Kosttilskud

5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved levertran

Levertran er sandsynligvis et supplement, der har eksisteret længere end nogen anden, med introduktionen så tidligt som i 1930’erne.1 Med et højt indhold af omega-3 er de rapporterede fordele ved levertran omfattende, med nogle påstande stærkere end andre.

I modsætning til typisk fiskeolie har levertran også et højt indhold af D-vitamin og A-vitamin, som begge spiller store roller for at holde os sunde.

Hop direkte til:

  • Hvor udspringer levertran fra?
  • Hvem skal tage levertran?
  • 5 fordele ved levertran
  • Hvornår skal man tage levertran?
  • Dosering af levertran
  • Er der nogen bivirkninger?

fordele ved levertran

Hvor udspringer levertran fra?

Som navnet antyder, kommer levertran fra leveren af fisken torsk. Når fisk spiser fytoplankton, en type marine alger, tager fiskene omega-3-fedtsyrerne, omega-3 i levertran er, hvor størstedelen af de sundhedsmæssige fordele kommer fra.

I modsætning til almindelige fiskeolietilskud har levertran også et vitamin D og vitamin A-indhold, som begge spiller roller for at holde kroppen sund.

Hvem skal tage levertran?

På grund af den brede vifte af tilknyttede sundhedsmæssige fordele ved omega-3, vitamin D og vitamin A, kan enhver, der ønsker at bevare deres sundhedsmæssige trivsel, drage fordel af tilskud af levertran.

For mennesker, der er i risiko for D-vitaminmangel, kan levertran være særlig gavnlig. Kostkilder til D-vitamin er begrænset, idet størstedelen af vores D-vitamin absorberes via sollys.2 Dette betyder, at D-vitaminindholdet i levertran vil gøre det gavnligt for de fleste mennesker om vinteren, især hvis du er i Danmark.

fordele ved levertran

5 fordele ved levertran

1. Levertran kan hjælpe med at forbedre knoglesundheden

D-vitamin spiller en nøglerolle i opretholdelsen af ​​dine knogles sundhed.2 En mangel på D-vitamin fører til en reduktion i frigivelse af calcium, som vil påvirke dannelsen af ​​knoglemasse.2 Dette kan føre til flere forskellige sundhedsmæssige problemer, så det er meget vigtigt at holde dine knogler sunde.

2. Det kan understøtte dit hjertes helbred

Omega-3’er, der findes i fiskeolie, er blevet hævdet at hjælpe med at mindske risikoen for hjerte-relaterede sygdomme,3 selvom dette er blevet sat spørgsmålstegn ved siden.4

Det anbefales, at du medtager et stykke fed fisk i din kost en gang om ugen, så hvis du virkelig ikke kan lide fisk, kan det være en måde at sikre, at du ikke går glip af de sundhedsmæssige fordele ved at supplere med torskelevertran.

3. Det kan hjælpe med at forbedre humøret

Hos mennesker, der lider af dårligt humør, er der beviser for, at torskelevertran kan være gavnlig.5 I en undersøgelse, der sammenlignede humør blandt dem, hvis supplerede med torskelevertran og dem, der ikke gjorde det, var depressive symptomer mindre udbredte hos dem, der supplerede.5

Imidlertid kan humør påvirkes af et stort antal ting, og beviset for de humørsvingende effekter af torskelevertran er stadig ret blandet med de fleste udført med deltagere, der allerede får antidepressiva.

4. Det kan hjælpe med at opretholde immunitet

Både vitamin D og vitamin A spiller vigtige roller i opretholdelsen af din krops immunitet og reducerer risikoen for infektioner.6 På grund af det høje indhold af hver i levertran kan tilskud hjælpe med funktionen af din immunitet. Især hvis din kost har et lavt vitaminindhold.

5. Levertran kan hjælpe med at reducere ledsmerter

Der er bevis for, at ledstivhed og smerter kan reduceres, når der suppleres med levertran.7 Beviserne er dog ret blandede, og reduktionen i ledsmerter er begrænset til dem, der lider af gigt.

fordele ved levertran

Hvornår skal man tage levertran?

Fordelene ved fiskeolie ses efter tilskud på lang sigt.8 Dette betyder, at det ikke betyder noget for hvilken tid på dagen du tager det, så længe du tager det konsekvent.

Dosering af levertran

En typisk dosis er normalt en til to teskefulde, og det er blevet vist, at så meget som 3g om dagen er sikkert.9 British Dietetic Association anbefaler at vælge et supplement, der ikke indeholder mere end 450 mg EPA og DHA.8

Da torskelevertran indeholder vitamin A, skal du kontrollere, at du ikke spiser A-vitamin i andre kosttilskud, såsom et multivitamin. Den videnskabelige rådgivende komité for ernæring (SACN) anbefaler, at du ikke bør forbruge mere end 1,5 mg A-vitamin om dagen.10

Er der nogen bivirkninger?

For de fleste er det sikkert at indtage, så længe du ikke overskrider den anbefalede dosis. Det tilrådes, at gravide undgår tilskud på grund af A-vitaminindholdet.

Kort fortalt

På grund af indholdet af omega-3, D-vitamin og A-vitamin kan torskelevertran være et værdifuldt supplement for alle, der ønsker at bevare deres daglige helbred.

Den brede vifte af fordele forbundet med levertran inkluderer hjertesundhed, knoglesundhed og opretholdelse af immunitet. Det er sikkert at indtage op til 3 g omega-3 om dagen, og levertran anbefales som et langvarigt supplement.

Så hvis du ikke er fan af fed fisk, men har lyst til at høste nogle af de mange fordele ved levertran, kan det være en god vej at supplere med levertran.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Rajakumar K. Vitamin D, cod-liver oil, sunlight, and rickets: a historical perspective.Pediatrics. 2003 Aug;112(2):e132-5.doi: 10.1542/peds.112.2.e132. PMID: 12897318

2. Laird E, Ward M, McSorley E, Strain JJ, Wallace J. Vitamin D and bone health:potential mechanisms. Nutrients. 2010;2(7):693-724. doi:10.3390/nu2070693

3. Kris-Etherton, P., Harris, W. and Appel, L., 2002. Fish Consumption, Fish Oil,Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease. Circulation, 106(21), pp.2747-2757. 

4. Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, DeaneKHO,AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 7. Art. No.: CD003177. DOI: 10.1002/14651858.CD003177.pub3 

5. Giles GE; Mahoney CR; Kanarek RB. 2013 Omega-3 fatty acids influence in mood inhealthy and depressed individuals. Nutrition Reviews (71) 727-741

6. AranowC. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881-886. doi:10.2310/JIM.0b013e31821b8755 

7. SenftleberNK, Nielsen SM, Andersen JR, Bliddal H, Tarp S, Lauritzen L, Furst DE, Suarez-Almazor ME, Lyddiatt A, Christensen R. Marine Oil Supplements for Arthritis Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials. Nutrients. 2017; 9(1):42. https://doi.org/10.3390/nu901004 

8. Bda.uk.com. 2021. Omega-3. [online] Available at:<https://www.bda.uk.com/resource/omega3.html> [Accessed 9 February 2021]. 

9. Kris-Etherton, P., Harris, W. and Appel, L., 2002. Fish Consumption, Fish Oil,Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease. Circulation, 106(21), pp.2747-2757. 

10. Scientific Advisory Committee on Nutrition 2004, Advice on Fish Consumption: Benefits and RiskLiam Agnew

Liam Agnew

Forfatter og ekspert

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her