Ernæring

Hurtigt vægttab | Hvorfor ekstreme diæter kan være farlige

Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det sandsynligvis også tilfældet.

Du har sikkert set overskrifter som “Tab 10 kg på 30 dage!”, “Fjern mavefedt med ét trick” eller “Tab tre kjolestørrelser på én måned!”. Det er svært at overse disse ekstreme diætetiske påstande – men de bør vække et rødt flag, når du ser dem. Det er sandsynligvis trend diæter, der ikke virker, ikke er holdbare og i værste fald kan skade dit helbred. Så her er de vigtigste oplysninger om hurtige vægttabskure, hvorfor de er så skadelige, og hvordan du taber dig sikkert.

Hop til:

hurtigt vægttab

Hvad er hurtigt vægttab?

Enhver diæt, der hævder at hjælpe dig med at tabe en betydelig mængde vægt på kort tid, kan betragtes som en hurtig slankekur.

Forskning viser, at et vægttab på 0,5-1 kg om ugen ikke kun er sikkert for din krop, men også meget lettere at opretholde over tid.1

Hvorimod et vægttab på 2 kg eller mere om ugen er et hurtigt vægttab, som faktisk kan være farligt i det lange løb.

Ekstreme kaloriefattige diæter er baseret på kaloriebalancemetoden til vægttab – men på et niveau, der er alt for restriktivt. Ethvert kalorieindtag på under 1200 om dagen kan betragtes som en ekstrem kaloriefattig diæt. Hvis man konsekvent holder sig under dette kalorieniveau, kan det føre til et hurtigt vægttab, men det kan også gøre det svært at få vigtige makroer (protein, kulhydrater, fedt) og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler).

Meget kaloriefattige diæter bør kun gennemføres under lægelig vejledning og overvågning, når fagfolk kan overvåge dit indtag, og hvordan din krop reagerer.

Sultediæter er en ekstrem form for kalorierestriktion – typisk anbefales det, at du kun indtager vand med nogle andre almindelige køkkeningredienser. Der findes ingen magisk trylledrik til vægttab – uanset hvilken type eddike, citrusfrugter eller krydderier du tilføjer til dit vand. Uden et tilstrækkeligt kalorieindtag har du ikke energi til at gøre noget som helst, der faktisk kan hjælpe dig med at tabe dig.

Udrensning er en anden type diæt, der lover et hurtigt vægttab ved kun at indtage bestemte drikkevarer – typisk juice, smoothies eller te. Disse kan føre til et hurtigt tab af vandvægt, men er normalt ikke ernæringsmæssigt tilstrækkelige til at støtte dit helbred på lang sigt.

Selv om juice fyldt med næringsstoffer hævder at “rense og nulstille din krop”, kan vi kun optage et vist antal vitaminer og mineraler hver dag – de fleste af dem bliver hurtigt skyllet ud af systemet. Den bedste måde at rense din krop på er at spise en varieret, sund kost konsekvent. Dine nyrer og din lever foretager al den udrensning, som din krop har brug for.

Er hurtigt vægttab sikkert?

Selvom det måske ikke er skadeligt at følge en af de ovennævnte diæter de første par dage, kan de udgøre alvorlige risici på lang sigt. Uden tilstrækkelig ernæring vil du ikke være i stand til at motionere og kan endda have svært ved at koncentrere dig eller gennemføre dine daglige aktiviteter.

Hurtigt vægttab har vist sig at forårsage flere medicinske komplikationer, der kræver behandling, såsom galdesten.2 Ekstremt vægttab kan forårsage dehydrering, elektrolytforstyrrelser og problemer med blodsukkerkontrol. Desuden vil du sandsynligvis føle dig svag, irritabel og kan miste muskelmassen (muskelmasse).

Sådan taber du dig sikkert

Det virkelige “trick” til vægttab er en sund livsstil, der kombinerer mindre mad og mere motion for at opnå en negativ kaloriebalance.

Så lad os gå tilbage til det grundlæggende. Kalorier er et mål for energi, og kulhydrater, fedt og protein er de makronæringsstoffer, der bidrager med kalorier som brændstof til vores krop. Vitaminer og mineraler er eksempler på mikronæringsstoffer, som også er vigtige for sundheden.

Vi forbrænder et rimeligt antal kalorier bare ved at gå rundt i hverdagen, men motion er ofte nøglen til at hjælpe os med at forbrænde mere, end vi indtager.

Da alle makronæringsstoffer spiller vigtige roller for at holde vores kroppe i gang, skal du være på vagt over for diæter, der udelukker hele fødevaregrupper eller er meget restriktive.

Kostkulturen fortæller dig måske, at frugt har et for højt sukkerindhold, eller at nogle grøntsager har for mange kulhydrater, men kulhydrater og sukker er ikke i sig selv “dårlige”. Selvfølgelig kan du få for meget sukker, hvis du spiser tre skæpper bananer om dagen – men sukker giver normalt kun problemer, når det er raffineret i ting som desserter, chokolade og slik, og normalt kun hvis du spiser det i overdreven grad.

Et sundt kalorieunderskud, der hjælper os med at tabe os gradvist og vedvarende, er nøglen til vægttab.

Sådan beregner du dit kalorieunderskud

Det kræver et underskud på ca. 500 kalorier om dagen at tabe ca. 0,5 kg om ugen. Dette underskud på 500 kalorier kan være en kombination af at spise mindre og bevæge sig mere. Hvis du allerede er ekstremt aktiv i fitnesscenteret, skal du måske fokusere mere på dit kalorieindtag.

Hvis dit kalorieindtag allerede er på et rimeligt niveau, skal du måske arbejde hårdere i fitnesscenteret for at se et vægttab. De fleste mennesker har brug for en kombination af begge tilgange.

Det har vist sig at tabe 0,5-1 kg om ugen er et sikkert vægttab, som folk normalt kan opretholde over tid.1 Brug vores makroberegner, hvis du har brug for et sted at starte. Det kræver en masse arbejde at tælle kalorier og træne, men det føles mest tilfredsstillende, når du når dine mål.

Beregn et sundt kalorieunderskud i 3 trin her…

Kalorieberegner | Udregn dit kalorieunderskud for fedttab

Ernæring

Kalorieberegner | Udregn dit kalorieunderskud for fedttab

Sådan finder du ud af, hvilket kalorieunderskud du har brug for til at opnå dine mål.

2020-12-13 12:54:14Skrevet af Claire Muszalski

Kort fortalt

Selvom påstande om hurtigt vægttab er tiltalende, er de som regel for gode til at være sande. Ekstreme diæter kan være farlige og kompromittere gode kostvaner. At lære at balancere dit energiindtag og din motion er de vigtigste færdigheder for et vellykket vægttab og et godt helbred generelt.

Så hvis du ønsker at tabe dig, skal du holde et kalorieunderskud, gå en ekstra tur, hvor du kan, og lære nogle nye sunde opskrifter, som du nyder at spise.

Hvad er Tabata træning? Hvilke øvelser kan man lave?

Træning

Hvad er Tabata træning? Hvilke øvelser kan man lave?

Vær forberedt på de hårdeste fire minutter i dit liv.

2021-04-08 18:14:15Skrevet af Chris Appleton

Er det nødvendigt at droppe alkohol for at tabe sig?

Ernæring

Er det nødvendigt at droppe alkohol for at tabe sig?

Er det helt slut forbud med drinks?

2020-07-18 11:17:08Skrevet af Jamie Wright

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Wing, R. R., & Hill, J. O. (2001). Successful weight loss maintenance. Annual review of nutrition21(1), 323-341. 
  2. Shiffman, M. L., Sugerman, H. J., Kellum, J. M., Brewer, W. H., & Moore, E. W. (1991). Gallstone formation after rapid weight loss: a prospective study in patients undergoing gastric bypass surgery for treatment of morbid obesity. American Journal of Gastroenterology (Springer Nature)86(8). 


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her