Træning

Er 10.000 skridt om dagen bare en myte?

To ord: 10.000 skridt. 

Uanset om du er klar til at komme i gang, om du glæder dig til at nå endnu et mål eller frygter tanken om at skulle få 5.000 flere skridt ind i din travle livsstil … hvilken en type er du?

Da mange af jer ejer en fitness-tracker, ved vi, at mange af jer er opmærksomme på jeres antal skridt og måske endda har daglige skridtmål. Det kan nogle gange føles ret umuligt at få nok skridt ind.

I denne uge ser vi på, om dit de 10.000 skridt virkelig betyder noget, eller om det bare er en trend, der er fastlåst.

10.000 skridt

Hvorfor fokuserer vi på antal skridt?

Skridttælling er en måde at tracke fitness på, da det at nå et antal skridt hver dag viser, at vi bevæger os. Det er et godt udgangspunkt for motion og viser, hvor aktive vi er i løbet af dagen.

Ud over vores indledende tanker om fordelene ved blot at bevæge sig, er der nogle gange også monetære eller materialistiske fordele. Det kan være belønninger hos et sundhedsforsikringsselskab eller medaljer fra konkurrencer og virtuelle løb.

Der er naturligvis masser af andre måder at holde sig i form på, f.eks. cykling eller svømning – som begge ikke er afhængige af skridt, så bare at fokusere på at bevæge kroppen på en måde, der gør dig glad, vil altid have en positiv indvirkning på dit helbred.

Hvorfor 10.000 skridt?

Man mener generelt, at 10.000 skridt er det optimale daglige mål.

Har du brug for et startmål for antal skridt? 10.000 skridt. Hvor mange skridt skal Jørgen fra nabohuset tage hver dag med sin hund? 10.000 skridt. Hvor langt skal vi gå i morgen? Indtil vi har nået 10.000 skridt.

10.000 skridt er det svar, som mange af os har en tendens til at sætte som mål, men hvor kommer dette mål om 10.000 skridt fra?

Oprindelsen strækker sig tilbage til 1965, da et japansk firma skabte et apparat – den første bærbarskridttæller. Denne enhed blev kaldt Manpo-Kei, hvilket i bund og grund kan oversættes til 10.000-trins-måleren.

Navnet var virkelig effektivt som et markedsføringsværktøj, men har også hængt fast i de skridttællere og fitness-trackere, der fulgte efter, deraf standardmålet med 10.000 skridt. I bund og grund er der ikke meget videnskab til at understøtte 10.000-trinsreglen.

Hvad er fordelene ved at tælle antal skridt?

Et tilstrækkeligt antal skridt har vist sig at reducere din risiko for dødelighed – tilstrækkeligt er nøgleordet. Forskning viser, at din dødelighedsrate når et lavpunkt, når du når op på omkring 7.500 skridt om dagen, så at tage yderligere skridt har ikke rigtig nogen indflydelse på din dødelighedsrate.1

Hvis du leder efter et mål for antallet af skridt, skal du sigte efter mindst 5.000 skridt. Alt under dette tal giver ikke væsentlige kardiovaskulære fordele.2

Men betyder det, at de sundhedsmæssige fordele stopper ved 7.500 skridt, eller er der yderligere fordele ved at gå og få flere skridt?

Mens undersøgelser primært ser på reduktionen af dødelighed med antallet af skridt, betyder flere skridt, at du er mere på benene, og at dit kardiovaskulære system derfor er nødt til at arbejde.

Vi ved, at regelmæssig fysisk aktivitet bidrager til at sænke blodtrykket, forbedre kolesterolniveauet i blodet og mindske kropsvægten, og hvis du tager flere skridt om dagen, betyder det, at du bidrager til disse fysiske fordele.3

Er skridttælling den mest effektive måde at forbedre dit helbred på?

Den gennemsnitlige løbehastighed er højere end ganghastighed, og derfor er det hurtigere at nå et skridttal ved at løbe end ved at gå. Hvis tiden er knap, vil det være hurtigere at nå dit mål for antal skridt ved at jogge en rute end ved at gå en tur.

Dette fremgår af det faktum, at Sundhedsstyrelsen anbefaler at udføre halvdelen af motionstiden, hvis du deltager i kraftig motion frem for moderat intens fysisk aktivitet.4

Det er velkendt, at jogging i samme tid som gåtur ville give flere kardiovaskulære fordele, da dit hjerte og din krop bliver udsat for mere arbejde.

I modsætning til både gang og løb bruger cykling andre muskler, fjerner det vægtbærende træk ved motion og ændrer intensiteten. Selvfølgelig er løb og cykling begge højintensive sportsgrene, men de to sportsgrene er meget forskellige og passer til forskellige mennesker af forskellige årsager.

Hvis du er bekymret for dit skridttal som en måde at holde dig aktiv og i bevægelse på, men er bange for en skade (det sker for de bedste af os på det mest ubelejlige tidspunkt!), hvorfor så ikke prøve husholdningsopgaver?

Let havearbejde i en time er den samme træningsintensitet som let gang i en time med en gennemsnitshastighed på 3 km/t og eliminerer den vægtbærende påvirkning, der naturligt følger med gang.

antal skridt om dagen

Sådan gør du det sjovere at få dine skridt ind

Det kan være ret ensformigt at nå et mål for antal skridt dag efter dag. Hvis du ønsker at øge dit antal skridt eller blot leder efter måder at gøre det sjovere på, hvorfor så ikke prøve nogle af disse tips?

  • Gå en tur med din hund og leg et spil undervejs.
  • Tag en frisbee med i parken, og leg med din familie.
  • Parkér længere væk fra dit sædvanlige grønne område, hvor du normalt går en tur eller mødes med dine venner.
  • Ring til en ven eller et familiemedlem, mens du er på gåtur.
  • Lyt til en ny podcast eller opret en ny Spotify-playliste som inspiration til din gåtur.
  • Planlæg mindre gåture i løbet af dagen. Hvem har sagt, at du skal nå dit skridtmål på én gang?

Kort fortalt

Et skridtmål er ikke afgørende, hvis du stadig dyrker de anbefalede 30 minutters fysisk aktivitet om dagen, 5 gange om ugen, men det er en måde at holde dig ansvarlig for at bevæge dig og opfylde de anbefalede aktivitetsniveauer.

At være opmærksom på dit skridttal er også en god måde at sikre, at du forbliver aktiv og bevæger dig, reducerer den tid, du bruger på stillesiddende arbejde, og forbedrer dit generelle helbred.

Som udgangspunkt bør du sigte mod mindst 5.000 skridt om dagen for at forbedre dit generelle helbred. Yderligere skridt er en bonus for dit hjerte-kar-system og din mentale sundhed, og du vil desuden nyde den friske luft og naturen.

Musik motivation, træning & appetit, 10.000 daglige skridt | Studierne siger...

Træning

Musik motivation, træning & appetit, 10.000 daglige skridt | Studierne siger...

Er der noget om snakken, når man siger, at træning virkelig kan reducere appetitten?

2020-02-23 12:47:48Skrevet af Evangeline Howarth

Få dine daglige skridt med vores ultimative gå-playliste

Motivation

Få dine daglige skridt med vores ultimative gå-playliste

2021-03-24 15:03:47Skrevet af Monica Green


1. Lee, I.M., Shiroma, E.J., Kamada, M., Bassett, D.R., Matthews, C.E. and Buring, J.E. (2019) ‘Association of step volume and intensity with all-cause mortality in older women’, JAMA Internal Medicine, 179(8), pp. 1105-1112. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.0899 

2. Schmidt, M.D., Cleland, V.J., Shaw, K., Dwyer, T. and Venn, A.J. (2009) ‘Cardiometabolic risk in younger and older adults across an index of ambulatory activity’, American Journal of Preventative Medicine, 37(1), pp. 278-284. doi: 10.1016/j.amepre.2009.05.020. 

3. Myers, J. (2003) ‘Exercise and cardiovascular health’, Circulation, 107(1), pp. e2-5. doi: 10.1161/01.CIR.0000048890.59383.8D 

4. National Health Service (2019) Exercise. Available at: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/ (Accessed: 3rd June 2020) Shannah Hatch

Shannah Hatch

Forfatter og ekspert

Shannah Hatch begyndte sin karriere inden for ernæring efter at have deltaget i et Farm to Fork-workshop. Hun arbejder i øjeblikket som diætetisk supportarbejder og leverer ernæringsvejledning og support inden for sundhedssystemet. Shannah har tidligere arbejdet med at skabe nye kosttilskudsprodukter til lancering og hentet ideerne fra ide til handling. Hendes mest behagelige læringsoplevelser inkluderer skyggearbejde af andre sundhedsfagfolk og deltage i samtaler om en række emner, som f.eks. Forbindelsen mellem vores kost, kvindelige hormoner og sport. Shannah har deltaget i mange frivillighedsmuligheder, herunder arbejde med fødevarebanker, førende workshops for sportsernæring og deltagelse i prøveundersøgelser. Hun håber at fortsætte med at gøre en forskel i branchen, uddanne og samarbejde med andre for at opmuntre til god ernæring. I sin fritid nyder Shannah klatring, løb og prøver at sætte en melodi sammen på klaveret.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her