Kosttilskud

Vegansk for begyndere | Hvorfor er B12-vitamin så vigtigt?

Fordele ved B12-vitamin

Veganere, der bruger tilstrækkelige mængder berigede fødevarer eller tager B12-kosttilskud, er meget mindre tilbøjelige til at lide af B12-mangel end den typiske kødædende. Af den grund og mere til har Myprotein udviklet et nyt B12-vitamin tilskud, hvor der er tænkt på veganere igennem hele processen.

Et meget lavt indtag af B12 kan forårsage anæmi og skadet nervesystem. De eneste pålidelige veganske kilder til B12 er fødevarer beriget med B12 samt B12 kosttilskud.
Hver servering af Myproteins B12-vitamin indeholder 1.000 mcg vitamin B12 og 400 mcg folsyre pr. portion.

Veganer B12-vitamin

Hvis du endnu ikke har regnet alle de gode fordele ud ved B12-vitamin, så er det her kort fortalt:

– bidrager til normal forbrænding

– bidrager til normal funktion af nervesystemet

– bidrager til normal dannelse af rød blodlegemer

Det findes normalt i rødt kød. Det er afgørende for muskelstyrken og opretholdelse af energi. Disse er nøgleord for en sund levevis, og ikke kun for at opnå seriøse trænings- og fitnessmål. For veganere er det et af de stærkt anbefalede vitaminer, men desværre ikke nemt at få igennem fødevarer. Pålidelige veganske kilder af B12 inkluderer mælk, soya produkter og bestemte kornprodukter. Selvom der er et begrænset udvalg, så er B12 som tilskud en sikker måde at give din krop det, som den har behov for.

Der er mange myter forbundet med veganske fitnessatleter, og mange af dem er og bliver blot myter! Der er en generel bekymring og skepsis overfor veganske atleter og bodybuildere, og om de nu giver kroppen det rette, da de jo har skåret kød- og mælkeprodukter fra deres diæt.

Symptomer på B12-vitaminmangel

B12-vitamin vegansk

Et B12-vitaminmangel er dog ikke kun en bekymring for atleter. Det kan påvirke alles sundhed, som du måske ikke engang var klar over, hvis altså du ikke får B12. Selv for ikke-veganere, sænkes din krops evne til at optage B12-vitamin fra mad. Så hvad er bivirkningerne, og hvordan kan du vide, hvis dine B12 niveauer er lave?

Bleg og trist

Du vil måske føle dig mere svag, selvom du spiser godt og får drukket vand samt en god nattesøvn. Du kan opleve følelsesmæssige udsving, føle dig ør og svimmel.
Din hud synes måske mere bleg. Med B12-mangel vil det lave antal af røde blodlegemer være skrøbelige og har let til brud, hvilket forårsager galdepigment, som gør huden gullig.

Nerveskader og træthed

Et meget lavt niveau af B12 kan forårsage anæmi og skade nervesystemet.
B12 kræves i mindre mængder end andre vitaminer. 10 mg af B12 er hvad din krop har behov for på en dag. Symptomer på B12-mangel kan tage fem år eller mere at udvikle sig hos voksne, selvom nogen godt kan opleve problemer på meget kortere tid.

Ofte udviklede symptomer er smerte, træthed eller hallucinationer, som kan tage flere måneder at identificere som værende B2-mangel symptomer. Dog bliver disse symptomer generelt fjernet ved indtagelse af B12-vitamin.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Gå ikke glip af de nyeste artikler, opskrifter, tilbud og produktnyheder – tilmeld dig til vores nyhedsbrev allerede i dag. Tilmeld dig her