Kosttilskud

Hvad er inositol? Fordele, sideeffekter & dosering

Mens du sandsynligvis er bekendt med mange typer kosttilskud, er inositol muligvis ikke øverst på listen. Imidlertid er dette stof almindeligt i vores kroppe og vores fødevareforsyning. Det har mange potentielle fordele relateret til mental sundhed og stofskifte.1

Det forekommer i mange fødevarekilder, men viser større potentielle fordele for visse typer mennesker. Læs videre for at se, hvordan det kan være nyttigt for dig.

inositol

Hvad er inositol?

Det er en vitaminlignende sukkeralkohol, der er almindelig i vores kropsvæv såvel som i mange fødevarekilder. Mens inositol undertiden benævnes et B-vitamin, er det ikke teknisk set et vitamin, da vores celler er i stand til at fremstille tilstrækkelige mængder inositol på egen hånd. 2

Det fungerer dog sammen med flere B-vitaminer (pyridoxin – B6, folsyre – B9 og pantothensyre – B5).2

Opsummering 

Inositol er et simpelt kulhydrat, der ofte tænkes på som et B-vitamin, der ofte findes i kropsvæv.

Hvad er Myo-Inositol?

Det er en af ni mulige strukturelle former for inositol.Det er den mest stabile form og ofte den, der anvendes som et supplement af producenterne.3Inositol spiller en strukturel rolle i membranerne omkring vores celler. Det hjælper med at kontrollere hvilke stoffer og enzymer, der kan komme ind eller ud og føre til andre udfald i kroppen.1

Et eksempel er inositols involvering med ”feel good hormones” som serotonin, dopamin og glutamin – hvilket fører til dets indflydelse på hjernen og mental sundhed.1 Myo-inositol er den form, der oftest testes til dette formål.

Opsummering

Myo-inositol er en af de former for inositol, der ofte bruges i kosttilskud og kan hjælpe med at kontrollere, hvad der kan bevæge sig ind og ud af vores celler.

Fordele ved inositol på mental sundhed

Da inositol spiller en rolle i transmission af kemiske budbringere i din hjerne, kan det have indflydelse på humøret. Flere undersøgelser konkluderede, at niveauerne af inositol var lave i hjerner og cerebral spinalvæske hos deprimerede patienter. Dette førte til yderligere forskning i inositol og mental sundhed.1

Mens forskning har vist forbedring hos mennesker med depression, præmenstruel dysforisk syndrom og panikanfald, der prøver dette tilskud, ville det være noget den enkelte og lægen skulle diskutere som en mulig behandlingsmulighed.1

Mange patienter har en kombination af depression og angstlidelser. Dog er det ikke blevet udførligt testet hos dem med angst alene.1

Yderligere fordele | Metabolisk og hjertesundhed

Mens inositols rolle i mental sundhed er blevet undersøgt vidt, omfatter nogle mindre almindeligt kendte potentielle fordele hjerte- og metaboliske påvirkninger.5Det har også muligheden for at hjælpe med at påvirke kroppens opbevaring af glukose, fjerne fedt fra leveren og forhindre hypoglykæmi.5

En anden almindeligt undersøgt form kaldes DCI, eller D-chiro-inositol.4DCI fungerer som en insulinfølsomhed og kontrollerer virkningen af insulin mellem vores celler, svarende til det almindelige diabeteslægemiddel, metformin.4

Det klassificeres som en “insulinsensibiliserende” forbindelse på grund af dens indflydelse på kommunikationen af hormoner i kroppen.Det har vist sig at have en positiv indvirkning på reguleringen af polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Ligeledes hormonal forstyrrelse end kan påvirke fertiliteten, og insulinets overvirkning.6

inositol

Hjertesundhed

Det har også frie radikale bekæmpelsesegenskaber, som kan hjælpe med at forhindre flere typer af kronisk sygdom. Frie radikaler opstår, når ilt opdeles i enkeltatomer, men har uparrede elektroner. Elektroner skal sammenkobles, så atomer (frie radikaler) søger kroppen for andre elektroner for at fremstille et par. Dette forårsager skade på celler, proteiner og DNA. Kombineret med bedre blodsukkerkontrol kan inositol have en endnu større rolle i hjertesundheden, når det kommer til forebyggelse af hypertension, kolesterol og hjertesygdom.5

Sideeffekter af inositol

På grund af inositols påvirkning af hjernehormoner kan det muligvis ikke være et passende supplement til dem, der behandles for psykiatriske lidelser med andet medicin.Inositols rolle i stofskifte og blodsukkerkontrol kunne gøre det upassende for dem, der lider af episoder med lavt blodsukker, kaldet hypoglykæmi.

Anbefalet dosering

De fleste af de forskningsundersøgelser, der blev udført på inositol til fordel for mental sundhed, anvendte doseringer mellem 5 og 18 mg pr. dag.Den dosering, der blev anvendt i undersøgelser for at påvirke insulinfølsomheden, var i det lavere interval (mellem 2 og 6 mg per dag), mens de doser, der blev brugt til mental sundhedsmæssig fordel var typisk mellem 6 og 12 mg pr. dag.

Mens inositol er et naturligt forekommende stof, reguleres det ikke af FDA, men betragtes generelt som værende sikkert. Tal med din læge, hvis du overvejer at tage det som tilskud til at finde ud af den bedste dosis til dit helbred.

Fødevarekilder

Ifølge USDA er de største fødevarekilder til inositol økologisk fuldkorn, nødder, cantaloupe, 447 citrusfrugter, limabønner, rosiner og kål.En vigtig kilde til inositol til babyer er modermælk. Derfor tilføjes det ofte til modermælkserstatning.Komælk indeholder også en del inositol, men kun ca. 1/3 af mængden af human modermælk. Hvis du er bekymret for mulige bivirkninger af inositoltilskud, skal du starte med at øge mængden af inositolrige fødevarer i din kost.

Kort fortalt

Inositol er et sukkeralkohol med forskellige påvirkninger på de hormoner, der påvirker vores hjerne og stofskifte, og det tjener sit ry som et “pseudo-vitamin”. Fordelene ved det, enten i form af myo-inositol eller CDI, kan påvirke mennesker med mentale helbredstilstande og dem, der kæmper med insulinfølsomhed.

En velafbalanceret kost, der inkluderer fødevarer med højt inositol eller inositoltilskud, kan hjælpe dig med at høste fordelene ved denne kraftfulde forbindelse.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Mukai, T., Kishi, T., Matsuda, Y., & Iwata, N. (2014). A meta‐analysis of inositol for depression and anxiety disorders. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental29(1), 55-63.
  2. Kirschmann, J.D. 2007. Nutrition Almanac. Sixth Edition. Nutritional Search, Inc., McGraw-Hill. New York, NY.
  3. United States Department of Agriculture. 2012, March 9. Inositol – Technical Evaluation Report (PDF).Retrieved from: https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Inositol%20TR.pdf.
  4. Maurizi, A. R., Menduni, M., Del Toro, R., Kyanvash, S., Maggi, D., Guglielmi, C., … & Pozzilli, P. (2017). A pilot study of d-chiro-inositol plus folic acid in overweight patients with type 1 diabetes. Acta diabetologica54(4), 361-365.
  5. Conkling, W., Wong, D.Y. 2005. The Complete Guide to Vitamins, Herbs, and Supplements: The Holistic Path to Good Health. Avon Books, Harper Collins Publishers. New York, NY.
  6. D’Anna, R., Scilipoti, A., Giordano, D., Caruso, C., Cannata, M. L., Interdonato, M. L., … & Di Benedetto, A. (2013). myo-Inositol supplementation and onset of gestational diabetes mellitus in pregnant women with a family history of type 2 diabetes: a prospective, randomized, placebo-controlled study. Diabetes care36(4), 854-857.

 Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her