Træning

Hvordan undgår man typiske cykelskader?

Uanset om det er udslæt eller et træls knæ kan cykelskader suge alt det sjove ud af cykling. Det kan betyde, at du slet ikke kan cykle. For at være sikker på, det kun sker sjældent, og at du hurtigst muligt kan komme op på sadlen igen, er det godt at have en forebyggelses- og recovery-strategi på plads.

Mens nogle skader kun kan holde dig ude i et par dage, kan andre skader gøre dig nødsaget til at kontakte professionel hjælp og starte genoptræningsprogram. Nogle af os rammes tit af skader, så du kan arbejde på at forhindre visse skader ved ikke at overgøre hvad du gør og bruge nok tid på at restituere.

Vi har talt med dobbelt olympisk medaljevinder Bryan Steel omkring, hvordan han forbliver på toppen. Han har givet nogle råd omkring de mest typiske cykelskader for at få dig tilbage i sadlen hurtigst muligt!

Cykelskader

Gode råd fra Bryan Steel

Den dobbelte olympiske medaljevinder Bryan siger: ”Vær sikker på, at du køler ned og løsner op, inden du er helt færdig med din tur. Du må ikke stoppe, når du er helt udmattet. Skift til et lavt gear og cykel langsomt de sidste 10 minutter af din tur. Når du kommer indenfor, er dit restitutionsmåltid det vigtige. Fyld på med kulhydrater og protein. Til sidst er det vigtigt, at du strækker musklerne ud for ultimativ restitution og skadesforhindring.

Tag et kig på Bryans Engage side for mere hjælp, flere råd og træningsplaner for at give dig det bedste til at nå dine cykelmål.

Knæet

Stopper ømme knæ dig for at nå distancen? Vær sikker på dine knæ træder lige over dine fødder. Hvis ikke kan dette være grunden til ubalance i dine lår, hvilket kan lede til ondt i knæet. Bryan siger også; ”at strække ud er utroligt vigtigt for at undgå cykelskader.” Derfor, stræk baller og baglår ud efter hver tur. Disse store muskler kan nemlig lede til ondt i knæet.

Ifølge Common Injuries in Cycling, er noget andet der kan forårsage smerte til knæet, gentagelser af stræk i knæet, som resulterer i knæskalssmerte. Knæskallen absorberer kraften skabt af lårene, når man træder ned i pedalerne. Der er nogle få grunde til dette problem, hvilket inkluderer ens form, for meget træning, muskel ubalance eller bare din egen unikke anatomiske særhed.

Cykelskader

Nedre del af ryggen

Ifølge studiet er kroniske nedre rygsmerter hos cyklister typisk resultatet af langvarig foroverbøjet position.Dette betyder at smerte i den nedre del af ryggen kan komme fra hvor højt sadlen sidder, eller hvilken vinkel sadlen sidder ved. For at forhindre rygskader kan du tage din cykel til en specialist for at få et professionelt setup.

For at styrke og stabilisere din ryg må du hellere give ekstra opmærksomhed til den nedre del af din maves styrke og fleksibilitet.1

Sadelømhed

Flere timer i sadlen, eller bare 10 minutter, når man først starter med at cykle, kan være en smertefuld oplevelse. Hvis du lige er startet med at cykle, bør du give dine skrammer et par uger, før du begynde at blive bekymret.

Dog, hvis smerten er kronisk, bør du overveje disse behandlinger. Anskaf en moderne og anatomisk designet sadel (forskellig for mandlige og kvindelige cyklister), brug cykelbukser med pude i og ikke noget andet og til sidst vær sikker på at din sadel er i den korrekte position, så presset er distribueret ligeligt.

Cykelskader

Hudafskrabninger

Hvis du nogensinde er styrtet henad vejen, har du nok oplevet hudafskrabninger. Udover et pinligt stort hul i din Lycra, ser din afskrabninger måske ikke så slemme ud til at starte med. Hudafskrabninger kan dog være ukomfortable og skal behandles hurtigst muligt.

For at forebygge infektion skal du rengøre sårene og fjerne små stykker grus og asfalt, som du har bragt med dig. Uheldigvis skal man skrubbe og det svier fra de antibakterielle vådservietter. Hvis du har slået dig hårdt, er du måske også nødsaget til at elevere og putte is på såret for at reducere hævelse. Prøv at lad såret være utildækket så meget du kan for at lade det tørre og hele.

De sidste gyldne ord

Hvis man skal gøre det enkelt med tre highlights, så er det 1) at tilpasse sin cykel. 2) ikke overgøre det 3) udstrækning og muskelstyrke. Husker du disse råd, vil du forhåbentligt være i stand til seriøst at reducere risikoen for typiske cykelskader.
Hvis du har store problemer med smerten, bør du altid gå til en læge eller fysioterapeut for personlig og professionel rådgivning.


1 Schwellnus, M. P., & Derman, E. W. (2005). Common injuries in cycling: Prevention, diagnosis and management. South African Family Practice, 47(7), 14-19.Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her