Motivation

Hvilke lande er verdens mest sportslige?

Sport spiller en vigtig rolle i dagligdagen for folk over hele verden, og det globale sportsmarked forventes at være hele 599,9 milliarder dollars værd i 2025. Uanset om du er en aktiv deltager, der forsøger at holde dig i form, eller om du er tilskuer og ser på for at blive underholdt, er der en sport for alle.

Men hvilke er de mest sportslige nationer i verden? For at finde ud af mere har vi undersøgt den sportslige baggrund i over 130 lande og sammenlignet dem på 10 forskellige kriterier, der dækker både professionelle præstationer og personlig deltagelse:

Klik her for at se den fulde rangliste over 134 lande

Verdens mest sportslige land er… Tyskland!

Tyskland er verdens mest sportslige land med en score på 70,42 ud af 100. Den europæiske nation placerede sig i top 10 i fem forskellige kategorier, og den har også topplaceringen for elitesportsrangliste og olympiske vintermedaljer med i alt 408 medaljer – 150 guldmedaljer, 145 sølvmedaljer og 113 bronzemedaljer.

USA indtager andenpladsen med en score på 67,96 ud af 100, ligesom USA også indtager førstepladsen for det samlede antal olympiske sommermedaljer med hele 2.522 – 1.022 guldmedaljer, 795 sølvmedaljer og 705 bronzemedaljer.

Sverige kommer på tredjepladsen med en score på 66,16, efterfulgt af Norge med 64,47 og Finland med 61,45.

Hvilke lande er de mest aktive?

Mens Tyskland og USA dominerer i kategorierne for professionelle præstationer, får vi et andet billede, når vi ser på den personlige deltagelse.

Taiwan indtager førstepladsen med hensyn til sportsdeltagelse, idet imponerende 81 % af den taiwanske befolkning regelmæssigt dyrker en form for sport eller fysisk aktivitet. Norge og New Zealand er ikke langt bagefter, idet begge lande har en sportsdeltagelse på 79 %, efterfulgt af Australien med 77 % og Island og Mongoliet med 75 %.

Hvilke lande bruger mest tid i fitnesscentret?

Når det kommer til at træne i fitnesscentret, ligger Sverige i top, idet næsten en fjerdedel af befolkningen har et medlemskab af et fitnesscenter – i alt 22.239 medlemskaber pr. 100.000 indbyggere.

Norge kommer ind på en tæt andenplads med 21.600 medlemskaber af fitnesscentre pr. 100.000 indbyggere, efterfulgt af USA med 19.393 medlemskaber pr. 100.000 indbyggere. Danmark og Nederlandene runder top fem af med henholdsvis 18.957 og 17.508 medlemskaber af fitnesscentre pr. 100.000 indbyggere.

Hvilke lande har de mest sportslige fritidsinteresser?

Når det drejer sig om fritidsaktiviteter, klassificerer 48 % af befolkningen i Finland sundhed og fitness som en hobby, efterfulgt af 43 % af befolkningen i Indien og Sydafrika og 42 % af befolkningen i Sverige og Mexico.

I mellemtiden er 48 % af befolkningen i Tyrkiet glad for at dyrke sport som en hobby, efterfulgt af 43 % af befolkningen i Marokko, 42 % af befolkningen i Østrig og 41 % af befolkningen i Argentina.

Indien indtager førstepladsen i de tre sidste kategorier med 38 %, der ser sport som en hobby, 37 % bruger en fitness-app og 38 % har brugt penge på en sundheds- og fitnesstjeneste inden for det seneste år.

Kort fortalt

Der er ingen tvivl om, at Tyskland har fortjent sin titel som verdens mest sportslige land, med en imponerende succesrate for professionelle sportsudøvere og en generel kærlighed til alt, hvad der har med sport og fitness at gøre. Men det er ligegyldigt, hvor du kommer fra. Alle kan nyde godt af de fysiske og mentale fordele, som sport giver, både ved at deltage og være tilskuer.

Metode

Vi har undersøgt 134 lande i hele verden og indsamlet data i 10 forskellige kategorier. Ved hjælp af et vægtet rangordningssystem fik hvert land derefter en score for hvert af de 10 kriterier, som derefter blev kombineret for at skabe den endelige score ud af 100. Hvert af de 10 kriterier udgjorde 10 % af den endelige score. Hvis et land manglede data for en specifik kategori, blev der beregnet et internationalt gennemsnit, som blev givet til de lande, der havde ufuldstændige data.

Til medaljetællingerne anvendte vi kombinerede historiske totaler for Tyskland (Tyskland, Østtyskland og Vesttyskland) og Rusland (Det Russiske Imperium, Sovjetunionen og Den Russiske Føderation).

Ranglistekategorierne var følgende:

  • Olympiske medaljer: Det samlede antal guld-, sølv- og bronzemedaljer, der er vundet ved de olympiske sommerlege.
  • Medaljer ved vinter-OL: Det samlede antal guld-, sølv- og bronzemedaljer ved vinter-OL: Det samlede antal guld-, sølv- og bronzemedaljer ved vinter-OL
  • Elite Sport Ranking: En årlig rangliste baseret på de internationale resultater i alle sportsgrene, der er kategoriseret af Global Association of International Sports Federations.
  • Idrætsdeltagelsesprocent: Den procentdel af befolkningen, der regelmæssigt (mindst en gang om måneden) deltager i sport eller en fysisk aktivitet.
  • Medlemsskab af fitnesscentre: Antallet af medlemskaber af fitnesscentre pr. 100 000 indbyggere.
  • Hobbyer (sundhed og fitness): Den procentdel af befolkningen, der angiver “sundhed og fitness” som en af deres hobbyer.
  • Hobbyer (sport): Den procentdel af befolkningen, der angiver “at dyrke sport” som en af deres fritidsinteresser.
  • Hobbyer (at dyrke sport): Den procentdel af befolkningen, der angiver “at se sport” som en af deres hobbyer.
  • Fitness-apps: Den procentdel af befolkningen, der regelmæssigt bruger en sundheds- og fitnessrelateret smartphone-app.
  • Fitness udgifter: Den procentdel af befolkningen, der har købt sundheds- og fitnessydelser inden for de seneste 12 måneder.

Datakilderne omfattede Statista, Global Wellness Institute, World Sport Ranking og Wikipedia. Alle data er korrekte pr. 1. juli 2021.Adele Halsall

Adele Halsall

Forfatter og ekspert

Adele er en ivrig blogger og yogi med en passion for den veganske livsstil. Hun elsker at udforske nye (nogle gange underlige) fødevarer, lave mad og teste nye opskrifter af og værdsætter altid en god surdej.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her