Ernæring

Er du i jernmangel? Måske du bør øge dit jernindtag | Ernæringsekspert forklarer

Jern er ofte omtalt, men har du nok viden om jernmangel?
Det er faktisk et af de vigtigste mineraler for kroppen og bør ikke overses, da man hurtigt kan lide af jernmangel.

Jern er på dagsordenen i dette afsnit af ‘Nutritionist Explains’. Ernæringsekspert og Myprotein-produktudvikler Katie Brown er her for at forklare alt, hvad du behøver at vide om jern, dets betydning og risikoen for jernmangel.

Hvad er jern?

Jern findes i alle vores celler, men mest i de røde blodlegemer. Du husker måske eller måske ikke fra biologitimerne, at røde blodlegemer er ansvarlige for at transportere ilt fra vores lunger til de andre organer. Din jernstatus påvirker hjertets, leverens og musklernes aktivitet samt nerveimpulsernes virkning. Så jern er ansvarlig for lidt mere, end du måske er klar over.

Det er også en vigtig bestanddel af hæmoglobin, et protein, der overfører ilt fra lungerne til dit væv. Jern er også en bestanddel af myoglobin, som er et andet protein, der leverer ilt, og som understøtter muskelmetabolismen og sundt bindevæv.

Noget du måske ikke ved er, at jern i kosten har to hovedformer – hæm og ikke-hæm. Hæm er en jernholdig forbindelse, der danner den ikke-proteinholdige del af hæmoglobin.

Planter og jernberigede fødevarer indeholder kun ikke-haem-jern. Denne særlige type jern skal nedbrydes af mavesyren, før det kan optages.

Jernmangel

Jernmangel, eller anæmi, rammer en betydelig del af verdens befolkning. Omkring 25 % af hele verdens befolkning lider af blodmangel. Derfor bør vi være velbevandret i alt, hvad der har med jern at gøre. For lidt jern påvirker antallet af røde blodlegemer i vores krop, og da røde blodlegemer transporterer ilt rundt i kroppen, betyder færre røde blodlegemer begrænset ilttilførsel til dine organer og væv.

Men du skal ikke være bekymret. Jernmangel sker gradvist. Den udvikler sig fra udtømning af dine jerndepoter. En let jernmangel – til jernmangelanæmi, som er mere alvorlig. Dine symptomer vil også variere alt efter, hvor alvorlig din mangel er, men normale symptomer i forbindelse med jernmangelanæmi er bleg hud, træthed, svimmelhed og svaghed.

Alle mennesker mister en lille mængde jern, når de går på toilettet og gennem huden, men disse mængder er meget små, og kroppen kan klare det. Visse andre grupper har en meget større risiko for mangel end andre. Kvinder, der bløder hver måned ved menstruation, er mere udsatte. Gravide kvinder er også mere udsat for risiko på grund af den øgede produktion af røde blodlegemer for at opretholde et voksende barn.

Og personer med gastrointestinale lidelser er i højere risiko, da de kan opleve dårlig optagelse af jern kombineret med tab af jern fra mave-tarmkanalen. Denne kombination kan føre til en negativ jernbalance.

7 Veganske fødevarer med højt indhold af jern

Ernæring

7 Veganske fødevarer med højt indhold af jern

2022-03-11 17:59:58Skrevet af Claire Muszalski

Jerntilskud

Det kan være svært at sikre, at du får nok jern, især gennem kosten alene. Det kan også være en særlig udfordring for personer, der følger plantebaseret, ikke-animalsk og flexitarisk kost, da de ikke spiser nogle af de rigeste jernkilder – som f.eks. rødt kød.

Derfor kan det være værd at tage et jerntilskud. De fleste jerntilskud indeholder det, der er kendt som jernholdigt jern. Denne variant er meget opløselig og lettere for din krop at udnytte.

Andre kosttilskud, som du bør holde øje med, er kombinationer, der indeholder B12-vitamin og A-vitamin, som begge kan være med til at støtte jernstofskiftet. Kobber støtter transporten af jern rundt i kroppen og hjælper det med at nå frem til dine celler og væv, og C-vitamin forbedrer jernoptagelsen. Sikke en kombination.

Kan man tage for meget jern?

Hvor meget jern er for meget? Og er det overhovedet noget, der findes? Overraskende nok, ja. Selv om vores kroppe kan lagre overskydende jern, er det muligt at overskride den anbefalede dosis. Symptomer på for meget jern er bl.a. forstoppelse, kvalme og mavesmerter.

Kort fortalt

Så der har vi det. Nu har vi fået styr på det hele, og du burde være på toppen. Hvis du er bekymret for dit jernniveau, bør du altid kontakte din læge for at være helt sikker. Men som du nu ved, er jern ansvarlig for meget mere, end mange af os er klar over, så det er vigtigt at holde styr på dit indtag, uanset om det er gennem kosttilskud eller gennem din kost.

Whey Isolat Vs. Whey Koncentrat | Ernæringsekspert forklarer forskellen

Kosttilskud

Whey Isolat Vs. Whey Koncentrat | Ernæringsekspert forklarer forskellen

Og hvordan du vælger det, der passer til dig.

2022-05-27 18:04:08Skrevet af Monica Green

Ernæringsekspert afslører de 5 bedste vitaminer til kvinder

Kosttilskud

Ernæringsekspert afslører de 5 bedste vitaminer til kvinder

Vitaminer, som enhver kvinde bør overveje, fra Myprotein Product Developer, Katie Brown.

2022-03-25 17:49:50Skrevet af Monica Green

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her