Livsstil

Korte lure kompenserer ikke for søvnmangel, hævder studie

Uanset om det er med vilje, eller om du bare “hvilede øjnene et øjeblik” og faldt hen, kan det være svært at modstå en god lur.

En nyere undersøgelse fra Michigan State University’s søvn- og indlæringslaboratorium tyder dog på, at en lur om dagen kombineret med en halv nats søvn ikke er lige så gavnlig som en hel nats søvn.

I stedet for at måle søvnen ud fra den tid, en person sover, bør den faktisk måles ud fra mængden af slow-wave-søvn (SWS), som de får. Dette er den dybeste og mest genopbyggende del af søvnen, og det er her, du er mest afslappet. Når kroppen går i en periode uden søvn, f.eks. hele dagen, har den brug for SWS, hvilket betyder, at du går ind i din slow-wave-søvn kort tid efter at være faldet i søvn.

Studiet

275 studerende i college-alderen blev rekrutteret til undersøgelsen. Efter at være ankommet til søvn- og læringslaboratoriet gennemførte deltagerne kognitive opgaver for at overvåge deres opmærksomhed og placekeeping, eller deres evne til at gennemføre en række trin i en rækkefølge uanset afbrydelser. Derefter blev de delt op i tre grupper. Den første blev sendt til at gå og sove efter opgaverne, den anden blev i laboratoriet og fik lov til at tage en lur på 30-60 minutter, og den tredje blev holdt vågen i deres søvnberøvede tilstand.

Næste morgen gennemførte deltagerne de samme kognitive opgaver for at se, om der var forskellige resultater mellem medlemmerne af de forskellige grupper.

Resultaterne

Det fremgik tydeligt af resultaterne, at den anden gruppe stadig led af søvnmangel, da de lavede langt flere fejl end den første gruppe, selv om de havde fået lov til at tage en lur.

Som man kunne forvente, lavede den tredje gruppe flest fejl, efterfulgt af den anden gruppe og derefter den første gruppe. Men hver ekstra 10 minutters SWS, som deltagerne fik, resulterede i, at fejlene blev reduceret med 4 %. Selv om 4 % ikke lyder af meget, kan en lur, der resulterer i 10 minutters mere SWS, i et job med højt tempo og pres som kirurg, bogstaveligt talt være forskellen mellem liv og død.

Her er nogle tips til at falde hurtigere i søvn:

Fald hurtigere i søvn med disse tips og tricks

Livsstil

Fald hurtigere i søvn med disse tips og tricks

Træt af at tælle får? Prøv dette.

2021-02-25 14:00:55Skrevet af Monica Green

Kort fortalt

Det er uden tvivl vigtigt at prioritere en god nattesøvn frem for at stole på lure, men vi ved, at der er ting, der kommer i vejen, og at det ikke altid er muligt. Hvis dette er tilfældet, vil det at få 10 minutters ekstra SWS effektivt gøre dig 4 % mere vågen. I bund og grund bør du lytte til din krop, og hvis du har brug for den ekstra søvn, hvem er vi så at fortælle dig noget andet.

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

Kosttilskud

10 kosttilskud mod træthed og udmattelse

2019-06-07 17:22:23Skrevet af Claire Muszalski

Dårlig nattesøvn? Start ikke din dag med kaffe | Studierne siger…               

Ernæring

Dårlig nattesøvn? Start ikke din dag med kaffe | Studierne siger…               

2020-10-13 18:05:44Skrevet af Evangeline HowarthEmily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her