Ernæring

Er det godt at spise frugt inden sengetid som alternativ til slik?

Du har spist alle dagens måltider og sidder sen aften på sofaen. Sulten melder sig. Eller snarere den søde lille (til tider irriterende) tand. Vi har alle været der…

At spise frisk frugt inden sengetid er et godt alternativ til de søde og salte sager. Du undgår de mættede fedtstoffer og får i stedet en masse super essentielle vitaminer.

MEN! Er det egentlig godt at spise frugt inden sengetid?

Spise frugt inden sengetid

De fleste frugter kommer med et højt sukkerindhold. Den gennemsnitlige appelsin indeholder ca. 9 g. Den gennemsnitlige pære 13 g. Et mellemstort æble 16 g og en mellemstor banan kan have 18 g sukker i sig!

Fibrene i frugt kan hjælpe med at bremse den hastighed, hvorpå din krop behandler disse sukkerarter, da det forsinker kulhydratfordøjelsen samt glukoseabsorption.
Insulin er også ansvarlig for at stimulere omdannelsen af overskydende glukose til fedtsyrer, som derefter opbevares i væv.  

Gå ikke bananas i frugtskålen

Så selvom frugt måske ikke er så uskyldig som mange tror er det rimeligt at sige, at det stadig er et meget sundere alternativ til forarbejdede kulhydrater og sukkerholdige behandlinger. Så ja, et sundt alternativ er at spise frugt inden sengetid fremfor at gå amok i silkskålen. (Der er dog ingen grund til at sprænge frugtskålen). Alt med måde, som man siger.

Det er værd at bemærke at for meget frugt kan være dårligt for din tandhygiejne. Det høje sukkerindhold fremmer tandforfaldet. Især citrusfrugter som citroner, grapefrugter og appelsiner kan ødelægge tandemaljen over tid.
Plus, hvis du lider af sure opstød eller IBS, er det en dårlig ide at spise citrusfrugter lige før sengetid, da der vil være stor chance for, at det vil forårsage mavesmerter.

Hjælper bananer dig med at sove?

banan

Mange mennesker tænker på bananer som en god middagsmad eller pre-workout pick-me-up, så det er sikkert ikke særlig godt have spise lige før sengetid?

Mange atleter vælger at have en banan før og/eller efter en træning, da de er en kilde til komplekse kulhydrater og naturlige sukkerarter. Det betyder, at de giver både vedvarende og hurtig energi.

De hjælper med at holde din hjerne aktiv og fungere, da det naturlige sukker der findes i bananer, fructose, bruges af din krop til at producere glukose, hvilket er din hjernes hovedbrændstof. Det lyder meget mere som et wake-up call end en beroligende sengetids snack… well, måske er det ikke helt sådan. Her er der fire grunde til, at bananer i realiteren kan hjælpe dig med at sove.

1. Kalium

Bananer er en glimrende kilde til kalium, som det er almindeligt kendt på, på legepladsen, når du advares om ikke at spise for mange i tilfælde af, at du bliver radioaktiv (for lige at bekræfte dette, skal du spise et dumt antal bananer for at nå til et giftigt niveau af kalium). Kalium er ikke kun et vigtigt næringsstof, som din krop har brug for til mange vigtige funktioner, men det giver en naturlig muskelafslappende følelse.

2. Magnesium

Bananer har også et højt indhold af magnesium, som er et andet naturligt muskelafslappende middel.

3. Tryptophan

Tryptophan er en aminosyre, der findes i bananer – den har en naturlig beroligende effekt, da den omdannes til 5- http i hjernen, som derefter omdannes til serotonin, afslappende neurotransmitter, der spiller en rolle i din søvncyklus.

4. Vitamin B6

Som blot en af de mest væsentligste vitaminer i bananer er Vitamin B6 nædvendigt for at lave melatonin, som er et søvnfremkaldende hormon, der hjælper med at kontrollere din søvn og vække cyklusser.
Det kan derfor være værd at tage skrællen af en af disse fyre, hvis du finder det svært at gå i seng eller falde i søvn.

Gode fødevarer at spise inden sengetid

Søde kartofler

 

Vi giver bananerne det grønne lys, men hvad er ellers kendt for at være godt eller dårligt inden sengetid? Læs med for at få din pre-sleep rutine i orden.

Mælk – et glas mælk er en klassisk sengetids drik, og af gode grunde. Mælk indeholder aminosyretryptophan, som stimulerer serotoninproduktionen.

Kalkun – en anden god kilde til tryptophan …. Som hjælper med at forklare, hvorfor du altid er så træt efter en julefrokost.

Søde kartofler – disse er en kilde til komplekse kulhydrater, som tager længere tid for kroppen at nedbryde, og det kan derfor hjælpe med at forhindre sukkerdyk, som kan forstyrre søvn. Ligesom bananer indeholder de kalium, som er et naturligt muskelafslappende middel.

Dårlige fødevarer at spise inden sengetid

Alkohol og træning

Alkohol– selvom det kan få dig til at føle dig træt, så kan alkohol resultere i dårlig og urolig søvn. Det gør dig også mere tilbøjelig til at snorke, så hvis du deler seng med nogen.. Så vil det også ødelægge deres søvn!

Fede fødevarer – at spise fedt stimulerer produktionen af mavesyre. Det kan forårsage halsbrand og fordøjelsesbesvær, især hvis du spiser meget hurtigt, inden du lægger dig ned.

Koffein – Dette er den helt åbenlyse, men at have en kop kaffe eller te før sengetid vil holde dig længere oppe. Koffein er en stimulering. Afhængig af din tolerance kan du endda risikere, at koffein om eftermiddagen vil påvirke din søvn senere på aftenen.

Mørk chokolade – ikke så åbenlyst. Du tror nok du er sundere, når du vælger et stykke chokolade med et højere indhold af kakao, men mørk chokolade har faktisk et højere koffein indhold.


Nu når du er lidt mere opmærksom på, hvilke næringsstoffer der kan hjælpe eller hindre din søvn, bør det være lettere at træffe informerede valg, når det kommer til late night snacking.
Tjek også nedenstående opskrifter for at få mest muligt ud af dine bananer på en lidt syndig måde.

Protein bananpandekager med kun 4 ingredienser

Sunde Opskrifter

Protein bananpandekager med kun 4 ingredienser

2020-01-01 07:17:08Skrevet af Jennifer Blow

Er det godt at spise frugt inden sengetid som alternativ til slik?

Ernæring

Er det godt at spise frugt inden sengetid som alternativ til slik?

2018-08-16 06:48:23Skrevet af Myprotein

Peanut butter banana ice cream | En sund isdessert

Dessert & Snacks

Peanut butter banana ice cream | En sund isdessert

2017-06-22 11:57:47Skrevet af Myprotein

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her