Ernæring

Carb cycling til fedttab | Ekspert afslører hvordan

For mig lyder “carb cycling” som endnu et af de buzzwords, man hører flyve rundt i fitness og omklædningsrum, og som man altid har flere spørgsmål end svar, når man Googler dem.

Det er her, ekspert ernæringsekspert Richie Kirwan kommer ind i billedet. Du kan altid regne med, at han kan forenkle de mest komplekse oplysninger til termer, du kan forstå, selv før du har fået din morgenkaffe.

Hvad er det?

Det er super enkelt.

At spise forskellige mængder kulhydrater på forskellige tidspunkter af dagen, ugen eller endda året for at forsøge at opnå en eller anden form for præstations- eller kropssammensætningsfordel.

Hvis du stadig har svært ved at forstå det, har Richie givet nogle eksempler, så du kan få det lidt nemmere at forstå.

Hvad er kulhydrat cyklus & hvordan virker det?

Ernæring

Hvad er kulhydrat cyklus & hvordan virker det?

Ville du kunne skære alle kulhydrater fra din kost?

2021-07-24 05:00:54Skrevet af Claire Muszalski

Eksempel et

En person er på slankekur og forsøger at holde kalorierne nede, og han/hun træner fem dage om ugen for at bevare så mange muskler og styrke som muligt. Wow. Lyder udmattende. De følger en plan og har været på slankekur i et stykke tid, og når de har taget højde for protein og fedt, som de som minimum har brug for, har de ikke mange kalorier tilbage at lege med. Dette efterlader dem med omkring 100 g kulhydrater om dagen.

De træner om morgenen, og deres træning er virkelig hård, fordi de har været på diæt i så lang tid. I stedet for at sprede en lille mængde kulhydrater over alle tre måltider, går de stort til ét måltid: morgenmaden. De føler altid, at de arbejder bedre efter en stor mængde kulhydrater til morgenmad.

Og det er carb cycling.

Giver det mere mening? Hvis ikke, skal du ikke bekymre dig. Her er et andet eksempel…

Eksempel to

Nogen er på bulking. Men de ønsker at køre en lean bulk og få så lidt kropsfedt på som muligt. De træner fire dage om ugen, og sessionerne er brutale – de tager virkelig hårdt på dem, så meget at de kan have svært ved at restituere.

De beslutter sig for at skifte deres makroer ud på baggrund af træningsdage og hviledage. Det betyder, at de reducerer deres kulhydrater på hviledage, når de er relativt inaktive, og fordeler disse kulhydrater mellem måltiderne på træningsdage. De har således flere kulhydrater på træningsdage for at give energi til træning og brændstof til restitution.

Dette er ikke kun carb cycling, men også calorie cycling.

Der er ikke meget bevis for, at det er mere effektivt at have forskellige mængder kalorier hver dag for at opnå lean gains, men hvis du nyder det – og det får dig til at føle dig bedre tilpas på dine træningsdage – hvem er vi så at stå i vejen for dig? Ernæring handler ofte om at finde det, der virker for dig, så hvis dette virker for dig, så gå med det,

Vi har ikke dykket for meget ned i ydeevne endnu, så lad os få endnu et eksempel.

carb cycling

Eksempel tre

I sportsgrene som cykling og langdistanceløb er der teknikker som at træne low, sove low og restituere low. Formålet med disse er at træne på en low kulhydratdiæt, restituere på lave kulhydrater eller begge dele. Det lyder som en pasta-elskers mareridt.

Hvis din krop er tvunget til at træne med lave kulhydrater, er den tvunget til at forbrænde fedt i stedet. For at gøre dette begynder din krop at producere flere mitokondrier – små energidannende organeller i dine celler, der kan forbrænde både kulhydrater og fedt – i dine muskler, som er. Jo mere du træner med lavt kulhydratindhold, jo flere mitokondrier producerer du. Men, og det er et vigtigt men, kulhydrater forbedrer præstationen og hjælper dig til at træne hårdere. Det er derfor atleter konkurrerer med et meget højt kulhydratindtag – når det kommer til løbet, kan de bruge både fedt og kulhydrater som brændstof.

En anden form for carb cycling er at reducere antallet af kulhydrater, du indtager, for at hjælpe dig med at opnå dit kalorieunderskud og tabe kropsfedt. Selvom dette ikke omfatter at skære kulhydrater helt væk.

Kort fortalt

Så det er ikke noget fancy og afhænger helt og holdent af dine mål og dine præferencer. Men du ved det ikke, før du prøver det, så gå løs og prøv carb cycling, se om du kan lide det. Du kan altid stoppe, hvis det bare ikke fungerer for dig og bare holde dig til at cycle dine makroer.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her