Ernæring

Sukkererstatninger du skal prøve | Top 7

At indtage for meget af de søde ting kan betyde, at dit kalorieindtag er for højt, hvilket i sidste ende vil føre til vægtøgning og andre potentielle sundhedsmæssige problemer.1

Mens sukker, der findes i naturlige fødevarer, som frugt, kommer med en række mikronæringsstoffer og fibre, er sukker tilsat til drikkevarer og slik mest sundhedsskadeligt, og NHS anbefaler, at du ikke overstiger 30 g om dagen frit sukker.2

Når du prøver at skære ned på dit sukkerindtag, er der sukkererstatninger, der giver en dosis sødme, men ikke føjer til dit kalorieindtag eller øger dit blodsukker – med noget bedre for dig end andre. 

Her er 7 sukkererstatninger.

Læs også mere om maltitiol her

sukkererstatninger

Sukkererstatninger

1. Stevia

Stevia ekstraheres fra Stevia Rebaudiana Bertoni-planten, der findes i Sydamerika. Selvom det er 50-300 gange sødere end sukker, indeholder det ikke kalorier.3 Dette gør det til en god mulighed for dem, der ønsker at tabe sig, mens de følger en energibegrænset kostplan.

En anden stor fordel er, at Stevia i modsætning til sukker ikke indeholder kulhydrater. Dette betyder, at Stevia ikke hæver blodsukkeret på samme måde som almindeligt hvidt sukker.

2. Xylitol

Xylitol er en sukkeralkohol, der til trods for at have en sødme, der svarer til normalt sukker, indeholder betydeligt mindre kalorier. Xylitol er også lavere på det glykæmiske indeks, hvilket er en måde at måle, hvor hurtigt en bestemt mad vil øge dit blodsukker.

Glukose har en rating på tæt på 100, mens xylitol kun er 13,6. Xylitol kan findes naturligt i forskellige frugter, grøntsager og havre.6

3. Sorbitol

Ligesom xylitol er sorbitol en sukkeralkohol. Selvom det ikke er så sødt som bordsukker (60% så sød som bordsukker), indeholder den betydeligt færre kalorier med 1 gram sorbitol, der giver 2,7 kalorier sammenlignet med bordsukker, der indeholder 4 kalorier pr. Gram.6

Det findes naturligt i frugter som æbler, pærer, ferskner og abrikoser og har et lavt glykæmisk indeks på 9,6. Den fælles FAO / WHO ekspertkomité for fødevaretilsætningsstoffer har den erklærede sorbitol som sikker uden nogen specificeret acceptabel daglig indtagelse. Som sådan er der ingen grænse for, hvor meget du kan medtage i din kost, men overskydende mængder kan dog have en afførende virkning.

4. Erythritol

En anden sukkeralkohol, erythritol, indeholder færre kalorier pr. gram end bordsukker (sucralose) med kun 2,4 kcal sammenlignet med 4 kcal i sucralose.6 Erythritol findes i meloner, ferskner og gærede fødevarer som vin, øl og sojasovs.

En anden vigtig fordel i sammenligning med bordsukker er, at der ikke er nogen effekt af erythritolforbrug på tandforfald.6 I modsætning til andre alkoholsukker har fordøjelsessystemet en høj tolerance for erythritol, så det er mindre sandsynligt, at der vil være nogen form for afføringseffekt.6

5. Aspartam

Aspartam er et kunstigt sødemiddel, der ofte findes i diet eller ’sukkerfrie’ drikkevarer. Det er cirka 200 gange sødere end bordsukker, men i modsætning til sukker indeholder det ingen kalorier.

Brugen af ​​aspartam har fremkaldt en stor mængde kontrovers gennem årene med stillede spørgsmål omkring dets sikkerhed. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har imidlertid erklæret det sikkert til brug, forudsat at du ikke overstiger 40 mg pr. kg kropsvægt, hvilket svarer til 14 dåser diet sodavand om dagen, så overdriv det bare ikke .. .7  

6. Saccharin

Ligesom aspartam er saccharin et kunstigt sødemiddel. Det er mellem 200-700 gange sødere end bordsukker, og der kræves ikke meget for at give en sød smag. Saccharin indeholder ikke nogen kalorier, og hvis det følger planen for vægttab, vil det være en god erstatning for traditionelt bordsukker.

Som andre kunstige sødestoffer er saccharin blevet udsat for en række negative sundhedsanprisninger. Anbefalingerne for sikkert saccharinforbrug er 5 mg pr. Kg kropsvægt om dagen (fx for en person på 70 kg vil grænsen være 350 mg).

7. Honning

Honning kan være en bedre mulighed end bordsukker, da den indeholder en række antioxidanter, der kan give en sundhedsmæssig fordel.9 På trods af dette betragtes honning stadig som et frit sukker og vil have lignende virkninger på blodsukkerniveauet som normalt sukker.10 En teskefuld honning indeholder også ca. 20 kalorier, så hvis du ønsker at tabe dig, skal det bruges sparsomt.

sukkererstatninger

Sukkererstatninger, der skal undgås

1. Agavesirup

Agavesirup er et naturligt forekommende, veganervenligt sukker, der bruges som et alternativ til bordsukker. Selvom den har en lavere GI end bordsukker, indeholder den faktisk flere kalorier end bordsukker med 21 kalorier pr. teskefuld sammenlignet med 16 kalorier.

Agavesirup indeholder også en stor mængde fruktose, som ligesom saccharose, der findes i bordsukker, kan være skadelig for tandhygiejnen.  

2. Kokossirup

Kokossirup har et tilsvarende antal kalorier som normalt sukker, og ligesom agavesirup indeholder meget fruktose. Dette betyder, at det er usandsynligt, at du vil se nogen vægttabsfordele, og det høje fruktoseindhold kan også medføre sundhedsrisici, hvis det indtages for meget. 

Kort fortalt

Brug af de rigtige sukkererstatninger hjælper med at reducere dit kalorieindtag og hjælpe dig med at tabe sig eller forhindre uønsket vægtøgning.

De kan også bruges til at forhindre pigge i blodsukkeret, da de er fri for kulhydrater. Nogle alternativer er sundere end andre, og det er vigtigt at holde øje med kalorieindholdet og fruktoseindholdet i visse sukkererstatninger.

15 Frugter med lavt sukkerindhold

Ernæring

15 Frugter med lavt sukkerindhold

Tank op med disse frugter.

2019-08-31 14:20:48Skrevet af Claire Muszalski

Sødestoffer | Er det bedre end almindeligt sukker?

Ernæring

Sødestoffer | Er det bedre end almindeligt sukker?

2016-09-08 17:01:06Skrevet af Myprotein

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


 1.  Te Morenga, L., Mallard, S. and Mann, J., 2012. Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ, 346(jan15 3), pp.e7492-e7492. 
 2.   nhs.uk. 2021. Sugar: the facts. [online] Available at: <https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/> [Accessed 4 March 2021]. 
 3.   Samuel, P., Ayoob, K., Magnuson, B., Wölwer-Rieck, U., Jeppesen, P., Rogers, P., Rowland, I. and Mathews, R., 2021. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. 
 4.  Chatsudthipong V, Muanprasat C. Stevioside and related compounds: therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacol Ther. 2009 Jan;121(1):41-54. doi: 10.1016/j.pharmthera.2008.09.007. Epub 2008 Oct 27. PMID: 19000919. 
 5.   Natah SS, Hussien KR, Tuominen JA, Koivisto VA. Metabolic response to lactitol and xylitol in healthy men. Am J Clin Nutr. 1997 Apr;65(4):947-50. doi: 10.1093/ajcn/65.4.947. PMID: 9094877. 
 6.   Grembecka, M., 2015. Sugar alcohols—their role in the modern world of sweeteners: a review. European Food Research and Technology, 241(1), pp.1-14. 
 7.  European Food Safety Authority. 2021. Aspartame. [online] Available at: <https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame> [Accessed 5 March 2021]. 
 8.  U.S. Food and Drug Administration. 2021. Additional Information about High-Intensity Sweeteners. [online] Available at: <https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states> [Accessed 4 March 2021]. 
 9.  Ahmed S, Sulaiman SA, Baig AA, et al. Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:8367846. Published 2018 Jan 18. doi:10.1155/2018/8367846 
 10. Nature.com. 2021. [online] Available at: <https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2017.849.pdf?origin=ppub> [Accessed 4 March 2021].
 11. journal, b., 2021. Alternative sugars: Agave nectar. [online] British Dental Journal. Available at: <https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2017.697> [Accessed 5 March 2021]. 
 12. Malik VS, Hu FB. Fructose and Cardiometabolic Health: What the Evidence From Sugar-Sweetened Beverages Tells Us. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1615-1624. doi:10.1016/j.jacc.2015.08.025 


Liam Agnew

Liam Agnew

Forfatter og ekspert

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her