Kosttilskud

Proteinindtag til kvinder | Hvor meget skal du have pr. dag?

Protein er et vigtigt makronæringsstof for den generelle sundhed og bliver endnu vigtigere for atleter og dem, der kan lide at komme i fitness. Mens mange fødevarer er proteinkilder, er kosttilskud en anden måde at opfylde dine proteinmål på. Proteinindtag til kvinder ændres gennem hele levetiden, især hvis man træner, er gravid eller ammer, har den gennemsnitlige kvinde brug for ca. 0,8 g protein pr. kg kropsvægt hver dag.
RDI (anbefalet daglig indtagelse) for den gennemsnitlige kvindelige stillesiddende kvinde er ca. 46 gram pr. dag.

Hop direkte til:

Hvad er protein?

Protein er et af de tre makronæringsstoffer – de to andre er kulhydrater og fedt. Makronæringsstoffer er essentielle for menneskers sundhed og bidrager med energi til vores kostvaner i form af kalorier. Protein indeholder fire kalorier pr. gram.

Proteiner består af 20 mindre byggesten kaldet aminosyrer. Forskellige typer proteiner indeholder forskellige kombinationer af aminosyrer og spiller forskellige roller i kroppen.

Hvorfor har vi brug for protein?

Proteiner findes overalt i cellerne i vores kroppe og er nødvendige ikke kun for vækst og udvikling, men også for vores krops daglige opgaver. Vores krop er afhængig af protein i mange opgaver, som tilstrækkelig strøm af blod og ilt gennem kroppen, hvilket skaber enzymer, der fordøjer og hjælper med at absorbere vores mad og til at regulere vores hormonniveauer.

Når vi træner og skubber vores muskler til det yderste, forårsager vi små mikrooverrivninger i muskelvævet. For at reparere og vokse kræver vores muskler protein fra vores kost. På samme måde er protein et nøglekrav til heling efter en skade eller operation.

Hvordan gavner protein kvinder?

Kvinders kroppe har naturligvis en lavere procentdel af magert masse og mere fedtmasse end mænd; boosting af proteinindtag kan hjælpe med at beskytte den magre masse, selvom du reducerer kalorierne eller arbejder hårdt i gym.

Protein er et vigtigt næringsstof for at holde vores kroppe sunde til graviditet og amning, og at holde vores muskler stærke, når vi bliver ældre, hjælper også med at beskytte vores knogler.1

Hvor meget protein har du brug for?

Protein til vægttab

Mens 0,8 g pr. Kg kropsvægt er tilstrækkeligt protein for en stillesiddende kvinde, viser forskning, at højere proteinindtag mellem 1,2 og 1,6 g / kg kropsvægt er med til at understøtte vægttab.1 Fødevarer med et højt proteinindhold bremser faktisk fordøjelsesprocessen, hvilket får vores hjerner til at tro, at vi føler os fyldigere og også kræver flere kalorier til fordøjelsen.

Tilfredsstillende måltider med højere proteinindhold kan også reducere sandsynligheden for overspisning senere på dagen.

Husk, at en negativ kaloriebalance er den vigtigste faktor for at tabe sig. Tilføjelsen af en højere procentdel af kalorier fra protein vil beskytte din magre masse og hjælpe med at målrette fedttab.

Protein til vedligeholdelse

Hvis du forsøger at opretholde din vægt og muskelmasse, mellem 0,8 (RDI) og 1,0 gram protein pr. Kg kropsvægt pr. dag. Målret efter den højere ende, hvis du er en almindelig træner eller atlet. At få lidt mere end RDI giver ekstra protein til muskelreparation, recovery og bevarelse.

Protein til muskel gains

Selvom det svarer til anbefalingerne for vægttab, er anbefalingerne for muskelforøgelse at indtage mellem 1,2 og 2,2 gram protein pr. kg kropsvægt pr. dag.2 Dette proteinindtag til kvinder er tilstrækkeligt til at hjælpe musklerne med at komme sig og opbygge, men det er vigtigt at være sikker på, at du også spiser nok kalorier generelt til at skabe et overskud. At arbejde hårdt og spise nok protein vil ikke medføre gains i muskelmasse uden at spise nok kalorier generelt.

Proteinindtag til kvinder

Hvad er de bedste proteinkilder?

De bedste animalske proteinkilder er kylling, svinekød, fisk, oksekød, æg og mejeriprodukter. De bedste plantebaserede proteinkilder er bønner, nødder, frø og bælgfrugter. Nedenstående skema sorterer de bedste proteinkilder pr. 100 g.

Fødevarer Protein per 100g2
Kyllingebryst 31g
Kalkunbryst 30g
Svinekotelet 30g
Makrel 26g
Hakket oksekød 26g
Lammekotelet 26g
Sardiner 25g
Cheddar ost 25g
Peanuts 24g
Tun 24g
Laks 22g
Mandler 21g
Tofu 16g
Chia frø 16g
Æg 12g
Soyabønner 11g
Æggehvide 11g
Græsk yogurt 6g
Skummetmælk 4g

Kort fortalt

Mens et proteinindtag til kvinder, der er stillesiddende i gennemsnit har brug for omkring 50 gram protein om dagen, varierer dette meget afhængigt af din alder, livsstil, kropsstørrelse og type og dine træningsmål. Diæter med større proteinindtag kan understøtte vægttab, bevare og få muskelmasse og generel sundhed.

Der er tonsvis af velsmagende proteinkilder både til kødspisere og vegetarer, så find nogle måltider med højt proteinindhold, som du kan lide, så det bliver en leg at spise proteiner.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Leidy, H. J., Clifton, P. M., Astrup, A., Wycherley, T. P., Westerterp-Plantenga, M. S., Luscombe-Marsh, N. D., … & Mattes, R. D. (2015). The role of protein in weight loss and maintenance. The American journal of clinical nutrition101(6), 1320S-1329S. 
  2. Table, M. (2005). Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (Vol. 5, pp. 589-768). National Academy Press: Washington, DC, USA.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her