Kosttilskud

Whey Isolat Vs. Whey Koncentrat | Ernæringsekspert forklarer forskellen

Når du først går ind i sundhed og fitness, er der ingen tvivl om, at du vil støde på proteinpulver (jeg mener, du læser jo en artikel på Myprotein.dk). Der findes masser af forskellige typer – clear, kasein, vegansk, soja – men protein verdenens kraftcenter er helt klart whey protein.

Men whey er ikke bare whey. Det findes i to former: Koncentrat og isolat. Begge vil hjælpe dig med at opbygge muskler, men hvad er forskellene på dem?

Heldigvis er Myprotein-produktudvikler og ernæringsekspert Katie Brown her for at afmystificere detaljerne, så du ved, hvilken af de to former der er bedst for dig.

Hvad er whey?

Whey er en vigtig bestanddel af komælk og er rig på protein. Vi udvinder de bedste dele for at lave whey protein. Her er en bedre forklaring fra Katie.

“Whey protein er en af de vigtigste komponenter i komælk og udgør ca. 20 % af proteinindholdet. Når man bruger mælk til at lave ost, er det væsken, der skiller sig ud fra ostemassen under processen, whey.”

Men hvordan bliver denne væske til en kraft? Jo, vi filtrerer, fordamper og spraytørrer simpelthen væsken for at gøre den til et produkt, som kunderne kan bruge.

Whey protein indeholder også alle ni essentielle aminosyrer. De er essentielle, fordi vi har brug for dem, for at vores krop kan fungere, men vi skal få dem fra fødevarekilder, da vi ikke selv kan danne dem. Det er dette, der gør whey protein til et komplet protein. Dens stærke aminosyreprofil er med til at give brændstof til muskelproteinsyntese, som er den proces, hvor musklerne vokser og repareres.

Whey koncentrat vs. Whey isolat

Det er her, at tingene kan blive forvirrende. Whey protein findes i to former – koncentrat og isolat. En af kundernes favoritter, Impact Whey Protein, er whey koncentrat. Det fremstilles ved at presse flydende whey gennem et filter og tørre det.

Whey isolat gennemgår en proces kaldet crossflow-mikrofiltrering, som ifølge Katie er en “mere streng filtreringsproces, der får proteinet til at adskille sig fra fedt og laktose”.

Ud over forskellene i filtreringsprocessen har de også et lidt forskelligt næringsindhold.

Protein

Whey koncentrat har et proteinindhold på 80 %, mens isolat har et lidt højere proteinindhold på 90 % på grund af den ekstra filtrering.

Fedt

Isolat har også et lavere fedtindhold takket være filtreringsprocessen, hvilket gør det ideelt for alle, der ønsker at reducere fedtindholdet i deres kost.

Laktose

På grund af isolatets mere strenge filtreringsproces, som adskiller fedt og laktose fra proteinet, er isolat mere egnet til personer med laktoseintolerance.

Katie siger, at absorptionshastigheden af isolat og koncentrat er stort set den samme, så du vil høste muskelopbygnings fordele fra begge dele.

Skal jeg vælge whey isolat?

Whey isolat er ideelt for alle, der ønsker et protein af høj kvalitet med et lavt fedt- og kalorieindhold. Men på grund af den ekstra forarbejdning, der er nødvendig for at fremstille isolat, er det lidt dyrere end koncentrat.

Skal jeg vælge whey koncentrat?

Hvis du er på udkig efter en hurtig og nem måde at øge dit daglige proteinindtag på, er whey koncentrat et godt valg. Det har et lidt højere fedtindhold end isolat, men det er stadig 80 % protein og lidt billigere.

Kort fortalt

Både isolat og koncentrat er gode valg, når det gælder protein. Begge giver op mod 20 g protein pr. portion, fås i masser af lækre smagsvarianter og indeholder alle ni essentielle aminosyrer. De vigtigste forskelle ligger i indholdet af protein, fedt og laktose. Så tænk over, hvad der er vigtigt for dine mål, og så leverer vi dig proteinet.

Bedste whey proteinpulver | Impact Whey vs. Isolate?

Kosttilskud

Bedste whey proteinpulver | Impact Whey vs. Isolate?

The battle of the best.

2022-01-29 05:08:07Skrevet af Claire Muszalski

Er whey protein vegetarisk? Proteinkilder til vegetarer

Kosttilskud

Er whey protein vegetarisk? Proteinkilder til vegetarer

Tjek disse proteiner ud som et supplement til din vegetariske kost.

2020-05-11 17:18:31Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her