Kosttilskud

Proteinpulver guide | Hvad er forskellen på whey, isolat, gainer og kasein?

Om end du prøver på at bulke op og øge muskelmassen eller skære ned i din fedtprocent, så kan proteinpulver hjælpe dig med processen og opnå dine mål.
At vælge det rigtige proteinpulver er dog ikke altid helt ligetil. Du bliver nød til at vide, hvad det er du vil have proteinpulveret, til at hjælpe dig med først. Hvis du vælger det forkerte proteinpulver, til at hjælpe dig med den lidt for store mave, så kan du f.eks. nemt ende med at få en endnu større mave.

Omvendt hvis du prøver at opbygge fedtfri muskelmasse, så kan en forkerte proteinkilde resultere i, at du ikke har energien, eller den korrekte næring for at fuldt ud udnytte muskelopbyggelsen.

Er proteinpulver nødvendigt?

Myprotein Myrange

Svaret er nej, men det kan være en stor hjælp.
Hvis du er interesseret, i at øge, eller vedligeholde, størrelsen på dine muskler, er det et must, at du har et højt proteinindtag. Du kan øge din indtagelse af protein igennem naturlige proteinkilder i kosten, som kød, bønner, mælkeprodukter, osv. Dette er dog ikke altid lige praktisk eller tilgængeligt, og timingen af indtagelsen kan også ofte blive udfordret. Du kan derfor meget belejligt, tilføje en protein shake i din daglige diæt.

Med en protein shake har du adgang til omkring 30 gram protein i en hurtig drink. En anden fordele er desuden at du får en større variation af de forskellige aminosyrer, ved at indføre shakes i løbet af dagen som mellemmåltid. Som skrevet, kan du dog også ende med at spænde ben for dig selv, hvis du vælger det forkerte proteinpulver. Her er derfor en gemmengang af de mest anvendte typer proteinpulvere og deres fordele og ulemper.

Whey protein (valleprotein) koncentrat

Termen ”koncentrat” angiver at madvaren du indtager er mindst 35 til 80 % protein ud af den samlede mængde. Her er det vigtigt at du søger efter valgmuligheder, der indeholder en procentdel protein der er tættest på de 80%.
Valleprotein koncentrat er det produkt, der er skummet fra under dannelsen af valle. Før i tiden var dette et produkt der blev smidt ud under produktionen, men er nu en fantastisk mulighed for alle der er involveret i fitness.
Dette er det klart mest anvendte proteinpulver på markedet og et valg du ikke kan gå helt galt i byen med.

Mass gainer / Weight gainer

Weight gainer proteinpulver

Hvis dit mål er at få større muskler, kræver det at du har mere energi kommende ind i kroppen, end du forbrænder. Med andre ord skal du være i kalorieoverskud. Nogle kæmper med at spise nok mad, til at holde sig i et kalorieoverskud og her kan det være en god idé at vælge en mass gainer som proteinkilde. Typisk er mass gainers altså, brugt af personer, der har svært ved at tage på.

Hvem skal tage weight gainers?

Weight gainers er ikke lavet til ”hverdagsfolk” der ”kun” træner 2-3 gange om ugeen. Da kan det lede til et stor forøgelse af fedtprocenten. I stedet vil det være folk med et ekstra højt stofskifte, eller atleter med et meget højt aktivitetsniveau, der er målgruppen.

Valle isolat

Isolate er en ekstra ren form for protein, da de undergår ekstra rensningsprocedurer, hvor proteinet bliver adskilt fra laktose, kolesterol og fedt.
Dette efterlader dig med et protein, der er renere ved slutningen af proceduren og er desuden et godt valg hvis du har mælkeallergi.

Hvem skal tage valle isolat?

Hvis du prøver at reducere din fedtprocent og blive ”lean” kan isolate være et godt valg. Isolat er valleprotein med et minimums indhold på 90% protein og bliver desuden optaget i kroppen hurtigere. Det er altså en form for “premium” valleprotein, men du skal gøre op med dig selv, om det dette gør dog også at isolat er en dyrere valgmulighed.

All-in-one

Valleprotein

All-in-one løsninger, kan være fremragende og økonomiske valg, der kombinerer en række ingredienser i ét produkt. Der findes ingen overodnet fordel for denne type produkt, da det hele afhænger af den enkelte sammensætning.

I populære blandinger finder du ofte, udover protein, aminosyrene Glutamin, HMB samt kreatin. Hvis du skulle købe disse tilskud ved siden af din sædvanlige protein, ville det koste en del flere penge, i forhold til at købe et all-in-one produkt.
Der findes en lang række all-in-one produkter på markedet, så her er du nød til at kigge på ingredienslisten, for at kunne vurdere hvad du skal bruge.

Kasein

Kasein er et protein der er langsomt optageligt – hvor valle er hurtigt optageligt. Det er typisk en favorit som et ”sengetids måltid” og er derfor på en måde kendt, som et protein der hjælper med at opbygge muskler, mens du sover.

Da du typisk får op til 8 timers søvn om natten, er det nødvendigt med et langsomt optageligt protein, så du gennem hele natten får den næring, som kroppen har behov for. Et hurtigt optageligt protein ville ikke være ideelt til dette og derfor vælger mange kasein, og indtager lige før de går i seng.

Får du nok protein?

Uanset fordelene ved proteinpulver, bør de aldrig fungere som din eneste kilde til protein. Det er dog en fremragende tilføjelse til kosten i hverdagen. Det kan bidrage til at forbedre dit helbred, fremme muskelvækst og hjælper dig med at smide uønsket fedt.
Proteinpulver kan desuden fungere som en snack, til at bekæmpe lækkersult, imellem måltider.

Er du i tvivl om hvor meget protein du skal indtage, kan du læse om emnet her.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert