Kosttilskud

6 Fordele ved gurkemeje | Hvad er det? Hvor meget skal man tage?

Gurkemeje er et populært krydderi, der ofte bruges i karryretter og andre salte retter. Det bruges i mange asiatiske kulturer og er kendt som “livets krydderi” eller “det gyldne krydderi” og er blevet populært over hele verden. Gurkemejen gavner os på mange måder, og den tidlige forskning i dette gyldne vidunder er lovende, så denne artikel vil dykke ned i alt, hvad vi ved om gurkemeje.

Ud over at give karry sin gullige farve indeholder det også kraftfulde plantebaserede forbindelser kaldet curcuminoider. Curcumin er den aktive ingrediens i gurkemeje, som er populær i forskningen for sine potentielle medicinske anvendelser. Curcumin udgør dog kun ca. 3 vægtprocent af gurkemeje, så du har sandsynligvis brug for et tilskud for at høste de sundhedsmæssige fordele.1

Spring til:

gurkemeje

Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved gurkemeje?

Det er en naturlig antiinflammatorisk og antioxidant, hvilket fører til al den forskning omkring dens potentielle sundhedsmæssige fordele. Mens mange af disse forskningsområder er i gang, har det været klart, at chancerne for toksicitet (eller negative virkninger) ved at tilsætte gurkemeje er meget lave.2 Nogle af de fordele, som forskerne har fundet, er…

1. Kan hjælpe med smerter fra gigt

Forskning har vist en forbedring af knæsmerter fra slidgigt efter regelmæssigt tilskud af gurkemeje.2 En undersøgelse har endda sammenlignet tilskud af gurkemeje med typiske NSAID’er (ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler) og fundet, at de kunne være lige så effektive til behandling af stivhed og smerter under gang.2 Dette er lovende for gurkemeje, da langvarig brug af NSAID’er kan have negative bivirkninger.

2. Kan forbedre blodsukkerniveauet

Mens undersøgelser af gurkemeje, der forbedrer sundhedsresultater for personer med diabetes og fedme, ikke har været afgørende, viste en undersøgelse forbedret blodsukkerkontrol hos personer med præ-diabetes, hvilket kunne spille en rolle i forebyggelsen.2

Dette er et populært forskningsområde, og selv om der ikke har været mange kliniske beviser, har gurkemeje i kosten potentiale til at forbedre blodsukkerrelaterede sundhedsproblemer.

3. Kan bekæmpe inflammation2

Selv om mange kroniske sygdomme er relateret til inflammation, er gurkemejeris specifikke virkning ikke blevet bevist. Det har i mange år været brugt som lægeurt i visse kulturer.

Men de bioaktive fytokemikalier (planteforbindelser) i gurkemejen gør det til et let valg at inkludere for at hjælpe med at forebygge de skader, som inflammation kan gøre på din krop.

4. Det er en dokumenteret antioxidant

Curkumaens curcuminoidforbindelser er kemisk bevist at have antioxidante egenskaber.3 Antioxidanter er nøglen til at forebygge skader fra frie radikaler, der spiller en rolle i aldring og forårsager mange sygdomme.

Krydderiet har også udviklet lidt af et ry som superfood, hvilket kun kan betyde gode ting. Lær mere om superfoods her.

5. Kan støtte hjertesundheden

Nogle undersøgelser har fokuseret på kolesterol- og triglyceridniveauer og deres respons på curcumintilskud. Selvom forskningen på dette område stadig er i gang, er hjerte-kar-sygdomme en stor bekymring for mange, som kan have gavn af at tilføje gurkemeje til deres kost.4

6. Kan bidrage til at forbedre den mentale sundhed

Der har været undersøgelser med fokus på curcumintilskud til personer med depression og angstrelaterede lidelser. Mens nogle undersøgelser så forbedringer, blev de kun udført over korte perioder, og der skal mere forskning til for at understøtte denne potentielle fordel,5 men den tidlige forskning er lovende…

Dosering

Gurkemeje er helt klart et kraftfuldt krydderi med mange potentielle sundhedsmæssige fordele. Selv om der ikke findes nogen generel vejledning om, hvor meget du bør tage for at høste fordelene, kan du overveje de mængder, der er brugt i forskningsundersøgelser, som vejledning.

  • I forbindelse med gigt har de fleste undersøgelser anvendt 500 mg curcumin to gange om dagen i mindst 2 måneder.2
  • For forbedret glukosekontrol og hjertesundhed gav en undersøgelse patienterne 2 gram pr. dag (4 tilskud på 500 mg)2
  • Til bekæmpelse af inflammation og antioxidante egenskaber varierede doseringen fra 180 mg til 1,5 g dagligt2
  • For depression og angst var en almindelig dosis i undersøgelser 500 mg to gange om dagen i flere måneder5

Kort fortalt

Mens gurkemejen og dens curcuminoidforbindelser har mange lovende sundhedsfordele, er undersøgelserne begrænsede, og de anbefalede doser varierer. Det gyldne krydderi har dog vist sig at have mange antioxidante og antiinflammatoriske virkninger – hvilket igen viser, hvor kraftfuld en sund kost med plantebaseret ernæring kan være for at forebygge sygdomme og bevare dit helbred.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Tayyem, R. F., Heath, D. D., Al-Delaimy, W. K., & Rock, C. L. (2006). Curcumin content of turmeric and curry powders. Nutrition and cancer55(2), 126-131. 
  2. Singletary, K. (2020). Turmeric: potential health benefits. Nutrition Today55(1), 45-56. 
  3. Tilak, J. C., Banerjee, M., Mohan, H., & Devasagayam, T. P. A. (2004). Antioxidant availability of turmeric in relation to its medicinal and culinary uses. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives18(10), 798-804. 
  4. Kumar, A., Dora, J., & Singh, A. (2011). A review on spice of life Curcuma longa (turmeric). Int. J. Appl. Biol. Pharmaceut. Tech2, 371-379. 
  5. Ng, Q. X., Koh, S. S. H., Chan, H. W., & Ho, C. Y. X. (2017). Clinical use of curcumin in depression: a meta-analysis. Journal of the American Medical Directors Association18(6), 503-508.ne


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her