Ernæring

Hvad er maltitol og er det sikkert?

Uanset om du skærer kulhydrater fra, følger en keto-diæt eller bare prøver at reducere dit samlede sukkerindtag, så overvejer du måske sukkererstatninger.

Maltitol, der findes i frugt og grøntsager, men også tilsat mad med lavt sukkerindhold, er en af de mange muligheder på markedet. Læs videre for at lære, hvad det er, og om det er en god mulighed for dig.

Maltitol

Hvad er maltitol?

Det er en sukkeralkohol, der primært anvendes som sukkererstatning i forarbejdede fødevarer. Sukkeralkoholer eller polyoler inkluderer sorbitol, xylitol og mannitol. De absorberes i tyndtarmen og har færre kalorier end almindeligt sukker (2,4 kcal / g versus 4 kcal / g) .1 Det har stadig et glykæmisk indeks og bidrager til det samlede kulhydratindtag.

Hvorfor bruges det?

Det bruges til madproduktion af søde fødevarer. Hovedsageligt slik, drikkevarer, medicin og bagværk. De markedsføres ofte som mad med lavt sukkerindhold eller reduceret sukker, da det bidrager med halvdelen af ​​kalorierne med almindeligt sukker. Mens maltitol og andre sukkeralkoholer forekommer i nogle frugter og grøntsager, fremstilles de i forarbejdede fødevarer normalt til at blive puttet i disse andre fødevarer og drikkevarer.

Fordele ved maltitol

Lavt i kalorier

Fordi det kun er delvis fordøjeligt, bidrager det med næsten halvt så mange kalorier som almindeligt sukker, hvilket gør det nyttigt for vægttab. Mens madvarer med maltitol er lavere i kalorier, smager de stadig sødt, selvom det er lidt mindre sødt end sukker.

Det er bedre for dine tænder

Sukkerholdige fødevarer, drikkevarer og søde tyggegummier er ofte forbundet med tandforfald, men maltitol kan ikke fordøjes af bakterierne i vores mund. Af denne grund er det bestemt bedre for din tandlæge at få mad med maltitol erstatning for dine sædvanlige sukkerholdige snacks en gang imellem.1

Er maltitol sikkert?

Kan forårsage fordøjelsesbesvær

I små mængder er der ingen bivirkninger eller sikkerhedsproblemer. På grund af forskellen i, hvordan maltitol fordøjes, kan store mængder forårsage oppustethed, ubehag og diarré. Det betragtes generelt som sikkert, men anbefales at undgås under graviditet

Andre bivirkninger

Nogle nye undersøgelser viser, at maltitol og andre sukkeralkoholer kan virke som præbiotika og have indflydelse på bakterierne i vores fordøjelsessystem ved langvarig brug.1 Dette kræver yderligere undersøgelse.

Hvordan sammenlignes det med andre sødemidler?

Maltitol har færre kalorier og kulhydrater end sukker, men mere end kunstige sødestoffer.

Maltitol Aspartame Erythritol Honey Stevia Sucralose Sugar Xylitol
Produktion Kunstig* Kunstig Kunstig* Naturlig Naturlig Kunstig Kunstig

Kalorier

(per gram)

2.4 0 0.25 3 0 0 4
Kulhydrat (per gram) 0.5 0 0.4 0.8 0 0 1
GI 35 0 1 61 0 0 68
Sødme 80% sød som sukker 200x mere end sukker 65% sød som sukker Omtrent det samme 300x mere end sukker 600x mere end sukker Sukker

Kort fortalt

Maltitol er et naturligt forekommende stof, men fremstilles ofte til at erstatte noget sukker i fødevarer. Det kan tilbyde et lavere glykæmisk indeks og kulhydratantal og er sikkert i små doser.

Hvis du ønsker at sænke dit sukkerindtag, er det bestemt en god mulighed at vælge mad fremstillet med maltitol i stedet for bordsukker.

Hvad er 5:2-kuren og hvordan virker det? 

Ernæring

Hvad er 5:2-kuren og hvordan virker det? 

Er det virkelig bæredygtigt?

2021-01-11 09:30:25Skrevet af Evangeline Howarth

Sådan vælger du de bedste multivitaminer til dig

Kosttilskud

Sådan vælger du de bedste multivitaminer til dig

Lad os guide dig igennem en verden af vitaminer.

2021-01-07 19:02:15Skrevet af Claire Muszalski

Sådan kan du tabe dig uden kalorietælling

Ernæring

Sådan kan du tabe dig uden kalorietælling

Find den metode, der fungerer bedst for dig.

2020-08-07 19:02:43Skrevet af Jamie Wright

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Saraiva, A., Carrascosa, C., Raheem, D., Ramos, F., & Raposo, A. (2020). Maltitol: Analytical determination methods, applications in the food industry, metabolism and health impacts. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(14), 5227.


Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her