Kosttilskud

Hvornår er det bedst at indtage BCAA?

Med så mange kosttilskud på markedet kan det være svært at vide, hvad man skal tage, og hvornår man skal indtage det for at maksimere dine resultater.

BCAA findes ofte i pre-workouts, men er det det eneste tidspunkt at få deres fordele?

Læs videre for at lære mere om, hvordan og hvornår det er bedst at indtage BCAA for dig.

Hvad er BCAA?

BCAA, eller forgrenede aminosyrer, er en specifik gruppe af aminosyrer – byggestenene til protein. ‘Forgrenet kæde’ henviser til den specielle kemiske struktur af disse tre aminosyrer – som kroppen ikke kan lave nok af på egen hånd, hvilket gør dem til en del af gruppen af essentielle aminosyrer, som vi er nødt til at få fra vores kost.1 Navnene på de tre BCAA’er er leucin, isoleucin og valin.

bedst at indtage bcaa

Hvad er fordelene ved BCAA’er?

Muskelbygning

Som de fleste aminosyrer og proteintilskud er den vigtigste grund til at tage BCAA at opbygge muskler. Når du udfordrer dine muskler gennem træning, får det dem til at bryde sammen – og vi er nødt til at tage aminosyrer og protein i vores kost for at hjælpe dem med at bygge sig op igen. Mens musklerne konstant går frem og tilbage mellem nedbrydning (katabolisme) og opbygning (anabolisme), kan indtagelse af ekstra aminosyrer, som de har brug for, gøre forskellen for at opbygge mager masse.

Energiboost

BCAA tages ofte før en træning, fordi de også er kendt for at hjælpe med at give dig mere energi. Forskning har vist, at indtagelse af BCAA kan reducere kroppens opfattelse af træthed, hvilket gør det muligt at øge din præstation og udføre flere reps eller bruge tungere belastninger.2 At have mere energi til at gennemføre mere udfordrende træninger går tilbage til fordelene ved muskelopbygning.

Reducer ømhed

Har du nogensinde bemærket, at du føler dig utrolig øm efter din træning – op til 2 dage senere? Denne følelse kaldes delayed onset muscle soreness, eller DOMS, som kan ske efter en hård træning. BCAA har vist sig at reducere DOMS, hvilket betyder, at du føler dig mindre øm og er i stand til at komme dig hurtigere og komme tilbage til dine træningspunkter.3 Forskere mener, at dette skyldes, at BCAA’erne er let tilgængelige og arbejder hurtigere for at hjælpe med recovery.

Hvornår er det bedst at indtage BCAA?

Så hvornår er det bedst at indtage BCAA? Der er to hovedtider at indtage BCAA for at have de positive fordele nævnt ovenfor på grund af deres forskellige fordele.

1. Før en træning

Hvis du har brug for energiforøgelsen til din styrketræning, ville det være bedst at indtage BCAA inden din træning. Du kan mixe i din pre-workout – hvis de ikke allerede er inkluderet – eller på egen hånd.

Dette er også et godt tidspunkt at indtage BCAA for at forhindre for meget muskelnedbrydning, under din træning – måske vil du endda drikke en BCAA-drink, mens du træner, da de generelt er en saftig og forfriskende mulighed, der kan krydre dit sædvanlige vand.

Du kan også tilføje dem til din protein shake for at få et ekstra BCAA-løft, eller du kan opleve, at nogle blandinger allerede har den optimale mængde, der kræves for at få dig til at føle dig i topform.

2. Efter en træning

Hvis du kæmper med DOMS og vil forbedre din recovery (mens du bygger muskler), kan du tage det efter din træning for at give dig den største fordel.

Du kan blot blande med vand og nyde som en forfriskende drink efter træningen eller sikre, at du får dem ind som en del af dit næste måltid fra forskellige proteinkilder.

BCAA findes i både dyre- og plantekilder til proteiner, men hvis du føler, at et måltid er lidt lavt på dem, kan supplement med BCAA også være et praktisk alternativ.

Kort fortalt

De tre forgrenede aminosyrer er en kraftfuld trio, der virkelig kan påvirke din træning. Uanset om du har brug for lidt ekstra energi, kæmper med ømhed eller bare vil maksimere din muskelopbygning, kan du bruge BCAA som en del af din træningsrutine for at give det ekstra løft, du leder efter.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Wolfe, R. R. (2017). Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?. Journal of the International Society of Sports Nutrition14(1), 30.
  2. Wiśnik, P., Chmura, J., Ziemba, A. W., Mikulski, T., & Nazar, K. (2011). The effect of branched chain amino acids on psychomotor performance during treadmill exercise of changing intensity simulating a soccer game. Applied physiology, nutrition, and metabolism36(6), 856-862.
  3. Shimomura, Y., Inaguma, A., Watanabe, S., Yamamoto, Y., Muramatsu, Y., Bajotto, G., … & Mawatari, K. (2010). Branched-chain amino acid supplementation before squat exercise and delayed-onset muscle soreness. International journal of sport nutrition and exercise metabolism20(3), 236-244.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her