Træning

Er Virtual Reality Træning Fremtiden?

Du har måske troet, at VR-headsets er forbeholdt fantasispil eller at lade som om, du er på en solrig strand et eller andet sted, men du har måske ikke tænkt på at prøve Virtual Reality Træning.

Virtual reality er kommet langt siden de dage, hvor den forårsagede svimmelhed, og der er langt flere muligheder end blot nogle få videospil. Nu kan du nyde en lang række forskellige træningsformer og føle dig midt i det hele, i stedet for at føle dig som om du tumler rundt i din stue.

Siden lockdown har vi alle sammen gjort meget af det alligevel, så hvis fitnesscentret ikke er din scene, så kan dette være den ideelle måde at krydre din træning på. Lad os finde ud af lidt mere…

Virtual Reality Træning

Kan virtual reality træning virkelig få dig i form?

Videospil er normalt ikke befordrende for en høj grad af fitness, men VR er baseret på, at hele din krop bliver controlleren. Det betyder, at hvis du befinder dig i en virtuel boksering, vil du ikke kun stole på dine tommelfingre til at slå til slagene.

En nylig undersøgelse af 646 VR-brugere viste, at brugen af VR havde forbedret deres mentale og fysiske velbefindende betydeligt i løbet af lockdowns under pandemien.1 Den selvrapporterede fysiske intensitet af VR-brugernes træning var også betydeligt højere end hos normale konsolbrugere.1

Selv om det stadig er for nyt til at vide, om der er nogen langsigtede sundhedsfordele ved at bruge virtual reality træning, tyder de første undersøgelser på, at hvis det bruges med høj intensitet i en rimelig lang periode, kan det have en positiv indvirkning på din kondition.2

Gør fitness sjovt igen

Det er ikke kun intensiteten af VR-træning, der kan vinde brugere; vi ved alle, at konsistens er nøglen til at komme og holde sig i form, og det er noget, som VR fitness også hjælper med.

Den største ting, der afholder os fra at træne? At vi ikke nyder det.

En nylig undersøgelse af vigtigheden af at gøre fitness sjovt viste, at manglende fornyelse eller spænding omkring fitness kan bidrage til et lavt niveau af fysisk aktivitet, men VR-fitness kan hjælpe med at eliminere dette.3

Med utallige træningsprogrammer og scenarier at fordybe sig i, er der ingen chance for kedsomhed sammenlignet med den samme gamle træning i stuen eller endda den samme gamle bendag i fitnesscentret.

Så det ser ud til, at hvis du har svært ved at finde din groove med fitness, så kan virtual reality træning være med til at ryste tingene op og holde dig motiveret også.

Det føles ikke som en træning

Uanset om det er konkurrenceevnen eller bare alt det, der foregår omkring dig, er VR-fitness fantastisk for folk, der hader almindelige “hold dig i form”-rutiner.

I anmeldelsen nævnes også de mange fordybende funktioner i VR fitness som en smart distraktion fra de negative tanker, der ofte får folk til at undgå eller afbryde fysisk aktivitet.3  

Hvis din træning trækker ud, når du kigger minutiøst på uret på din løbetur på løbebåndet, kan distraktion være det perfekte element, der får dig til at komme tilbage. Hvis du finder noget sjovt, giver det mening, at du vil blive ved med at gøre det, så det at nyde din træning kan være nøglen til at holde fast i den.

Er det dyrt?

Hvis du leder efter et alternativ til fitnesscentret på grund af omkostningerne, er det måske ikke det rette alternativ. Selv om VR-systemer er langt mere tilgængelige end tidligere, skal du stadig regne med en god sjat penge for et basissæt.

Hvis du leder efter en måde at holde dig i form på, fordi fitnesscentret ikke er attraktivt, og prisen ikke er et problem, kan dette være en god mulighed. Det kan være en god mulighed at afprøve et system, før du bruger pengene, for at sikre dig, at du rent faktisk kommer til at bruge og nyde det.

Kort fortalt

Fitness-trends ændrer sig altid – vi har set et massivt skift i fysisk aktivitet bare inden for de sidste 12 måneder – så virtual reality træning kan helt sikkert spille en stor rolle i fremtidens træning.

At gøre træning sjovt og spændende fra din egen stue er helt sikkert et stort salgsargument. Vil virtual reality træning nogensinde blive den almindelige måde at træne på? Det må vi vente og se.


  1. Siani, A., & Marley, S. A. (2021).Impact of the recreational use of virtual reality on physical and mental wellbeing during the Covid-19 lockdownHealth and Technology11(2), 425-435. 
  2. Street, T. D., Lacey, S. J., & Langdon, R. R. (2017). Gaming your way to health:A systematic review of exergaming programs to increase health and exercisebehaviors in adultsGames for health journal6(3), 136-146. 
  3. Lakicevic, N., Gentile, A., Mehrabi, S., Cassar, S., Parker, K.,Roklicer, R., … & Drid, P. (2020). Make Fitness Fun: Could Novelty Be the Key Determinant for Physical Activity Adherence?Frontiers in Psychology11. 


Lauren Dawes

Lauren Dawes

Forfatter og ekspert

Lauren har en kandidat i engelsk litteratur oprindeligt fra syden. Hun har altid elsket at svømme, og så har hun få øjnene op for vægttræning. Derudover giver hun sig tid til fordybelse for at forbedre hendes zen på hendes ugentlige hot yoga time.

I weekenden plejer hun at lave mad eller spise en lækker brunch, og hun nyder at prøve nye opskrifter med hendes roomies - især fordi de forsøger at ryste SU-menuen af sig bestående af pasta. Først og fremmest er hun fast overbevist om at leve i balance mellem træning og et glas gin.

Få mere at vide om Laurens erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her