Kosttilskud

Virker kollagen kosttilskud? Hvad er det bedste for dig?

Kollagen kosttilskud har en lang række fordele, der fungerer helt anderledes end whey- eller sojaprotein. Da kollagen findes i vores krop i tænder, hud, knogler og brusk, er kollagen kosttilskud populært for dem, der ønsker at forbedre deres huds, bindevævs og endda fordøjelsessystemet.

Hvordan fungerer kollagen?

Kollagen fungerer anderledes end dine andre typiske proteinkilder. Whey protein fordøjes for eksempel og nedbrydes til byggestene for muskelvækst og -reparation. Kollagen fungerer også på denne måde, men det signalerer også kroppen til at gøre på egen hånd. At indtage kollagen snyder kroppen ind til at tro, at dens egen kollagen forsyning bryder sammen, hvilket får vores krop til at producere mere.1

Kollagen fremmer også den naturlige virkning af kreatin, som kan øge mager muskelmasse og forbedre restitution mellem træning.2 Dette gør det til en naturlig tilføjelse til din kosttilskudsrutine, når du vil forbedre kroppens sammensætning og træningsegenskaber.

Læs endnu mere om kollagen protein i denne artikel.

kollagen kosttilskud

Kilder til kollagen

Da det er et naturligt forekommende protein, kommer de fleste kollagen kosttilskud fra dyrekilder – som køer, svin og fisk. Tilskuddene kan komme i forskellige former, men hydrolyseret (eller delvist nedbrudt) collagen ser ud til at have den største fordel. Du kender måske gelatine, som er en mindre forarbejdet form af kollagen, der ofte bruges til madlavning.

Kollagen kosttilskud

Der er mange forskellige typer. Type 1-4 er typisk inkluderet i kosttilskud. Disse typer er dem, der er målrettet mod strukturelle fordele (findes i tænder, hud, knogler og brusk), polstring af led og sundhed på hud, hår og negle.2 Ud over forskellige typer kollagen findes der forskellige typer kosttilskud på markedet. Alt fra proteinpulver, drikkevarer og cremer.

Kollagen pulver / Kollagen protein

Kollagen proteinpulver er sandsynligvis den mest tilgængelige form for kollagen på markedet. Det findes typisk i den hydrolyserede – eller nedbrudte – form, hvilket gør det til den nemmeste for kroppen at absorbere.1 Det viser mest succes i forskningsundersøgelser, og det blandes let i drikkevarer og kan tilføjes til din protein shake efter træning eller tages i sin egen form alene. Forskning understøtter, at det forbedrer muskelsundheden som andre proteinkilder.3

Drikkevarer

Kollagen “shots” eller drinks er en anden populær form for supplement. De har allerede kollagenet opløst i en væske, som du nemt kan tage på egen hånd. Fordelene ved disse kosttilskud afhænger af de inkluderede typer kollagen. Som nævnt ovenfor er type 1-4 de mest fordelagtige. De kan dog være dyre og kræver ofte køling, hvilket gør dem vanskeligere at have med på farten.

Bone Broth (Bouillon)

Bouillon er en anden populær måde, hvorpå folk får collagen i deres kost. Selvom det ikke er et sandt supplement, da disse er mere en suppe, indeholder de naturligvis høje niveauer af collagen. De er blevet populære i de senere år og kan findes i mange købmandsforretninger. De er også nemme at lave hjem.

Topisk Creme

Topiske cremer designet til at hjælpe med at forbedre hudens elasticitet og have anti-aging effekter er vidt tilgængelige. Tanken er, at disse fungerer ved at øge mængden af kollagen i huden, hvor de er påført. Forskning viser, at konsekvent anvendelse af aktuelle kollagen produkter kan øge hudens fugtighed og elasticitet.4

Kollagen Tilskud Fordele Bemærk
Pulver Let at tilføje til drikkevarer og mad, let fordøjeligt, er ofte målrettet mod muskelvækst Er formentlig ikke altid egnet til veganere / vegetarer, bemærk hvilke typer der er inkluderet
Drikkevarer Praktisk Kan være dyrt. Bemærk, hvilke typer kollagen der er inkluderet
Bone Broth Naturlig kilde til collagen, der er bredt tilgængelig, kan fremstille derhjemme. Kan være høj i salt, svært at kende kollagenniveauer
Topisk Creme Øger hudens hydrering og elasticitet Svært at kende kollagenindhold i produkter, skal bruges konsekvent

Hvad er den bedste måde at indtage kollagen på?

Den bedste måde at konsumere kollagen er sandsynligvis i et hydrolyseret supplement. Hvad enten det drejer sig om pulver eller drikkevarer. Undersøgelserne, der viste fordel for huden ved topisk kollagen, viste også fordel ved orale kosttilskud.4 Brug af et kollagen proteinpulver, når det er lavet af type 1-4, vil sandsynligvis give det bredeste udvalg af fordele til al brug.

Kort fortalt

Mens kollagen kosttilskud er almindeligt tilgængelige og populære på markedet, er der flere forskellige former og mange sundhedsanprisninger, der kan være svære at dechiffrere. For at få den største fordel, skal du kigge efter en hydrolyseret form for kollagen og kontrollere, at etiketterne indeholder de typer kollagen, der kan påvirke det, du leder efter.

Hvad er collagen protein? Hvilke fordele har det?

Kosttilskud

Hvad er collagen protein? Hvilke fordele har det?

Er collagen det rette for dig?

2020-04-25 06:06:00Skrevet af Claire Muszalski

Hvad er Whey Protein? Fordele, ulemper & dosering

Kosttilskud

Hvad er Whey Protein? Fordele, ulemper & dosering

Alt hvad du behøver at vide om Whey Protein.

2019-03-02 10:36:02Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical interventions in aging, 9, 1747.
  2. Hashim, P., Ridzwan, M. M., Bakar, J., & Hashim, M. D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal, 22(1), 1.
  3. Maughan, R. J., Burke, L. M., Dvorak, J., Larson-Meyer, D. E., Peeling, P., Phillips, S. M., … & Meeusen, R. (2018). IOC consensus statement: dietary supplements and the high-performance athlete. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 28(2), 104-125.
  4. Maia Campos, P. M., Melo, M. O., & Siqueira César, F. C. (2019). Topical application and oral supplementation of peptides in the improvement of skin viscoelasticity and density. Journal of cosmetic dermatology, 18(6), 1693-1699.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her