myter og stereotyper, der er omkring sporten. Om det har fristet dig eller ej, er et andet spørgsmål…Lauren Dawes

Lauren Dawes

Forfatter og ekspert

Lauren har en kandidat i engelsk litteratur oprindeligt fra syden. Hun har altid elsket at svømme, og så har hun få øjnene op for vægttræning. Derudover giver hun sig tid til fordybelse for at forbedre hendes zen på hendes ugentlige hot yoga time.

I weekenden plejer hun at lave mad eller spise en lækker brunch, og hun nyder at prøve nye opskrifter med hendes roomies - især fordi de forsøger at ryste SU-menuen af sig bestående af pasta. Først og fremmest er hun fast overbevist om at leve i balance mellem træning og et glas gin.

Få mere at vide om Laurens erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her