Ernæring

Kolesterol | Hvad er det? Hvordan sænker man sit kolesterol?

Kolesterol. Det er noget, der er blevet talt om i en uendelighed i sundheds- og fitnessverdenen, men hvordan kan vi skære igennem støjen og komme til bunds i, hvad kolesterol virkelig er, og hvordan det kan påvirke dit helbred?

Denne artikel vil nedbryde, hvad kolesterol helt præcist er, hvad der adskiller det “gode kolesterol” fra det “dårlige”, og hvilke fødevarer der er forbundet med hver enkelt.

Hop direkte til:

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et blødt, voksagtigt stof, der findes i alle kroppens celler. Det er med til at støtte vores hjerne og nervesystem. Kolesterol dannes i leveren, men vi får også kolesterol fra de animalske fødevarer, vi spiser. Når du får kontrolleret dit kolesteroltal i blodet, afspejler tallet begge kilder til kolesterol i kroppen. Hvis der ophobes for meget kolesterol i din krop, kan det føre til hjertesygdomme.

Da kolesterol fremstilles og forarbejdes af leveren, er det også vigtigt at holde leveren sund. Ved at begrænse forbruget af alkohol og raffinerede kulhydrater hjælper vi med at holde vores lever til at fungere optimalt.

Mens kosten påvirker vores kolesterolværdier, gør vores genetik det også – så selv en person med en meget sund kost kan have problemer med kolesterol, og en person, der ikke følger en sund livsstil, kan stadig have et normalt kolesteroltal.

Hvad er LDL?

Der findes to primære typer kolesterol, LDL og HDL.

LDL anses generelt for at være den usunde type og er den type, som vi skal holde lavt. Mens LDL-niveauet påvirkes af indtagelse af fødevarer med et højt indhold af mættet fedt, har det vist sig, at for meget sukker i kosten også kan øge dit LDL-niveau.1

Den anden del af forholdet i kolesterol er HDL, eller det “gode” kolesterol. HDL er den del, som vi skal holde højt ved at vælge sunde fedtstoffer som f.eks. kokosolie, fisk, avocado og olivenolie.2 Dette HDL-kolesterol hjælper med at absorbere fedtet i vores blodstrøm og føre det tilbage til leveren.

Fødevarer, der kan øge LDL:

 • Smør
 • Fedt
 • Rødt kød
 • Bagværk/kager
 • Dybstegte fødevarer
 • Forarbejdet kød
 • Raffinerede kornsorter
 • Fede mejeriprodukter
 • Sukkerholdige drikkevarer

 Fødevarer, der kan øge HDL:

 • Olivenolie
 • Kokosnøddeolie
 • Laks
 • Avocado
 • Nødder
 • Frø
 • Fuldkorn
 • Frugt
 • Grøntsager

Prøv vores humørfremmende lakseopskrift for at hjælpe med at øge dit HDL-niveau…

One-tray laks med pesto meal prep | Humør boost mad

Sunde Opskrifter

One-tray laks med pesto meal prep | Humør boost mad

Her er en lækker måde at sikre dig, at du får de stemningsfremmende omega-3'er.

2020-10-06 12:29:17Skrevet af Lauren Dawes

Hvordan man sænker kolesterol

Mens nogle af vores kolesterolværdier er arvelige, spiller vores livsstil også en rolle. At spise sunde fødevarer, erstatte mættede fedtstoffer med plantebaserede olier og indtage masser af frisk frugt og grøntsager er nogle grundlæggende skridt, du kan tage.

Motion kan bidrage til at øge HDL, det gode kolesterol, mens rygning kan sænke dit HDL.3,4 Det er også vist, at det at spise fødevarer med et højt fiberindhold kan reducere LDL- og totalkolesterolniveauet.1

Kort fortalt

Selv om vores kolesteroltal til dels er arveligt fra vores gener, kan vores livsstil og især vores valg af fødevarer spille en stor rolle for balancen mellem det gode og dårlige kolesteroltal i kroppen. Hvis du er bekymret over dit kolesterolniveau, bør du undersøge din kost og optimere de fødevarer, der støtter hjertesundheden.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


 1. Kuklina, E. V., Carroll, M. D., Shaw, K. M., & Hirsch, R. (2013). Trends in high LDL cholesterol, cholesterol-lowering medication use, and dietary saturated-fat intake: United States, 1976–2010. NCHS data brief, (117), 1. 
 2. Khaw, K. T., Sharp, S. J., Finikarides, L., Afzal, I., Lentjes, M., Luben, R., & Forouhi, N. G. (2018). Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ open8(3), e020167. 
 3. Varady, K. A., & Jones, P. J. (2005). Combination diet and exercise interventions for the treatment of dyslipidemia: an effective preliminary strategy to lower cholesterol levels?. The Journal of nutrition135(8), 1829-1835. 
 4. Garrison, R. J., Kannel, W. B., Feinleib, M., Castelli, W. P., McNamara, P. M., & Padgett, S. J. (1978). Cigarette smoking and HDL cholesterol the Framingham offspring study. Atherosclerosis30(1), 17-25.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her