Kosttilskud

Er energidrikke dårlige for dig, eller kan de være sunde?

Energidrikke: enten en flydende form af junkfood eller en allieret til at øge fokus og udholdenhed. Men er energidrikke dårlige for dig? For de sundhedsbevidste og sportslige typer derude har energidrikke en tendens til at komme på den lange liste over “man må ikke” sammen med happy meals og frostvarer, når det drejer sig om at holde sig på toppen af sit game. 

Men de rigtige drikkevarer kan faktisk hjælpe med det modsatte. I denne artikel vil vi se nærmere på det gode, det dårlige og det grimme ved energidrikke.

Nu er det måske på tide at tage skyklapperne af for energidrikke-verdenen og lære at skelne præstationsfremmende stoffer fra skrammel.

Du vil finde i denne artikel:

energidrikke

Hvad er energidrikke?

Du har sikkert allerede en god idé om, hvad en energidrik er, men der er en god chance for, at du måske forestiller dig det brusende stads, som du blander med sprut på en aften i byen. 

Energidrikke indeholder i sagens natur ingredienser, der giver dig en energi – eller i det mindste et indtryk af ekstra energi. De mest almindelige ingredienser er næsten altid koffein, ret ofte taurin og nogle gange vitaminer og mineraler. 

Ikke alle energidrikke er dog ens. 

Er energidrikke dårlige for dig og hvorfor?

En undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen har gennemgået sikkerheden ved nogle af de mest almindeligt forbrugte energidrikke, hvilket gav anledning til bekymring over langvarigt regelmæssigt koffeinforbrug, men de erklærede dog, at der er behov for mere forskning for at fastslå virkningerne.1 

En yderligere bekymring var relateret til forbrug af energidrikke blandet med alkohol på regelmæssig basis, hvilket angiveligt øger sandsynligheden for at opleve flere negative konsekvenser som f.eks. at komme til skade eller blive skadet. 

Den sidste store bekymring vedrørte sukkerindholdet i visse energidrikke, som kan bidrage til fedme, hvis de indtages regelmæssigt. Det er dog ikke alle energidrikke, der indeholder store mængder sukker – tjek altid etiketten for at sikre dig, at du ikke får en overdosis af det søde stads uden at vide det. 

Er sukkerfri energidrikke et mere sikkert alternativ? Selv om de sukkerfri varianter ikke er lige så dårlige for dine tænder, kan de stadig føre til andre negative bivirkninger.2

Bivirkninger af energidrikke

Hvis du misbruger energidrikke fra hylden, kan du være langt fra energiforladt. Faktisk kan de gøre betydelig, varig skade på dit helbred. 

I mindre doser kan den gennemsnitlige energidrik have kortvarige negative virkninger som f.eks. at gøre dig rastløs og irritabel, men i værre tilfælde er følgende bivirkninger blevet rapporteret: 

 • Dårlig tandsundhed 
 • Fedme 
 • Kvalme 
 • Opkastning 
 • Hjerterelaterede problemer

Der findes dog sunde energidrikke, som ikke forårsager sådanne bivirkninger – læs videre for at finde ud af mere.

Koffein i energidrikke

Koffein er et stimulerende middel. Det er også hovedingrediensen i de fleste energidrikke og bør ikke indtages i store mængder, hvis du er gravid eller ammer. For nylig blev der foretaget en stor, systematisk videnskabelig undersøgelse, som konkluderede, at det ikke indebærer nogen sundhedsrisiko at drikke op til fire kopper kaffe (det svarer til i alt op til 400 mg om dagen).3

Det er bevist, at koffein forbedrer den fysiske præstationsevne, øger udholdenheden og giver et mentalt forspring ved at øge årvågenhed og forbedre koncentrationen også. 

Koffein i energidrikke stammer normalt fra guarana eller yerba mate. Den koffein, som du får i energidrikke, er den samme som den koffein, du finder i en almindelig kop kaffe – der er blot højere niveauer af den. 

For hver 250 ml dåse af din gennemsnitlige energidrik varierer koffeinindholdet fra ca. 40 mg til 360 mg. En kop kaffe af samme størrelse indeholder ca. 100 mg koffein. Ifølge videnskabelige undersøgelser er det sikkert at indtage op til ca. 400 mg koffein om dagen, så koffeinindholdet er ikke det primære sundhedsproblem. Mere end én kan dog få dig til at overskride det formodede sikre niveau på 400 mg. 

Sukker i energidrikke

De fleste traditionelle energidrikke indeholder mellem 25-40 gram sukker pr. portion, hvilket er omtrent det samme som en chokoladebar i fuld størrelse. 

Et højt sukkerindhold øger ikke blot kalorieindholdet, men kan også have en negativ indvirkning på dine tænder, dit kolesteroltal, din blodsukkerkontrol og dit energiniveau. Selv om vores kroppe kører på kulhydrater, er raffineret sukker ikke den bedste energikilde. De negative virkninger af sukker fra energidrikke er ofte nok til at opveje fordelene. 

Sunde energidrikke

Hvis du nogensinde har taget en energidrik fra hylden og drukket den mellem dine sæt i træningscenteret, er det på tide, at du finder en sundere løsning. 

En sund energidrik af høj kvalitet kan have den samme effekt som kosttilskud før træning, med tilsatte ingredienser som aminosyrer. Ud over pre-workout kan du også bekæmpe eftermiddagens nedtur ved at vælge et sundere alternativ til dit valg af stimulans på dåse. 

Kig efter energidrikke med ingredienser, som du kender og stoler på. For bedre præstationer bør du f.eks. være på udkig efter: 

Koffein – for øget ydeevne og bedre restitution 

Aminosyrer – især forgrenede aminosyrer (BCAA’er) til muskelopbygning 

L-Theanin – (især når det er kombineret med koffein) for at øge fokus 

Vitaminer og mineraler – især B-vitaminer, som mindsker træthed og udmattelse 

Minimalt sukkerindhold – din krop har brug for kulhydrater til energi, men ikke på de voldsomme niveauer i usunde energidrikke, som efterlader dig udmattet og kan påvirke din restitution efter en træning.

BCAA

BCAA er en fantastisk velsmagende præstationsdrik, der leverer 5 gram vitale muskelopbyggende forgrenede aminosyrer (BCAA’er) pr. dåse – og hjælper dig med at løfte din fitness op i en højere enhed. Nul sukker, minimale kalorier og ingen kulhydrater, men lover alligevel et hurtigtvirkende energiboost.

Få mere at vide om BCAA’er her:

Hvornår er det bedst at indtage BCAA?

Kosttilskud

Hvornår er det bedst at indtage BCAA?

Få din timing i orden med din BCAA.

2020-06-06 06:32:01Skrevet af Claire Muszalski

Command

Mens koffein kan give dig et energiboost, har du nogle gange brug for mere af en kant. Når du skal fokusere og holde din hjerne klar, har Command Cognizin (som hjælper med at øge hjernens acetylcholin-niveau) for at øge din hastighed og opmærksomhed.4

Hvis du vil have endnu mere styrke, indeholder Command L-tyrosin, der mindsker mental træthed og holder dig på toppen af dit spil.5

Hvornår skal man drikke energidrikke?

Fordi energidrikke er stimulanser, kan deres koffeinindhold være et tveægget sværd. I træningscenteret gør de dig til en magtfaktor, men hvis du tager dem for tæt på sengetid, kan de afbryde søvnen, hvilket i sidste ende vil være skadeligt for det naturlige energiniveau. 

Halveringstiden for koffein er ca. 5 timer, hvilket betyder, at halvdelen af mængden af koffein stadig er i dit system efter dette tidsrum.6

Det anbefales, at du indtager energidrikke før træning og op til 6 timer før sengetid for at undgå søvnforstyrrelser. Træning øger dit stofskifte, men det er kun tiden, der har en indvirkning på kroppens koffeinniveau.

Kort fortalt

Ikke alle energidrikke er dårlige for dig. I stedet for at afholde sig fra at drikke er svaret at tjekke næringsdeklarationen, inden du drikker, og kigge efter gavnlige ingredienser som koffein, BCAA’er og vitaminer og mineraler med begrænsede mængder sukker.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


 1. Jean, G. (2017). How can we restrict the sale of sports and energy drinks to children? A proposal for a World Health Organization‐sponsored framework convention to restrict the sale of sports and energy drinks. Australian dental journal62(4), 420-425.
 2. Clauson, K. A., Shields, K. M., McQueen, C. E., & Persad, N. (2008). Safety issues associated with commercially available energy drinks. Journal of the American Pharmacists Association48(3), e55-e67.
 3. Wikoff, D., Welsh, B. T., Henderson, R., Brorby, G. P., Britt, J., Myers, E., … & Doepker, C. (2017). Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food and Chemical Toxicology109, 585-648.
 4. Picciotto, M. R., Higley, M. J., & Mineur, Y. S. (2012). Acetylcholine as a neuromodulator: cholinergic signaling shapes nervous system function and behavior. Neuron76(1), 116-129.
 5. Strüder, H. K., Hollmann, W., Platen, P., Donike, M., Gotzmann, A., & Weber, K. (1998). Influence of paroxetine, branched-chain amino acids and tyrosine on neuroendocrine system responses and fatigue in humans. Hormone and Metabolic Research30(04), 188-194.
 6. Benowitz, N. L. (1990). Clinical pharmacology of caffeine. Annual review of medicine41(1), 277-288.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her