Ernæring

2 glas vin kan ødelægge den daglige sukkeranbefaling

NHS (National Health Service) anbefaler, at voksne ikke indtager mere end 30 g “frit sukker” om dagen. Dette er sukkerstoffer, der er tilsat til fødevarer eller drikkevarer, normalt slik, kiks og sodavand. Det omfatter ikke sukkerstoffer, der findes naturligt i frugt og grønt. Med dette in mente tyder ny forskning på, at der måske er mindre søde nyheder på vej for vindrikkere.

En analyse af mere end 30 flasker vin har vist, at det kan være nok til at overskride den anbefalede daglige sukkertilførsel, hvis man drikker så få som to glas om dagen. Læs videre for at få nærmere oplysninger om forskningen, dens resultater og hvad det kan betyde for fans af en aftendrink.

hvor meget sukker i vin

Studiet

Studiet blev udført af Alcohol Health Alliance UK (AHA), en organisation, der kæmper for restriktioner på alkoholmarkedsføring, næringsoplysninger på emballagen og mere støtte til risikodrikkere.

AHA brugte et uafhængigt laboratorium til at foretage analysen, som undersøgte nogle af Storbritanniens mest populære rosé-, hvid-, rød-, frugt- og mousserende vine.

Ud af disse produkter blev kalorieindholdet kun vist på en femtedel, mens ingen af flaskerne viste fuldstændige ernæringsoplysninger.

Alkoholiske drikkevarer er i øjeblikket ikke lovpligtige til at vise næringsoplysninger, men organisationer som AHA fører kampagne for at få dette ændret, så folk bliver mere bevidste om, hvad de indtager.

Resultaterne

Undersøgelsen viste, at den anbefalede daglige mængde på 30 g fri sukkerarter kan overskrides efter blot to mellemstore glas vin, idet nogle flasker indeholder op til 59 g sukker.

Der var også et andet overraskende hovedresultat – nogle vine med lavere styrke var blandt dem, der indeholdt mest sukker.

Hvad betyder det så?

Studiet tyder på, at vi måske ikke ved noget om næringsindholdet i det, vi drikker. Organisationer som AHA mener, at alle næringsoplysninger bør være tydeligt mærket, ligesom det er tilfældet med andre fødevarer og drikkevarer.

Og det er heller ikke et upopulært politisk forslag – en YouGov-undersøgelse fra maj 2021 viste, at 61 % af befolkningen ønsker, at kalorieindholdet skal angives på etiketten for alkohol, og 53 % ønsker, at sukkerindholdet skal angives på etiketten.

Indtil videre er der dog ingen lovkrav om, at kalorier skal angives. Og indtil nu har ingen høring overvejet, om andre næringsindhold end kalorier bør gøres tydeligere. Vil denne undersøgelse ændre tingene? Det må vi vente og se.

Kort fortalt

Hvis du er bekymret over dit sukkerindtag, kan det være værd at se lidt nærmere på det, du drikker, for at se, om det indeholder flere kalorier, end du er klar over. Vi må vente og se, om denne undersøgelse får regeringen til at tage denne debat op igen, men hvis du er nysgerrig efter sukkerindholdet i alkohol, har NHS en guide, hvor du kan beregne, hvor meget der er i flere forskellige drikkevarer.

Avocado kan ændre fedtfordelingen hos kvinder, foreslår studie

Ernæring

Avocado kan ændre fedtfordelingen hos kvinder, foreslår studie

De samme fordele blev dog ikke set hos mænd.

2021-09-25 12:29:18Skrevet af Emily Wilcock

15 måder at stoppe sukker cravings på

Ernæring

15 måder at stoppe sukker cravings på

Svarene kan ligge i peanut butter...

2021-05-13 12:46:56Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. https://ahauk.org/
  2. https://ahauk.org/news/great-british-public-and-leading-health-experts-back-changes-to-alcohol-labelling/


Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her