Træning

Joshua Buatsi taler om racisme og repræsentation i sport

Sport er noget, som universelt kan nydes og deltages i af mennesker fra alle samfundslag. Men hvem har virkelig magten i denne internationale branche?

Ofte er sorte og etniske minoritetsfolk (BAME) underrepræsenteret i magtroller, herunder i sport. Joshua Buatsi, en olympisk medaljevinder og boksemester, accepterede at tale med os om dette emne, og hvordan det virkelig er at være en sort atlet i denne branche.

Nu er det vigtigere end nogensinde før, at vi bruger vores platform for at sikre, at disse historier og oplevelser bliver hørt, så se videoen nedenfor for at finde ud af mere fra manden selv.

Er racisme et problem i bokse samfundet?

Mens en sejr eller et tab kan være temmelig klart, når det kommer til boksning, eller mange andre sportsgrene, er det de andre muligheder, som Joshua føler, at han kunne gå glip af på grund af hans hudfarve.

”Jeg føler, at der kunne være muligheder, som jeg selv som atlet eller som bokser, ikke ville være opmærksom på, at jeg måske er begrænset til på grund af farven på min hud.”

Joshua selv har også bemærket, at selvom du får sorte konkurrenter, ser det ud til at være en mangel på BAME-mennesker i magtpositioner.

”Bag disse store organisationer er der en sort person bag i en god ledelsesmæssig position? Svaret er nej.”

Som en konkurrent kan han lide at tro, at kampe er bedømt retfærdigt, når resultatet er mindre klart.

“Hvis du ser på det som to mænd, der kommer i ringen til en kamp, kan du lide at tro, at disse kampe scores retfærdigt og jævnt, men der skal også sættes spørgsmålstegn ved.”

Hvordan skal en bevægelse for forandring understøttes af sport?

Da sport er et internationalt samlingspunkt, er det ingen overraskelse, at Joshua er meget opmærksom på den indflydelse, den kan have.

“Med mængden af publikum og de masser, som sport berører … Jeg synes, at sport allerede er en stor indflydelse.”

”Når vi ser sport, er mange af disse sportsgrene sort dominerede sportsgrene, og så mængden af midler, som disse atleter genererer til disse organisationer eller hold, får det dig til at tænke, hvorfor er deres hudfarve vigtig?”

Med dette for øje mener Joshua, at disse penge, der genereres, skal bruges til at give muligheder, ikke kun for atleter, men til at støtte sorte mennesker til at nå de højt drevne roller i branchen.

”En måde, hvorpå sport kan bidrage, synes jeg er, at der er organisationer, der arbejder med unge sorte mennesker, der ikke har mulighederne, ikke kun sorte børn, men alle mennesker, der er underrepræsenteret. Der er bidrag, der kan gives til dem og kurser, der hjælper med at give muligheder eller til at uddanne sig.”

Fra praktikophold til erfaring mener Joshua, at der er masser, der kan gøres for at hjælpe farvede mennesker med at finde muligheder i alle aspekter af sportsbranchen. Han mener også, at der også skal tages vigtige skridt for dem, der allerede arbejder i branchen.

”Vi kan også tale om lønforskellen – får sorte mennesker det samme som hvide mennesker? Det er også et andet spørgsmål. Der er ganske mange ting, der skal overvejes.”

Hvorfor skal sport spille en så stor rolle i at skabe social forandring?

Dette kan virke indlysende for nogle, men for andre ses sport som en neutral enhed, når det kommer til politik og samfund. Det, der oftest glemmes er, at sport involverer mennesker, der har meninger og oplevelser som alle andre. Sport infiltrerer alles liv rundt om i verden og har magten til at påvirke og inspirere – Joshua føler denne magt og mener, at den kan udnyttes til at gennemføre den sociale ændring, der er nødvendig.

”Jeg ser sport spille en massiv rolle i dette – som sagt, sport er som et verdensomspændende sprog, alle forstår sport. Vi ser alle sportsgrene, vi deltager alle i det eller er involveret i det på en eller anden måde.”

For at hjælpe med at komme videre, mener han, at atleter skal være i stand til at handle som andre mennesker for at kunne tale åbent om, hvad de mener er forkert uden at få tilbageslag.

”Atleter skal kunne give udtryk for deres meninger og holdninger. Vi siger ikke, at vi alle er politikere, vi siger ikke sådan noget, men ligesom ethvert menneske har en mening, har vi også en.”

”Bare fordi du spiller en bestemt sport, betyder det ikke, at du mangler forståelse for emner i samfundet. Atleter, der frygter et tilbageslag fra medierne eller fra folket – det skal fjernes.”

Joshua Buatsi

Hvordan kan vi holde dynamikken kørende?

Joshua er ivrig efter at dele, at det ikke behøver at være vanskeligt. Det vigtigste er at holde det øverst på dagsordenen og fortsætte med at tale om det.

”Vejen til at fortsætte momentummet er ganske enkelt. Det er simpelthen at fortsætte med at øge opmærksomheden, fortsætte med at minde folk om det, fortsætte med at fokusere på det. Tal om det og bliv uddannet indenfor feltet. Hav bare ting på plads, der konstant vil tackle dette spørgsmål.”

Han ved også, at dette skal være en integreret del af virksomhederne for at se ændringer, og at virksomhederne skal have en nultolerance-politik, der er klar, når det kommer til racisme.

”Folk kan lide at etablere afdelinger for dette i erhvervslivet med en afdeling mod racisme. Det bør ikke tolereres i arbejdsmiljøet eller i nogen form for miljø.”

Hvordan kan sportsbranchen skabe opmærksomhed omkring dette?

Hvad defineres som racisme? Dette kan afvige fra person til person, hvis de ikke er blevet undervist i det. Joshua mener, at sportsbranchen skal tackle racisme ved klart at definere racisme i alle dens former og holde den foran i folks tanker og handlinger.

”Gør det kendt for de forskellige former, det kommer i. Hvad enten det er strukturelt, om det er institutionelt, eller om det er personligt. Der er forskellige måder, det kommer ind på, uanset om det er uklart eller, om det er indlysende.”

”At have en klar definition af, hvad racisme er og gøre alle opmærksomme på det og sætte det foran alles sind snarere end noget, der ikke engang er overvejet eller tænkt over. Jeg tror, at det er en måde, hvorpå sportsindustrien kan hjælpe med at angribe det, at lægge et rigtigt pres på eller lægge vægt på det. ”

Det handler også om at give sorte mennesker og farvede mennesker mulighederne for at gøre en forskel inden for en branche. Denne repræsentation inden for fitness- og sportsvirksomheder er vigtig for at tilskynde til forandring og opmærksomhed.

”Du vil se en sort person i en position, hvor de kan have indflydelse på virksomheden. Du vil ikke bare se det, da de har sorte mennesker foran sig, så udefra er du “ah okay, de ligner et retfærdigt selskab, der accepterer alle”, men når du ser på folk, der står bag det, finder du ud af, at der ikke er en eneste farvet mand involveret i det.”

Kort fortalt

Der er meget, der skal ændres, når det kommer til race behandling, både i sportsbranchen og resten af verden.

Vi håber, at vi ved at bruge vores platform til at fremme underrepræsenterede stemmer, alle kan lære noget, der er vigtigt om hinanden og være venlige og støttende over for dem omkring os, samt tilskynde til forandring for en mere retfærdig verden.Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her