Kosttilskud

Fordele ved protein shakes før sengetid

Du har måske fået et glas mælk inden sengetid som barn til at opbygge stærke knogler, men troede du nogensinde, at en drink (og ikke af alkoholisk karakter) om aftenen også kan være nyttig til bedre gains i gym? Her ser vi på beviserne omkring protein shakes før sengetid og giver nogle praktiske retningslinjer for at undgå eventuelle faldgruber.

Hop direkte til:

protein shakes før sengetid

Fordele ved protein shakes før sengetid

1. Vægttab

Protein er det vigtigste næringsstof, der stimulerer væksten af nyt muskelvæv og hjælper også med at beskytte din hårdt tjente muskelmasse under vægttab.10 Proteins styrke stopper dog ikke der, da forskning viser, at proteinindtag før du rammer sengen kan øge stofskiftet (processen med at omdanne mad til energi) og hjælpe med at holde sultpine i skak.

Proteinindtag holder os også mætte og kan hjælpe med at reducere de sene aften cravings, der kan skade din vægttabs succes.2

Opsummering: Protein er med til at holde os mætte og tilfredse, hvilket kan hjælpe med at kontrollere kalorieindtaget med henblik på vægttab.

2. Muskelvækst

Mens mange mennesker træner om aftenen og spiser protein i perioden efter træning, hvor mange af os overvejer så protein shake før sengetid? Dette er især vigtigt i betragtning af, at stimuleringen af muskelvækst typisk er lav, når du sover, og så du kan være i risiko for nedbrydning af muskelprotein i løbet af natten.3, 15

Heldigvis har forskere vist, at din tarm stadig er i stand til at fungere normalt hele natten, mens du sover, hvilket betyder, at du stadig kan fordøje og absorbere protein, der indtages før sengetid, korrekt.5

Dette giver dig en klar mulighed for at stimulere muskelvækst, når du sover ved at drikke en protein shake inden sengetid. Så hvor meget har du brug for? Forskere har vist, at 40 g kaseinprotein før sengetid stimulerer muskelproteinsyntese (processen med at opbygge muskelmasse) med omkring 20%.12

Opsummering: Protein hjælper med at støtte vores muskler ved at tilvejebringe aminosyrer til reparation og vækst.

3. Søvn

Søvn er generelt anerkendt som et vigtigt recovery værktøj, og en konstant mangel på søvn kan resultere i ændringer i ydeevne, immunforsvar og proteinoptagelse.6 Selvom der kræves meget mere forskning på dette område, ved vi i øjeblikket, at indtagelse af en kost med højt proteinindhold kan forbedre den generelle søvnkvalitet.7

Desuden kan dets indtagelse før søvn øge tilgængeligheden af aminosyren L-tryptophan. Når det indtages med kulhydrater, øges tryptophan optagelsen i hjernen og kan forbedre den tid det tager at falde i søvn såvel som den generelle søvnkvalitet.6

Opsummering: De fleste proteinkilder indeholder aminosyren L-tryptofan, som kan bidrage til at forbedre vores søvn.

protein shakes før sengetid

Hvilket protein bør indtages før sengetid?

Størstedelen af den hidtil tilgængelige forskning understøtter brugen af kasein protein, selvom forskellene mellem kasein, whey og soja er meget små. Teorien bag brugen af kasein protein er, at det giver en mere vedvarende frigivelse af aminosyrer og således opretholder aminosyre tilgængelighed hele natten.4

På trods af dette er der behov for mere forskning for at give klare retningslinjer for den bedste form for protein, der skal tages før sengetid. For nu skal vi huske på, at de fleste af ovennævnte undersøgelser ofte bruger doser mellem 40-50 g protein. Det kan være, at doseringen er en vigtigere overvejelse end den type protein, der indtages.

Myproteins anbefalede protein shakes før sengetid

Overnight Recovery Blend

Protein pr. portion: 45 g

Overnight Recovery Blend er en blanding med langsom frigivelse, som indeholder 5 forskellige proteiner; whey, micellar kasein, mælkeisolat og æggehvide protein. Der er beviser for, at kombination af whey og kasein kan have den bedste effekt på muskelproteinsyntese, da whey hjælper med at øge niveauet hurtigt, mens kasein hjælper med at forlænge det.16

Dette gør proteinblandinger generelt en god mulighed inden sengetid. En yderligere fordel ved en blanding natten over er at tilsætte zink og magnesium, som begge har vist sig at være et potentiale for at forbedre restitutionen efter træning og forbedre søvnkvaliteten.17,18

Langsomt Optagelig Kasein

Protein pr. portion: 23 g

Kasein er et protein, der fordøjes langsomt, hvilket betyder, at aminosyrerne kommer ind i blodstrømmen på en langsom, vedvarende måde. Dette resulterer i, at muskelproteinsyntese hastigheder forhøjes i længere tid, hvilket forhindrer muskelproteins nedbrydningshastigheder, der overstiger syntesesatser.4

Denne langsomme fordøjelse gør det til et godt valg inden sengetid, da det kan hjælpe med at forhindre nettotab af muskler i løbet af en faste natten over.15 En anden vigtig fordel ved kasein med langsom frigivelse er, at det også er egnet til vegetarer.

Langsomt Optagelig Kasein Elite

Protein pr. portion: 24 g

Hvis du er en professionel atlet eller konkurrerer i sport på ethvert niveau, er casein-elite med langsom frigivelse en god mulighed for dig, da den er blevet batch-testet for forbudte stoffer af Informed-Sport.

Uanset hvilket kosttilskud du vælger, hvis du konkurrerer professionelt, er det afgørende, at de kosttilskud, du tager, testes ordentligt, og måden at gøre det på er at se efter muligheder testet af Informed-Sport.

Mælke Protein

Protein pr. portion: 23 g

Mælk er naturens eget proteinblanding med en blanding af whey og kasein. Det anvendte mælkeproteinpulver er ultrafiltreret skummetmælk, hvilket betyder, at det kun indeholder 106 kalorier.

Dette gør det til en god mulighed før sengen for dem, der følger en begrænset diæt, da det kan hjælpe dig med at bevare muskler, mens du taber dig.

Total Protein Blanding

Protein pr. portion: 24 g

Total protein blend indeholder en blanding af syv forskellige proteinpulvere. Dette betyder, at pulveret har en fremragende aminosyreprofil, der giver dig mulighed for at opbygge og bevare muskler. Kombinationen af proteiner gør det til god protein shake uanset tidspunkt på dagen, men de blandede fordøjelseshastigheder betyder, at det er en god mulighed inden sengetid.

Vegansk proteinblanding

Protein pr. portion: 22 g

Vegan Protein Blend består af ærteproteinisolat og fava bønner Isolat. Ærteprotein har en lignende fordøjelighed som kasein, hvilket gør det til et godt alternativ at tage inden sengetid for dem, der følger en vegansk kost.19

Forslag til opskrift

Protein spiller en rolle i at stimulere syntesen af nye muskler og metabolisering næste dag og tryptophan i produktionen af forbedret søvnkvalitet og melatonin (det hormon, der regulerer søvn-vågencyklussen). Det synes derfor logisk, at vores pre-sleep-shake skal indeholde både protein og tryptophan.13 Mejeriprodukter som mælk og yoghurt giver en blanding af både whey og kasein, mens de også indeholder tryptophan, som kan findes i græskar og solsikkefrø .

Denne pre-sleep shake opskrift kombinerer alle de vigtigste forbindelser til at dække alle baser.

 • 150 g fedtfri spændt græsk yoghurt
 • 20 g proteinpulver
 • 2 spsk. græskarfrø
 • 1 kop blandede bær
 • Mælk eller vand til den ønskede tykkelse

protein shakes før sengetid

Fødevarekilder til protein før sengetid

Hvis du skal spise et måltid før sengetid, kan du foretrække at få dit protein fra fødevarer frem for en protein shake. Vælg fra nedenstående liste over fødevarekilder med højt proteinindhold, hvis du vælger hele fødevarer frem for en shake.

 • Æg
 • Fedtfattige mejeriprodukter (mælk, hytteost, yoghurt)
 • Kyllingebryst
 • Tun
 • Magert rødt kød
 • Tofu

Ofte stillede spørgsmål

Skal jeg tage protein shakes før sengetid?

At tage en protein shake før sengetid har fordele, herunder stimulering af muskelvækst og forbedring af søvnkvaliteten.

Hvilken type protein skal jeg tage inden sengetid?

De fleste undersøgelser understøtter, at kasein er det bedste protein at tage om natten på grund af dets mere vedvarende frigivelse af aminosyrer, hvilket opretholder proteinets biotilgængelighed hele natten.

Hvordan kan protein før sengetid hjælpe med vægttab?

At tage protein inden sengetid har vist sig at øge dit stofskifte den følgende dag. Protein bruger også mere energi til nedbrydning sammenlignet med kulhydrater.

Hvordan kan protein før sengetid hjælpe med muskelvækst?

At tage protein før sengetid tager dine muskler fra en negativ proteinbalance hele natten til en positiv proteinbalance, så dine muskler kan komme sig og bygge natten over.

Kan indtagelse af protein før sengetid forbedre søvnkvaliteten?

At tage protein inden sengetid kan øge tilgængeligheden af ​​aminosyren L-tryptophan, som har vist sig at forbedre søvnkvaliteten.

Kort fortalt

At have protein shakes før sengetid giver en nøglemulighed til at stimulere muskelvækst, påvirke den daglige energimetabolisme og forbedre den generelle søvnkvalitet. Når det indtages regelmæssigt, fremmer proteinet før søvn desuden gains i både muskelmasse og styrke.

Mens den optimale type protein, der kræves før sengetid, forbliver uklar, kan en dosis på mellem 40-50 g være nødvendig for at opnå de fordele, der er skitseret i denne artikel.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Acheson KJ, Blondel-lubranoA,Oguey-araymon S, Beaumont M, Emady-azar S, Nielsen-moennoz C, Bovetto L, Ammon-zufferey C, Monnard I. Protein choices targeting thermogenesis and metabolism. Am J Clin Nutr 93: 525–534, 2011. 

2. Anderson GH, Moore SE. Dietary Proteins in the Regulation of Food Intakeand Body Weight in Humans. JNutr 134: 974–979, 2004. 

3. Beelen M,TielandM, Gijsen AP, Vandereyt H, Kies AK, Kuipers H, Saris WHM, Loon LJC Van. Coingestion of Carbohydrate and Protein Hydrolysate Stimulates Muscle Protein Synthesis during Exercise in Young Men, with No Further Increase during Subsequent Overnight Recovery. J Nutr 138: 2198–2204, 2008. 

4. BoirieY, Dangin M, Gachon P, Vasson M-P, Maubois J-L, Beaufrere B. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proc Natl Acad Sci 94: 14930–14935, 1997. 

5. Groen BBL, Res PT, Pennings B, Hertle E, Senden JMG, SarisWHM, Loon LJC Van. Intragastric protein administration stimulates overnightmuscle protein synthesis in elderly men. Am J Physiol Endocrinol Metab 302: 52–60, 2019. 

6. HalsonSL. Sleep in Elite Athletes and Nutritional Interventions to Enhance Sleep. Sport Med44: 13–23, 2014. 

7. Lindseth G, Lindseth P, Thompson M, Forks G. Nutritional Effects onSleep. West JNurs Res 35: 497–513, 2017. 

8. Madzima TA, Melanson JT, Black JR,NepocatychS. Pre-Sleep Consumption of Casein and Whey Protein: Effects on Morning Metabolism and Resistance Exercise Performance in Active Women. Nutrients (2018). doi: 10.3390/nu10091273. 

9. Madzima TA, Panton LB,FrettiSK, Kinsey AW, Ormsbee MJ. Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men. Br J Nutr 111: 71–77, 2014. 

10. Mettler S, Mitchell N, Tipton KD. Increased Protein Intake Reduces LeanBody Mass Loss during Weight Loss in Athletes. Med Sci SportExerc : 326–337, 2010. 

11. Ormsbee MJ, Gorman KA, Miller EA, Baur DA, Eckel LA, ContrerasRJ, Panton LB, Spicer MT.Nighttime feeding likely alters morning metabolism but not exercise performance in female athletes. Appl Physiol Nutr Metab 727: 719–727, 2016. 

12. Res PT, Groen B, Pennings B, Beelen M, Wallis GA,GijsenAP, Senden JMG, Loon LUCJCVAN. Protein Ingestion before Sleep Improves Postexercise Overnight Recovery. Med Sci Sport Exerc 44: 1560–1569, 2012. 

13. Silber BY, Schmitt JAJ. Effects of tryptophan loading on human cognition,mood, and sleep.Neurosci Biobehav Rev 34: 387–407, 2010. 

14. Snijders T, Res PT, Smeets JSJ, Vliet S Van, Kranenburg J Van, MaaseK, Kies AK,Verdijk LB, Loon LJC Van. Protein Ingestion before Sleep Increases Muscle Mass and Strength Gains during Prolonged Resistance-Type Exercise Training in Healthy Young Men. J Nutr : 1178–1184, 2015. 

15. TrommelenJ, Loon LJC Van. Pre-Sleep Protein Ingestion to Improve the Skeletal Muscle Adaptive Response to Exercise Training. Nutrients 28: E763, 2016. 

16. Paul LG. (2009). The Rationale for Consuming Protein Blends in Sports Nutrition. TheJournal of the American College of Nutrition. 2013. 28:sup4 464S-472S.

17. CherasseY, Urade Y. Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. Int J Mol Sci. 2017;18(11):2334. Published 2017 Nov 5. doi:10.3390/ijms18112334 

18. Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and SleepDisorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-YearFollow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354 

19. BerrazagaI, Micard V, Gueugneau M, Walrand S. The Role of the Anabolic Properties of Plant- versus Animal-Based Protein Sources in Supporting Muscle Mass Maintenance: A Critical Review. Nutrients. 2019;11(8):1825. Published 2019 Aug 7. doi:10.3390/nu11081825Liam Agnew

Liam Agnew

Forfatter og ekspert

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her