Ernæring

8 Plantedrikke | Plantebaseret alternativ til mælk

Plantedrikke er blevet mere og mere populær i de seneste år. Mens alternativer til komælk såsom mandel-, soja- og cashew drik har været let tilgængelige i et stykke tid, er det andre plantedrikke, der har gjort sig bemærket. Havre-, ris- og kokosnøddedrik er blevet mere og mere populære.

Uanset om du prioriterer næringsværdi, dyrevelfærd, miljøpåvirkning, laktose- eller mælkeallergier eller blot et spørgsmål om smag, har du rig mulighed for at vælge mellem mange plantedrikke muligheder.

I denne artikel tager vi dig med gennem otte af de bedste veganske alternativer for at finde den bedste plantebaseret drik.

plantedrikke

1. Mandeldrik

Den er let sød og nøddeagtig i smagen og er ofte populær, da den har et lavt kalorie- og fedtindhold. Mandelindholdet er typisk omkring 2 %, så det er faktisk meget proteinfattigt, og det er en meget mindre koncentreret kilde til gavnlige næringsstoffer end hele mandler på grund af det normalt høje vandindhold. Cashewnødde drik: Den er meget cremet i konsistensen; de fleste fedtstoffer er den sunde enkeltumættede form.

2. Kokosnøddedrik

Er også meget cremet i konsistensen og har et af de laveste indhold af kulhydrater og proteiner af alle mælkealternativer. Den har et højt fedtindhold, med hovedsageligt 90 % mættet (det, du ikke har for meget af) fedt. Det har også et højt antal mellemkædede triglycerider (MCT’er).

3. Hasselnøddedrik

Hasselnøddedrik er sød og nøddeagtig og indeholder relativt mange kalorier, fedt og kulhydrater og har et lavt proteinindhold sammenlignet med andre plantedrikke. Den smager dog fantastisk.

4. Hampmælk

Den er let sød, nøddeagtig og tynd i konsistensen og indeholder lignende mængder fedt som komælk, men omkring halvdelen af kalorierne og protein (men det er en af de få plantebaserede kilder til komplet protein).

5. Macadamia drik

Mest vand og typisk kun 3 % macadamia, er dette et af de nyere mælkealternativer på markedet. Det er rigere, mere blødt og cremet end de fleste mælkefri drikke. Det har et lavt indhold af kulhydrater og protein og er en god kilde til sunde fedtstoffer.

6. Havredrik

Den er naturligt sød og mild i smagen og smager fantastisk til kornprodukter og i smoothies. Den har dobbelt så mange kulhydrater og halvt så meget protein som komælk. Havredrik har en af de højeste mængder af fibre af alle mælkealternativer.

Se flere af havremælkens fordele nedenfor…

Havremælk | Hvad er det? Hvad er fordelene? Skal du drikke det?

Ernæring

Havremælk | Hvad er det? Hvad er fordelene? Skal du drikke det?

Alt om dette cremede mejeri alternativ.

2019-03-11 10:00:42Skrevet af Monica Green

7. Risdrik

Risdrik er den mindst allergifremkaldende af alle plantedrikke. Det er højt indhold af kulhydrater og kalorier, indeholder lidt protein, men er fedtfattigt. Det er også godt i smoothies.

8. Sojadrik

Smagen kan variere fra mærke til mærke, men sojadrik er det tætteste alternativ til komælk med hensyn til proteinmængde. Det er et af de få mælkealternativer, der er en komplet proteinkilde, hvilket betyder, at det indeholder alle essentielle aminosyrer.

Ernæringsindhold i plantedrikke

Mælk (per 100ml)   Kcal   Protein (g)  Fedt (g)  Kulhydrat (g)  Calcium (mg) 
Letmælk 48  3.5  1.7  4.7  120 
Mandeldrik 13  0.4  1.1  3  124 
Cashew drik   23  0.5  1.1  2.6   
Kokosnøddedrik   19  0.1  1.9  0.4  16.2 
Hasselnøddedrik   29  0.4  1.6  3.1  114 
Hampmælk 35  2  3.1  0.5   220 
Macadamia drik   27  0.4  2.1  0.5  40 
Havredrik 51  1.3  2.1  6.8  120 
Risdrik 51  0.4  1.1  9.7  118 
Soyadrik   33  3.4  1.9  0.2  125 

Kort fortalt

Nu ved du alt om plantebaseret “mælk” og alt, hvad det er værd, og du er i en god position til at vælge, hvilken mælk der er bedst for dig. Sojamælk er en god mulighed, hvis du leder efter noget, der ernæringsmæssigt ligner den ægte vare, mandel- og cashewnøddedrik er kaloriefattige og fedtfattige, næsten alle giver en eller anden form for unik ernæringsmæssig fordel, og de smager alle fantastisk. Skål!

Sojamælk er det bedste mælkealternativ på grund af, at det er lige så tæt på komælk i alle makro- og mikronæringsstoffer som det andet. Sojamælk, der anvendes bredt som erstatning for komælk, er bemærkelsesværdigt de antikarcinogene egenskaber af de phytonæringsstoffer, der findes i mælken, kendt som isoflavoner. Ernæringsmæssigt har den færre kalorier end komælk, mindre fedt og kulhydrater og næsten lige så mange proteiner.

Komælk i sig selv har været ret kontroversielt som fødevare, selv om de fleste forskere nu er enige om, at det er en sund fødevare, der indeholder alle vigtige næringsstoffer som fedt, kulhydrater og proteiner. Mælk hjælper også mennesket ved at levere en række “host-defence” proteiner, som kan hjælpe med at beskytte kroppen mod visse mikrobielle infektioner. I sidste ende er det op til den enkelte, om han eller hun vil vælge et mælkealternativ eller bare holde sig til komælk. Men disse er otte af de bedste plantebaserede mælkealternativer.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


Jenaed Gonçalves Brodell

Skribent og ekspert

Jenaed Gonçalves Brodell er en velkendt diætist (HCPC) og sportsvidenskabskvinde. Hun er en fitnessentusiast og kommer fra en semi-professionel field hockey baggrund. Hendes passion for sportsernæring og baggrund i sportsverdenen gør hende forståelig for mange amatør- og eliteidrætsfolk. Hun har erfaring med at arbejde for NHS og i Sydafrika som konsulentdiætist. Hun har erfaring inden for pædiatrien med speciale i sportspræstationer for unge og voksne atleter. Hendes skrivebaggrund stammer fra omfattende forskning gennem hele hendes karriere, hvor hun har fundet de mest opdaterede oplysninger og omsat dem til letforståelige oplysninger for offentligheden. Hun deler oplysninger på sin offentlige instagramside @the_Athletes_dietitianUK om det seneste inden for evidensbaseret ernæring.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her