Kosttilskud

Proteinpulver guide | Hvad er forskellen på whey, isolat, gainer og kasein?

Åh den kære proteinjungle. Er du faret vild? Det er helt forståeligt…
Hvad enten du prøver på at bulke op og øge muskelmassen eller skære ned i din fedtprocent, så kan proteinpulver hjælpe dig med processen og opnå dine mål.

At vælge det rigtige proteinpulver er dog ikke altid helt ligetil. Du bliver nødt til at vide, hvad det er, du vil have proteinpulveret til at hjælpe dig med først. Hvis du vælger det forkerte proteinpulver, til at hjælpe dig med den lidt for store mave, så kan du f.eks. nemt ende med at få en endnu større mave.
Og DET ville jo være ret ærgerligt!

Omvendt hvis du prøver at opbygge fedtfri muskelmasse, så kan en forkerte proteinkilde resultere i, at du ikke har energien, eller den korrekte næring for at fuldt ud udnytte muskelopbyggelsen.

Er proteinpulver nødvendigt?

Det korte og præcise svar er nej.
MEN det kan være en stor hjælp.

proteinpulver

Hvis du er interesseret i at øge eller vedligeholde størrelsen på dine muskler, er det et must, at du har et højt proteinindtag. Du kan øge din indtagelse af protein igennem naturlige proteinkilder i kosten, som kød, bønner, mælkeprodukter, osv. Dette er dog ikke altid lige praktisk eller tilgængeligt efter træning. Dertil kommer timingen af indtagelsen, som også ofte kan blive udfordret.
Du kan derfor meget belejligt tilføje en protein shake i din daglige diæt.

Shake it up!

Med en protein shake har du adgang til omkring 30 gram protein i en hurtig drink. En anden fordel er desuden, at du får en større variation af de forskellige aminosyrer ved at indføre shakes i løbet af dagen som mellemmåltid.
Som skrevet kan du dog også ende med at spænde ben for dig selv. Dette er tilfældet, hvis du vælger det forkerte proteinpulver.
Her er derfor en gemmengang af de mest anvendte typer proteinpulver samt deres fordele og ulemper.

Whey protein (valleprotein) koncentrat

Impact whey proteinpulver

Termen ”koncentrat” angiver, at madvaren du indtager er mindst 35 til 80 % protein ud af den samlede mængde. Her er det vigtigt, at du søger efter valgmuligheder, der indeholder en procentdel protein, der er tættest på de 80%.
Valleprotein koncentrat er det produkt, der er skummet fra under dannelsen af valle. Før i tiden var dette et produkt der blev smidt ud under produktionen, men er nu en fantastisk mulighed for alle der er involveret i fitness.
Dette er det klart mest anvendte proteinpulver på markedet og et valg du ikke kan gå helt galt i byen med.

Mass gainer / Weight gainer

gainer proteinpulver

Hvis dit mål er at få større muskler, kræver det, at du har mere energi kommende ind i kroppen, end du forbrænder. Med andre ord skal du være i kalorieoverskud. Nogle kæmper med at spise nok mad til at holde sig i et kalorieoverskud. Her kan det være en god idé at vælge en mass gainer som proteinkilde. Typisk er mass gainers altså brugt af personer, der har svært ved at tage på.

Hvem skal tage weight gainers?

Weight gainers er ikke lavet til ”hverdagsfolk”, der ”kun” træner 2-3 gange om ugeen. Da kan det lede til et stor forøgelse af fedtprocenten. I stedet vil det være folk med et ekstra højt stofskifte, eller atleter med et meget højt aktivitetsniveau, der er målgruppen for netop dette tilskud.

Valle isolat

DigeZyme

Isolat er en ekstra ren form for protein, da de undergår ekstra rensningsprocedurer, hvor proteinet bliver adskilt fra laktose, kolesterol og fedt.
Dette efterlader dig med et protein, der er renere ved slutningen af proceduren og er desuden et godt valg, hvis du har mælkeallergi.

Hvem skal tage valle isolat?

Hvis du prøver at reducere din fedtprocent og blive ”lean” kan isolat være et godt valg. Isolat er valleprotein med et minimums indhold på 90% protein. Det bliver desuden optaget i kroppen hurtigere. Det er altså en form for “premium” valleprotein, men du skal gøre op med dig selv, om du har brug for isolat, da det også er en dyrere valgmulighed.

All-in-one

Valleprotein

All-in-one løsninger, kan være fremragende og økonomiske valg, der kombinerer en række ingredienser i ét produkt. Der findes ingen overodnet fordel for denne type produkt, da det hele afhænger af den enkelte sammensætning.

I populære blandinger finder du ofte, udover protein, aminosyrene Glutamin, HMB samt kreatin. Hvis du skulle købe disse tilskud ved siden af din sædvanlige protein, ville det koste en del flere penge. Derfor kan det være billigere og mere overskueligt at købe et all-in-one produkt.
Der findes en lang række all-in-one produkter på markedet, så her er du nødt til at kigge på ingredienslisten for at kunne vurdere, hvad du skal bruge.

Kasein

Kasein er et protein der er langsomt optageligt, hvorimod valle er hurtigt optageligt. Det er typisk en favorit som et ”sengetids måltid” og er derfor på en måde kendt som et protein, der hjælper med at opbygge muskler, mens du sover.

Da du typisk får op til 8 timers søvn om natten, er det nødvendigt med et langsomt optageligt protein, så du gennem hele natten får den næring, som kroppen har behov for. Et hurtigt optageligt protein ville ikke være ideelt til dette, og derfor vælger mange kasein og indtager det lige inden sengetid.

Får du nok protein?

Uanset fordelene ved proteinpulver, bør de aldrig fungere som din eneste kilde til protein. Det er dog en fremragende tilføjelse til kosten i hverdagen. Det kan bidrage til at forbedre dit helbred, fremme muskelvækst og hjælper dig med at smide uønsket fedt.
Proteinpulver kan desuden fungere som en snack og til at bekæmpe lækkersulten imellem måltiderne.

Er du i tvivl om hvor meget protein du skal indtage, kan du læse om emnet her.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Jennifer Blow

Jennifer Blow

Forfatter og ekspert

Jennifer Blow er vores associeret registreret ernæringsekspert UKVRN UK Registrering af kompetente og kvalificerede fagfolk indenfor ernæring. Hun har en Bachelor of Science i ernæringsvidenskab og en Master of Science ved Research i ernæring. Hun er nu specialiseret i brugen af sports-kosttilskud til sundhed og fitness, understøttet af evidensbaseret forskning.

Jennifer er blevet citeret eller nævnt som en ernæringsekspert i store online publikationer, herunder Vogue, Elle og Grazia, for hendes ekspertise inden for ernæringsvidenskab for motion og sund livsstil.

Hendes erfaring spænder fra at arbejde med NHS og til specifik videnskabelig forskning i tilskuddet, Omega-3 fedtsyrer. Derudover og også effekten af fast food for helbredet, som hun har præsenteret på det årlige Nutrition Society Konference. Jennifer sørger for hele tiden at udvikle sig på det faglige plan for at sikre, at hendes praksis forbliver på højeste niveau. Få mere at vide om Jennifers erfaring her .

I sin fritid elsker Jennifer hill walking og cykling, og ud fra hendes opslag vil du se, at hun elsker at bevise, at sund kost ikke betyder at sulte eller benægte sig ting.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her