Ernæring

Klimavenlig kost er ikke lig med vegansk | Science Fact eller Fiction?

En klimavenlig kost indebærer, at du vælger, hvad du spiser, ud fra de forskellige fødevarers CO2-fodaftryk. Den er primært fokuseret på at prioritere ingredienser fra lokale leverandører for at reducere dit CO2-fodaftryk. Kosten tvinger dig ikke til at fjerne animalske produkter helt, men opfordrer dig snarere til at overveje at spise flere vegetabilske fødevarer og reducere indtaget af animalske produkter og skære de produkter fra, som er mindst bæredygtige for miljøet.

Men er det gavnligt for vores sundhed og for miljøet at udelukke disse fødevarer? Lad os finde ud af det.

klimavenlig kost

Hvad udelukker en klimavenlig kost?

Klimadyrkere minimerer fødevarer med det største CO2-fodaftryk, herunder:

  • Oksekød, svinekød og lammekød
  • Æg
  • Opdrættet laks
  • Ost
  • Forarbejdede fødevarer

Disse fødevarer er forbundet med større drivhusgasemissioner og større forbrug af vand end andre muligheder.

1. Rødt kød, især okse-, lammekød og svinekød

Produktionen af okse- og lammekød bruger meget vand og skaber en stor mængde drivhusgasser. Klimaforskere foreslår, at man begrænser forbruget af okse- og lammekød til én gang om ugen (ca. 65 g). De nuværende kostråd i Det Forenede Kongerige anbefaler, at man begrænser forbruget af rødt kød til to gange om ugen for at mindske risikoen for visse negative sundhedstilfælde som f.eks. hjertesygdomme og kolorektal cancer.

2. Ost

Ost er også begrænset på en klimavenlig kost. Det skyldes, at ost er afhængig af malkekøer, som igen bidrager til drivhusgasser.

3. Chokolade

Ifølge klima-spisere bidrager den kommercielle chokoladeindustri med store mængder kuldioxid og har negative konsekvenser for regnskovene under kakaodyrkningen. Den mælk og det sukker, der kræves til produktion af kommerciel chokolade, tages også i betragtning af fortalerne for diæten.

4. Importerede produkter

Frugt og grøntsager dyrkes sæsonbestemt. Det betyder, at hvis forbrugerne ønsker og forventer deres yndlings produkter året rundt, skal de importeres fra andre steder, som regel fra udlandet. Derfor anbefaler klimaforkæmperne at spise sæsonbestemt.

klimavenlig kost

Er der nogen sundhedsmæssige fordele ved en klimavenlig kost?

Vi må understrege, at hvis du vælger at reducere kødindtaget, er det vigtigt at få næringsstoffer som protein, jern og B12 andre steder i kosten for at kompensere, da rødt kød normalt er afhængig af disse. Hvis du ønsker at prøve et mere bæredygtigt rødt kødalternativ, foreslår klimaforeninger at prøve bison eller vildt.

Ost er en kilde til protein og calcium i vores kost. Vi kan begrænse indtaget af ost og vælge mindre belastende varianter som feta, brie, camembert og mozzarella. Der findes også mange mælkefrie alternativer på markedet i øjeblikket, som også smager lækkert og indeholder rigeligt med calcium.

Stærkt forarbejdet kød er blevet sat i forbindelse med hjertesygdomme, højt blodtryk, mave-tarmlidelser og andre alvorlige sygdomme. En klimavenlig kost, der fokuserer på hele plantebaserede fødevarer, har vist sig at reducere risikoen for hjertesygdomme, autoimmune sygdomme og fedme, samtidig med at den øger den generelle vitalitet, mentale sundhed og levetid.

Store undersøgelser har vist, at rødt og forarbejdet kød er forbundet med en øget risiko for en række forskellige sygdomme. Hvis du erstatter rødt kød med planteprotein af høj kvalitet som nødder, frø, kikærter, linser og tofu, kan du mindske din risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde.

De vigtigste ingredienser i kosten – grøntsager, linser, bønner og fuldkorn – er fyldt med fibre og næringsstoffer, som er forbundet med positive sundhedsresultater.

Dommen

Du behøver ikke at blive veganer for at hjælpe med at vende klimaændringerne. Her er en anden måde at spise bæredygtigt på og blive sund på samme tid. Vi mener bestemt, at denne kost er værd at prøve, da den går ind for balance og bæredygtighed uden at udelukke større fødevaregrupper, men snarere opfordrer forbrugerne til at reducere bestemte fødevarer.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Jenaed Gonçalves Brodell

Skribent & Ekspert

Jenaed Gonçalves Brodell er en velkendt diætist (HCPC) og sportsvidenskabsmand. Hun er en fitnessentusiast og kommer fra en semi-professionel field hockey baggrund. Hendes passion for sportsernæring og baggrund i sportsverdenen gør hende forståelig for mange amatør- og eliteidrætsfolk. Hun har erfaring med at arbejde for NHS og i Sydafrika som konsulentdiætist. Hun har erfaring inden for pædiatrien med speciale i sportspræstationer for unge og voksne atleter og har erfaring inden for pædiatrien. Hendes skrivebaggrund stammer fra omfattende forskning gennem hele hendes karriere, hvor hun har fundet de mest opdaterede oplysninger og omsat dem til letforståelige oplysninger for offentligheden. Hun deler oplysninger på sin offentlige instagramside @the_Athletes_dietitianUK om det seneste inden for evidensbaseret ernæring.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her