Ernæring

7-dages kaloriefattig diæt mangler beviser | Fact eller Fiction

Den genetisk modificerede kost er angiveligt blevet udviklet med hjælp fra det amerikanske landbrugsministerium og FDA. Diæten blev udformet som en 7-dages meget kaloriefattig diæt, der hovedsageligt består af frugt og grøntsager uden stivelse. Mod slutningen af ugen kan du inkludere lidt protein, korn og juice. Som med enhver diæt anbefales det at drikke masser af vand.

Diæten hævder fordele som f.eks. at den “ikke giver dig følelsen af at sulte”, “hjælper dig med at opnå en fuldstændig kropsforvandling”, “hjælper dig med at befri din krop for giftstoffer” og listen fortsætter.

Diæten kan angiveligt hjælpe dig med at tabe op til 6,8 kg på bare en uge, slippe af med giftstoffer og urenheder i din krop, forbedre din fordøjelse og forbedre din krops evne til at forbrænde fedt.

Men vær på vagt, som det gamle ordsprog siger – hvis det lyder for godt til at være sandt, er det sandsynligvis også tilfældet. Lad os dog give GM-diæten en analyse, hvor vi vejer fordele og ulemper op og giver vores bud på den.

Hvilke fødevarer er tilladt på GM-diæten?

GM-diætplanen er opdelt i syv dage, hver med strenge regler om hvilke fødevaregrupper du må og ikke må indtage. Den anbefaler, at du drikker 8-12 glas vand hver dag for at holde dig hydreret i løbet af ugen. Motion er valgfrit under diæten; det frarådes dog at dyrke motion i de første tre dage. Det er også tilladt at indtage to til tre skåle af “GM Wonder Soup” hver dag. Den er lavet med kål, selleri, tomater, løg og peberfrugter.

Her er en oversigt over kostens opbygning:

Dag 1:

Kun frugt. Spis alle slags frugter undtagen bananer og mango

Dag 2:

Kun grøntsager, rå eller kogte
Begræns kartofler til morgenmåltidet

Dag 3:

Spis frugt og grøntsager af enhver art, undtagen bananer
Spis ikke kartofler, da kulhydraterne kommer fra den indtagne frugt

Dag 4:

Kun bananer og mælk er tilladt. Spis op til 6 store eller op til 8 små bananer, og drik tre glas mælk
Diæten opfordrer dig til at drikke skummetmælk, men forbyder ikke sødmælk eller 2 % mælk. Til frokost skal du indtage en kop kålsuppe

Dag 5:

Du kan spise portioner af oksekød, kylling eller fisk
På denne dag kan du spise vidundersuppe og kraftsuppe

Dag 6:

Du kan spise alle former for kød, oksekød, kylling eller fisk samt ubegrænsede mængder grøntsager, men ingen kartofler, søde kartofler, majs eller ærter.

Dag 7:

Kun brune ris, frugt, frugtjuice og grøntsager

Nogen fordele?

Som med alle kostplaner er det vigtigt at se på fordele og ulemper. GM-diæten opfordrer dig til at spise masser af frugt og grøntsager. Frugt og grøntsager har et lavt energiforbrug og et højt indhold af næringsstoffer, hvilket naturligt vil gøre dig mæt, når du spiser. Hvis du spiser fødevarer med lavere kalorieindhold, kan du naturligvis komme meget hurtigere i kalorieunderskud end ved at spise energitætte fødevarer.

Det har en overflod af fibre, C-vitamin og antioxidanter. Hvis du spiser alle disse frugter og grøntsager, betyder det, at du sandsynligvis ikke vil have store problemer med at nå dine fibermål. Det hjælper dig med at holde dig hydreret, da det opfordrer til mange glas vand om dagen, hvilket er godt … formoder jeg? Den indeholder ingen forarbejdede fødevarer. Naturligvis vil det være gavnligt for vores sundhed at have færre mængder af raffinerede kulhydrater og forarbejdede fødevarer.

Ulemper?

Som med de fleste “for gode til at være sande diæter” er der ulemper, og ofte mange af dem. Et sundt vægttab sker med en hastighed på 0,5 kg (1-2 pund) om ugen. Så det faktum, at GM-diæten lover et tab på 10 til 17 pund (4-8 kg) inden for samme tidsramme, er det ultimative røde flag for en FAD-diæt.

Når du begrænser dine kalorier i et sådant omfang, sænker vores stofskifte, og din krop går i “sult” tilstand, hvilket betyder, at når du spiser “normalt” igen (hvilket er dømt til at ske, fordi der er ingen måde dette er bæredygtigt), vil du holde fast i alle kalorierne i maden for at forhindre det for næste gang du ønsker at sulte din krop.

GM-diæten kan have skadelige virkninger på dit forhold til mad og fremme diætcyklussen – som peger på, at vi begrænser fødeindtaget, får et overdrevent forbrug af de begrænsede fødevarer, fordi vi ikke kan begrænse det længere, og derefter føler os skyldige og begrænser igen. Og cyklussen fortsætter. Desuden kategoriserer den fødevarer i gode og dårlige fødevarer. Når vi ser på mad som god eller dårlig, tegner vi i sidste ende et billede i vores hoved af, at den “dårlige” mad skal begrænses, hvilket fører til, at vi overtænker vores madvalg.

Den genetisk modificerede diæt er ikke støttet af forskning. Der er nul undersøgelser, der hævder, at GM-diæten faktisk er sund eller god til vægttab.

Vi underernærer vores krop ved kun at indtage de fødevarer, som diæten siger, at vi skal spise. Protein, jern, B12-vitamin og mange andre vitaminer og mineraler undgås. Disse er afgørende for vores krops sundhed og levetid. Hvis du ønsker at gå ind i en tilstand af underernæring. Fortsæt med at følge denne restriktive diæt.

Fødevarerne på diæten er meget lave i energi aka kalorier. Kort sagt har vores kroppe brug for kalorier (energi) for at overleve og fungere. Alene vores hjerne har brug for glukose for at fungere hensigtsmæssigt. Derfor er det sandsynligt, at din koncentration vil falde såvel som dit energiniveau i løbet af dagen.

Vi har rangeret nogle af de bedste diæter her…

Hvad er den bedste diæt? Vi sammenligner nogle af de mest populære diæter

Ernæring

Hvad er den bedste diæt? Vi sammenligner nogle af de mest populære diæter

En guide til de mest omtalte diæter.Hvad er den bedste kost? Vi sammenligner nogle af de mest populære diæter

2021-07-14 10:27:38Skrevet af Claire Muszalski

Dommen

Hurtige løsninger lyder tiltalende på kort sigt, men skaderne på lang sigt bør bestemt tjene som en påmindelse til dem, der ønsker at gå i gang med restriktive spisevaner. Selv om det kan virke tiltalende at tabe et ton kilo på en uge, er der næsten garanti for, at kiloene kommer på igen i de efterfølgende uger.

I stedet for at deltage i endeløse cyklusser med yo-yo-diæter og tabe sig for derefter at tage på igen, så prøv at indarbejde en livsstilsændring i din hverdag. GM-diæten er efter vores mening ikke bæredygtig. Hvilket er det store spørgsmål, som du altid skal stille dig selv, når du går i gang med et vægttab.

Science Fact eller Fiction | Carnivore diæten

Ernæring

Science Fact eller Fiction | Carnivore diæten

Nøgleordet her er moderation....

2021-09-15 05:11:03Skrevet af Monica Green

Sirt kuren | Er det science fact eller fiction?

Ernæring

Sirt kuren | Er det science fact eller fiction?

Nogle eliteatleter sværger til denne diæt...

2022-07-06 16:00:35Skrevet af Myprotein

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Jenaed Gonçalves Brodell

Skribent & Ekspert

Jenaed Gonçalves Brodell er en velkendt diætist (HCPC) og sportsvidenskabsmand. Hun er en fitnessentusiast og kommer fra en semi-professionel field hockey baggrund. Hendes passion for sportsernæring og baggrund i sportsverdenen gør hende forståelig for mange amatør- og eliteidrætsfolk. Hun har erfaring med at arbejde for NHS og i Sydafrika som konsulentdiætist. Hun har erfaring inden for pædiatrien med speciale i sportspræstationer for unge og voksne atleter og har erfaring inden for pædiatrien. Hendes skrivebaggrund stammer fra omfattende forskning gennem hele hendes karriere, hvor hun har fundet de mest opdaterede oplysninger og omsat dem til letforståelige oplysninger for offentligheden. Hun deler oplysninger på sin offentlige instagramside @the_Athletes_dietitianUK om det seneste inden for evidensbaseret ernæring.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her