Ernæring

Sådan blev hans liv forandret med Veganuary

Hvert år, når klokken slår midnat den 1. januar, tager hundredtusindvis af mennesker rundt i verdenen fat på en ny udfordring: Veganuary.

En hel måned med plantebaseret kost: ingen mejeriprodukter, intet kød, ingen æg og ingen fisk. Der er gode grunde til at gøre det, for det har masser af fordele for planeten og vores sundhed at blive veganer. Uanset om du ønsker at reducere dit CO2-fodaftryk eller bare få flere grøntsager i dig, er Veganuary et godt sted at starte.

En person, der fandt dette alt for sandt, er Shane Williams, en 39-årig far fra Exeter, som tog springet til en plantebaseret livsstil i januar 2020 og ikke har set sig tilbage siden. Her er, hvad Shane fandt ud af under sin første Veganuary, og hvad der fik ham til at holde fast i en vegansk kost i det lange løb.

“I de første par uger blev jeg helt sikkert fristet”

Shane havde ikke forsøgt sig med veganisme før Veganuary 2020. Faktisk var han en seriøs kødæder og spiste kød hver dag. Nogle lugte fra køkkenet gjorde de første dage lidt vanskelige.

“I de første par uger blev jeg helt sikkert fristet, fordi, du ved, lugten af ting som bacon… så det var fristende, men det var ligesom nej, jeg vil gennemføre måneden.”

Men hans stædige natur skubbede ham igennem trangen.

“Jeg er en smule stædig. Så min familie og min kone var sådan ‘du holder ikke en dag’, og jeg sagde ‘jo, det gør jeg’, så jeg ville bare bevise, at de tog fejl. Og stadig i dag siger min kone ‘du gør det kun for at bevise, at de tager fejl’, og jeg siger ‘nej, det gør jeg ikke…’. Det gør jeg virkelig ikke.”

Udfordringerne sluttede dog ikke med lugten af bacon. At blive veganer kan være lidt af et chok for dit fordøjelsessystem, da en plantebaseret kost har tendens til at indeholde flere fibre, fordi den indeholder flere grøntsager. Det er noget, som Shane helt sikkert oplevede.

“Når man går fra at spise kød, som nok er sværere for fordøjelsessystemet, til at gå fra at spise kød til at spise alting med fibre, får det en til at føle sig meget anderledes. Og fordi jeg ikke havde gjort det før, får man ondt i maven, og jeg tænkte sådan set ‘hvad laver jeg?’, ‘er det normalt?’, men efter en uge vænner man sig bare til det. Og det var fordi, jeg gik fra den ene ekstrem til den anden.”

Shane indså hurtigt, at vegansk mad kan være lige så lækkert som ikke-vegansk mad…

“Jeg har fået mere energi nu. Jeg er mere fokuseret”

Oprindeligt var Shanes mål bare at give sig selv lidt af en udfordring og prøve noget helt uden for sin komfortzone for at se, om han kunne klare det. Men efterhånden som han blev mere og mere komfortabel og glad for diæten, ændrede hans mål sig. Da han begyndte at mærke de mentale fordele, var han i stand til at sætte sig fitness mål og havde energi til at nå dem.

“I starten var det bare for at prøve det, men da jeg først besluttede mig for at fortsætte, var målet at blive lidt mere fit og slankere, tabe lidt fedt og få lidt muskler.

“Jeg har fået mere energi nu, jeg er mere fokuseret, når jeg træner, og jeg tror, det skyldes til dels, at jeg mentalt føler mig meget klarere med hensyn til, hvad jeg tænker på, og hvad jeg gør. Og fordi jeg kan lide at gå til træning meget tidligt, så står jeg op før mine børn, hvilket gør det hele meget nemmere.”

“Jeg har ikke længere problemer med høfeber”

For Shane sluttede fordelene ved at blive veganer ikke med et klarere sind og mindre kropsfedt. Han fandt også ud af, at symptomerne på hans allergier og eksem blev mindre efter livsstilsændringen.

“Lige siden jeg var baby, har jeg haft virkelig slemt eksem, og det har ligesom ændret sig og flyttet sig rundt på kroppen, efterhånden som jeg er blevet ældre. Men i de sidste par år er det blevet rigtig slemt på mine hænder. Jeg har været hos hudlæger og alt muligt. Jeg har fået tabletter mod det, og det har hjulpet en smule, men det er der altid, og det har været virkelig smertefuldt at gøre en masse ting. Men efter at jeg er gået over til en vegansk kost, er eksemet stort set ikke længere der.

“Jeg tror, at en del af det kommer tilbage til den mælkeintolerance, som jeg sandsynligvis havde, men som jeg bare ikke vidste om. Og også andre allergier – jeg har astma, som er meget mild, men det er noget, som jeg ikke engang behøver at behandle i øjeblikket. Og om sommeren har jeg ikke længere problemer med høfeber, hvilket jeg tidligere ville have haft.”

“Jeg ville nok ikke have været i stand til at gøre dette for 20 år siden”

Hvis du føler dig inspireret til at begynde at spise lidt grønnere, har Shane nogle fantastiske tips til alle, der tager springet til en vegansk kost. Han siger, at du skal starte i det små og fokusere på at gøre dine yndlingsretter veganske.

“Start med at lave små ændringer, lad være med at gå kold tyrker. Jeg har haft en ven, der gjorde det, og som virkelig kæmpede med det, fordi det er sådan en stor forandring.

“Der er så mange muligheder derude nu. Jeg skal være ærlig, jeg ville nok ikke have været i stand til at gøre dette for 20 år siden, fordi der ikke ville have været så mange valgmuligheder, hvorimod alle nu har så meget at tilbyde i form af veganske alternativer. Så man skal bare tænke på, hvad man kan lide, og tænke: “Okay, jeg kan stadig få det her, men det bliver lidt anderledes”. Man skal bare tage det til sig og prøve det.”

Planlægning er også nøglen til at gøre dit plantebaserede liv lettere. For Shane var det at være uforberedt en af de hårdeste forhindringer, der fulgte med at blive veganer.

“Jeg tror, at det sværeste er, når du ved, at du skal ud, hvis du skal rejse eller arbejde eller skal ud et sted, så er det bare at planlægge i forvejen for at vide, hvor du kan spise. De fleste steder har det, men man skal bare planlægge lidt.”

“Bare en greasy burger, det er fantastisk, jeg elsker det.”

Mange veganske nybegyndere er bekymrede for, at de ikke vil kunne spise deres yndlings cheat meals, når de har ændret sig. Men Shane beviser, at det ikke behøver at være tilfældet. Han får stadig sit yndlings “cheat meal” og nyder hver en bid. Selvom det ikke var sådan fra starten…

“Jeg kan virkelig godt lide en god burger. Vegansk ost er virkelig et hit og er undervurderet, men der er nogle steder, hvor man kan få takeaway, og hvor osten faktisk er ret god. Måske er det bare fordi, jeg har vænnet mig lidt mere til det, for de første par gange, jeg fik det, tænkte jeg ‘det er ulækkert’. Men ja, en god burger, en smule facon [falsk bacon], en god smule sauce – bare en greasy burger, det er fantastisk, jeg elsker det.”

Kort fortalt

Shane har ikke set sig tilbage siden Veganuary 2020 og har oplevet nogle livsforandrende fordele ved at lægge sin kost om. Selvom alle er forskellige – det kan ikke garanteres, at du vil føle de samme fordele som Shane – kan det i det mindste være sådan, at hvis du spiser mere plantebaseret, øger du dit indtag af grøntsager og er mere skånsom over for planeten.

Hvis du skal være veganer i denne måned, kan du tjekke vores veganske kosttilskudsprogram og måltidsplan fra vores ernæringsekspert.

Kom igennem Veganuary med disse kosttilskud

Kosttilskud

Kom igennem Veganuary med disse kosttilskud

2021-12-27 09:00:30Skrevet af Emily Wilcock

Sunde veganske måltider til Veganuary

Ernæring

Sunde veganske måltider til Veganuary

Disse veganske måltider vil motivere dig gennem Veganuary.

2021-12-27 16:00:35Skrevet af Emily Wilcock

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her