Træning

Hvad er funktionel træning, og hvad er fordelene?

Funktionel træning kan bidrage til at forbedre vores livskvalitet ved at forbedre vores evne til at klare daglige fysiske opgaver, som ellers kan give os problemer som f.eks. lændesmerter. I denne artikel vil vi dække fordelene ved denne form for træning og hjælpe dig med at afgøre, om det er det rigtige for dig.

funktionel træning

Hvad er definitionen af funktionel træning?

Det er en overordnet betegnelse for øvelser, der hjælper dig med at udføre dagligdagens aktiviteter med større lethed. Generelt omfatter denne definition compound øvelser, der involverer squat, pres, træk og at bære, da disse har den største overførbarhed til aktiviteter, som du kan støde på i dagligdagen (dvs. løfte og bære en tung kasse). Det søger grundlæggende at efterligne bevægelser, der udfordrer dig i dagligdagen, med det ultimative mål at forbedre din kapacitet i disse bevægelser.

Et problem, der er fremherskende i fitnessbranchen i dag er, hvordan udtrykket “funktionel træning” er blevet et buzzword for indviklede øvelser, der ikke tjener noget reelt formål andet end at skabe opmærksomhed på sociale medieplatforme. Selv om ikke al træning kan betragtes som “funktionel”, bør al funktionel træning være enkel og tilgængelig, da målet er at forbedre livskvaliteten for alle og enhver.

Hvordan adskiller det sig fra ikke-funktionel træning?

Funktionel træning består typisk af udfordrende øvelser, der fokuserer på progressive overload af daglige bevægelser såsom vægtbæring, squat/dødløft (forbedrer styrke i den bageste kæde og proprioception) og pressende bevægelser.

Ikke-funktionel træning kan omfatte ting som f.eks. biceps curls, hvor de ønskede træningstilpasninger primært er æstetiske, snarere end at hjælpe en person til at udføre aktiviteter i dagligdagen med større lethed. Dette afhænger dog af formålet med den funktionelle træning – hvis f.eks. biceps curls hjælper dig med at udføre dine daglige gøremål med større lethed (f.eks. en ældre person, der henter sine små børnebørn), er der ingen grund til, at dette ikke også kan klassificeres som “funktionel træning”.

Hvis en øvelse bidrager til at forbedre din styrke på en måde, der forbedrer din evne til at udføre daglige opgaver, så er øvelsen funktionel. Du skal bare ikke blive fanget i latterlige øvelser, der ikke tjener noget formål, såsom barbell squats på en stabilitetsbold – det eneste, du får ud af det, er en skade!

Hvad er fordelene ved funktionel træning?

Det kan være ideel i perioder, hvor du har et specifikt mål, eller hvis du er ved at komme dig efter en skade. I dette afsnit vil vi gennemgå nogle af de vigtigste fordele ved at inkludere det i dit program.

Modstandstrænings-tilpasninger

Som med enhver form for modstandstræning vil funktionel træning fremkalde lignende træningsadaptationer, der er gavnlige for dit generelle helbred og din præstationsevne. Øget muskelmasse, øget knogletæthed, styring af kropssammensætningen og forbedret kardiovaskulær fitness vil alle bidrage til en reduceret risiko for sygdom. Dette er især vigtigt i ældre befolkningsgrupper, hvor processer som sarkopeni og osteopeni resulterer i et gradvist tab af muskel- og knogletæthed som følge af aldring. Modstandstræning generelt kan afbøde disse ændringer og bidrage til at reducere risikoen for fald og skader som knoglebrud.

Reducerer risikoen for skader

Fokus på corestyrke i den funktionelle træning kan være med til at beskytte rygsøjlen, når man laver andre former for træning, som udsætter os for yderligere risiko for skader. Forbedret fleksibilitet og styrke som følge af denne træningsform kan også være med til at reducere forekomsten af skader som muskelforstrækninger.

Ideel under genoptræning af skader

Hvis du er i gang med genoptræning efter en skade, er funktionel træning ideel for dig, da den lægger vægt på færdighed i bevægelsesmønstre. Funktionel træning kan hjælpe dig med at arbejde uden om en eksisterende skade eller blot styrke det bevægelsesmønster, der måske i øjeblikket forårsager smerte eller ubehag.

Forbedrer bevægelseskompetence

Øget core-styrke, muskelkraft og proprioception vil alle overføre sig til atletisk præstation, uanset hvilken sport det drejer sig om. Mange moderne modstandstræningsprogrammer fokuserer alt for meget på bodybuilding-agtige bevægelser og sigter blot mod at øge muskelmassen. Selv om dette er en vigtig del af træningen, bidrager funktionel træning til at forbedre din bevægelseskompetence, hvilket betyder, at du er bedre i stand til at leve op til kravene i din sport eller daglige aktiviteter.

Kort fortalt

Funktionel træning er grundlæggende enhver form for træning, der hjælper dig med at blive bedre til at udføre daglige opgaver, samtidig med at risikoen for skader mindskes. For at implementere det i din træningsrutine skal du blot vurdere, hvad dine behov er, og sammenligne dem med dine nuværende evner. Brug funktionel træning til at bygge bro over eventuelle huller og forbedre din livskvalitet i processen!Scott Whitney

Scott Whitney

Forfatter og ekspert

Scott udviklede en lidenskab for sport og performance gennem at konkurrere i langdistanceløb og bouldering inden studiet på universitetet. Scotts akademiske resultater inkluderer en BSc-hons i sportsterapi og en MSc-grad i styrke og konditionering. Han er også medlem af The Society of Sports Therapists and CIMSPA. Tidligere har han arbejdet med amatører og elite atleter, lige fra universitetsidrætshold til elite rugbyliga atleter og Team GB roere. Han arbejder i øjeblikket med forskellige fitnesscentre i udvikling og levering af træningsprogrammer for amatøratleter og fitness folk. Mens passive behandlinger forbliver i hans arsenal som sportsterapeut, bruger Scott sine evner til at fremme fysisk aktivitet for at bekæmpe fedme, lændesmerter og andre sportsskader og samtidig sørge for programmer til atletisk udvikling. Som nyuddannet bestræber Scott sig på at få erfaring, hvor det er muligt med rådgivning og deling af viden undervejs. Han mener, det er vigtigt at praktisere det, du prædiker om, så i hans fritid, praktiserer Scott olympisk vægtløftning og nyder at være aktiv udendørs i al slags vejr, skønt han stadig mener, at det er vigtigt at give god tid til sociale aktiviteter.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her