Gå til hovedindhold
Ernæring

8 sunde snacks to go | Proteinrige snacks til at have med på farten

8 sunde snacks to go | Proteinrige snacks til at have med på farten
Vanessa Gantzel
Forfatter og ekspert6 år Siden
Se Vanessa Gantzel's profil

Forbliv sund med sunde snacks to go

Sunde snacks

Nogle gange kan det være svært at finde næringsrige og sunde snacks to go, som man lige kan spise og hapse af, men hvad pokker skal man vælge?

Foråret er på vej, og vi skulle helst undgå at tage for meget på inden sommer. Kroppen skal være strandklar, og kiloene skal i nogens tilfælde måske ovenikøbet rasle af. Men hvad gør man lige, hvis man er småsulten eller endda lækkersulten? Vi kender det alle sammen. Nu skal man simpelthen lige have noget at gumle på, og det må gerne gå lidt tjept kan vi mærke på vores humør og blodsukker. Måske ender man med at tage det hurtigste og nemmeste, et stykke slik. Det duer bare ikke. Sådan bliver man jo ikke strandklar.

Svaret på frustrationerne er nemme og sunde snacks to go. Sunde snacks som både styrker kroppen og bidrager med sunde vitaminer og mineraler, men også den slags snacks, som måske ikke lige indeholder tonsvis af kalorier. Disse sunde snacks i form af mini mellemmåltider må også rigtig gerne smage af noget. Det skal jo ikke bare være ren luft. I artiklen her vil jeg gennemgå forskellige sunde snacks to go, hvoraf nogle primært fokuserer på de sunde vitaminer og mineraler, og andre blot er for hyggens skyld, men er lav på kalorieindholdet.

Edamamebønner

Du kender dem måske fra din lokale sushirestaurant. De små grønne tingester fås både med eller uden skræl. Disse små grønne bønner er fyldt med mættende protein samt sunde fedtstoffer. De er super nemme og hurtige at tilberede og kan spises alene uden tilbehør. Typisk købes de frosne fra supermarkedet. De hældes over med kogende vand, og man kan eventuelt stryge en smule salt over, hvis man synes om det mere saltede. Derudover kan man også vende dem i citronsaft, hvilket naturligvis giver dem lidt mere syrlighed. Du kan også gøre dem stærke med lidt chili. Du kan dermed pifte denne sunde snack op som du vil, når du har fået nok at den traditionelle smag af edamamebønner.

Søde kartofler

Sunde snacks sød kartoffel

Har du endnu ikke fået smagt disse søde kartofler, så var det måske på tide. De er blevet et hit blandt mange danskere over det seneste år. Søde kartofler kan næsten forbindes med græskaret - blot endnu sødere. En genial grønsag som tilfører sødme til maden. Dog kan de også spises for sig selv.

Sweet potato fries er nemlig årets hit. Skær de søde kartofler i skiver eller stænger, vend dem i olivenolie, salt og krydderier efter eget ønske. I ovnen med dem i 30 - 40 minutter også har du en sund og lækker snack. Hertil kan du benytte diverse former for dip. Overvej ketchup, A38 eller salsa som ikke indeholder et hav af kalorier.

Frugtkugler

Du kender vel den typiske havregrynskugle fyldt med sukker og smør. Men de nye tider er kommet. Vi skal væk fra alt det sukker og smør, hvilket hurtigt og nemt kan gøres med sådanne frugtkugler. Disse kugler er gode, når den søde tand melder sin ankomst.

Alt du skal bruge er disse fem ingredienser:

Dadler og nødder hakkes, blandes med kokosmel og sukkerfri sirup. Massen skal være tyk, og kunne formes til kugler. Derefter vælger du hvilket “krydderi,” som du ønsker at tilføre din frugtmasse. Vil du have noget som ligner romkugler, så bruger du romessens. Elsker du lakrids, så bruger du naturligvis lakridspulveret. Har du andre gode ting, som kan benyttes her, så er der frit valg på alle hylder.

Bær

Bær sunde snacks

Nu hvor sommeren snart er på vej, så er det også ved at blive bærtid. Bær indeholder en lang række vitaminer og mineraler, hvilket gør dem super sunde. Bær er i orden at spise som snacks, da de indeholder meget få kalorier - nogle bær mindre end andre. Tager vi for eksempel jordbæret indeholder de altså kun cirka 35 kalorier pr. 100 gram. Dette svarer til et mindre jordbær kun indeholder 4 kalorier.

Det kan derfor godt svare sig, at finde de gode bær i supermarkedet, når man er på jagt efter snacks. De er både søde og absolut ingen synder. Du kan med fordel bruge disse i dine proteinshakes/smoothies, i dine salater eller på grød.

Beef jerky

Beef jerky snack

For alle os kødelskere! Beef jerky er en skøn snack, når ganen higer efter noget saltet. Endnu en virkelig proteinrig snack, hvor du bare ikke gå galt i byen. Både på farten, inden træning eller som inden sengetid snack, så er denne altså fantastisk - især hvis man elsker kødsmagen i al almindelighed.

Kødet er af det fineste oksekød, og den kan købes i flere forskellige smagsvarianter alt efter, hvilke krydderier du foretrækker. Denne snack behøver dog ikke kun spises for sig selv, men kan blandt andet bruges i diverse salater, tapas eller andre lækre ting, som du kan finde på. Vær dog opmærksom på, at munden kan løbe i vand ved den lækre smag fra beef jerky.

Riskiks med pålæg eller nøddesmør

Riskiks med proteinpålæg

Dette er en af de aller letteste, hurtigste og smarteste. Det er simpelthen ingen grund til at snyde sig selv for lækre riskiks med kylling, okse eller andet kødpålæg. Det fedtfattige men proteinrige kødpålæg er formentligt kedeligt alene, men indeholder også pludselig alt for mange kalorier, hvis man skal inkludere et stykke brød dertil. Derfor er riskiksen altså genial. En kiks indeholder et sted mellem 15 - 25 kalorier, hvilket bestemt ikke er meget. Hertil er det bare med at ødsle med pålægget. Det er altså en super god måde, når det handler om en hurtig mæthedsfornemmelse og nogle gode proteiner.

Det er naturligvis ikke kun kødpålæg, som kan bruges ovenpå de sprøde riskiks. Disse små runde kiks kan med fordel benyttes sammen med peanut butter, mandelsmør eller andre lækre nøddecremer. Det er kun fantasien som sætter grænser, når det kommer til pålæg.

Protein bar

Du kender dem nok allerede. Vi er gået lidt mere væk fra den traditionelle chokoladebar. Nu kan man nemlig få en bar, som smager sødt, men samtidig fremstår som værende sund. - Man skal dog være opmærksom på, hvad der egentlig er i proteinbaren; hvor mange kulhydrater, fedt og hvor meget protein der rent faktisk er i. Så husk lige at tjekke op på dette.

En proteinbar er genial som en snack eller et mellemmåltid - især efter endt træning, hvis man har lyst til noget sødt og super nemt. Barene findes i alle tænkelige smage og varianter. Typisk finder du en proteinbar med smagen af chokolade, men der findes altså et hav af forskellige slags barer derude.

Særligt er jeg personlig fan af barer (cirka 60 - 65 gram) på under 200 kalorier. Man ved ligesom, hvad man har med at gøre.

Skyr, frugt og müsli

Sunde snacks mysli

Dette kan blandt andet være en sund snack, men ligeledes et større måltid. Det er jo selvfølgelig, hvad man gør det til - og mængderne! Først og fremmest skal det nævnes, at skyr fås i utrolig mange slags varianter. Du finder dem med pære/banan, vanilje, bær, neutral smag og mange andre. Hagen ved de forskellige varianter er, at der ofte er et højt indhold af sukker eller kunstige sødemidler. Man bør her være opmærksom på, hvorvidt man ønsker dette. Ellers kan man naturligvis anskaffe sig den med neutral smag og blande i, hvad man har lyst, så man får den ønskede smag. Herunder kan du blandt andet bruge vaniljepulver, proteinpulver, kanel, lakridspulver eller hvad man ellers kan finde på.

I forhold til bær og mysli så er det igen med at finde det rette for en selv. Typisk bruger man jordbær, hindbær, blåbær, brombær eller lignende. Bær indeholder mange sundhedsfremmende egenskaber og vitaminer. Det er dermed bare at vælge sin favorit. Friske bær er altid et hit, men hvis man kun kan skaffe de frosne, så må man trylle lidt.

Myslien bør laves selv, da man på den måde har fuldstændig styr på, hvad der er i den, og vi har selvfølgelig en opskrift på hjemmelavet mysli lige her.

Men hvis det blot er en hurtig, men sund snack, så har man ikke altid lige tid til den slags. Du kan dermed finde en rigtig god protein mysli i dit lokale supermarked, som faktisk smager ligesom en helt almindelig lækker mysli, som du kender den. På den måde får du altså lidt ekstra protein ind i din kost, og din snack eller mellemmåltid vil ligeledes mætte endnu mere.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Vanessa Gantzel
Forfatter og ekspert
Se Vanessa Gantzel's profil
Vanessa Gantzel er vores skribent og uddannet fitness instruktør v/ Fitness World, hvor hun igennem sin holdundervisning motiverer og får sveden frem på panden hos medlemmerne. Hun har tidligere erfaring med at skrive fra andre medier. Alt indenfor sundhed, livsstil og træning. Dette er ligeledes områder, som Vanessa går op i, da en sund krop og sund indstilling til livet er alfa omega. Vanessa drømmer om at blive personlig træner og massør.
myprotein