Træning

Muskelforvirring, dårlige undskyldninger & veganisme | Studierne siger…

Undrer du dig over hvad der er foregået i verden indenfor sundheds- og fitnessvidenskab denne uge? Vi ser på nogle vi nye studier, så du kan finde nye måder at træne, tanke op og forstå de nyeste studier.

Vi fokuserer i denne uge på at finde tid til træningen, muskelforvirring og hvad kødspisere virkelig synes om veganske kostvaner. Læs videre for at finde ud af mere …

Er “jeg ikke har tid” virkelig en undskyldning for ikke at træne?

En undersøgelse i USA har undersøgt, om vores undskyldninger virkelig stemmer overens med virkeligheden. Studiet ser på, at hvis man ikke når sin træning egentlig skyldes manglende tid.1

Undersøgelsen af data fra den amerikanske tidsanvendelsesundersøgelse fra 2014 til 2016 undersøgte svarene fra over 32.000 mennesker. De kategoriserede hver enkelt aktivitet, de udførte i en periode på 24 timer. De opdeler derefter resultaterne efter indkomst, etnicitet, sundhed og BMI for at se, om resultaterne var forskellige mellem forskellige grupper.

Resultaterne? Amerikanerne havde faktisk et kæmpe gennemsnit på 5 timer ekstra om dagen klassificeret som fritid. I gennemsnit havde mænd mere tid end kvinder. Ligeledes dem med lavere indkomster eller med kun en gymnasial uddannelse havde en tendens til at have mere fritid. Dog brugte de det generelt på at se tv, film eller være online snarere end på at træne.

Så næste gang du beskylder din travle tidsplan for at springe træningen over, kan du måske tænke over, hvor meget tid du bruger på at serie-binge på Netflix.

Kan “muskelforvirring” øge din træning?

muskelforvirring

Når vi taler om muskelforvirring, så taler vi altså ikke om at fortælle gåder og drille dine quads eller råbe ligninger eller andre matematiske udtryk til dine abs. Muskelforvirring handler om at tilføje variation til dine træninger. Dette så du arbejder på forskellige måder. En undersøgelse om, hvorvidt at ændre dine træningsforhold forbedrer motivationen til at træne såvel som muskelstørrelse og styrke, er kommet tilbage med nogle interessante resultater.2

Det kan være tid til at smide det samme gamle træningsprogram ud, som du følger hver uge, da denne undersøgelse har vist, at ændring af dit regime kan gøre hele forskellen i dine resultater. Forskerne sammenlignede et traditionelt styrketræningsprogram (faste øvelser og gentagelsesintervaller) med at have øvelser tilfældigt varieret hver session via en app.

21 mænd, der havde erfaring med styrketræning, gennemførte et 8-ugers program med enten de faste eller varierede træningspas, begge udførte tre sæt med seks øvelser fire gange om ugen.

Resultaterne? Mens begge grupper så lignende markante forbedringer i muskelstørrelse og styrke, fandt gruppen, der varierede deres rutine, at det betydeligt forbedrede deres motivation til at træne.

Mens denne undersøgelse har en ganske lille prøvestørrelse og ikke kontrollerede andre variabler, såsom madindtag, viste det lovende, at ændring af din rutine kunne holde dig i gang med træning i det lange løb.

Hvad synes kødspisere virkelig om veganere?

veganisme

2019 var bestemt et år for et wake-up call hvad angår miljøet, med dyre landbrug i hjertet af samtalen om klimaændringer. Med dette in mente, spurgte en undersøgelse 1000 britiske kødspisere om deres tanker og overbevisning om vegetarisk og vegansk kost, samt om de selv planlagde at skære ned selv.3 Så hvad sagde de?

Forskere fandt, at en ud af seks mennesker havde til hensigt at nedbringe deres kødforbrug i den næste måned. Det er en betydelig del af befolkningen. De fleste af kødespiserne var også enige om, at vegetariske og veganske spisevaner er etiske, godt for miljøet og sunde.

Få en vegansk madplan til en uge her for at komme i gang.

Så hvad holder disse kødspisere fra at skifte? Resultaterne viste også, at de grønne kostvaner blev opfattet som værende vanskelige at følge, ikke nydelsesværdige og generelt dyrere.

Så er det bare ulempe at afskrække befolkningen?

Denne undersøgelse er relativt lille. Det er vanskeligt at se, om dette er befolkningens synspunkter som helhed, men antyder, at det kunne være tilfældet. Da vores supermarkeder og restauranter oversvømmes med nye plantebaserede produkter, kan denne tilgængelighed måske ændre ting i de kommende måneder og år.

Kort fortalt

Denne uges studier har fået os til at overveje, hvordan vi bruger vores tid, hvordan vi træner og hvad vi spiser. Der er stadig plads til mere forskning på nogle områder, så det vil være interessant at se, om lignende undersøgelser viser de samme resultater.


1. Sturm, R., & Cohen, D. A. (2019). Peer Reviewed: Free Time and Physical Activity Among Americans 15 Years or Older: Cross-Sectional Analysis of the American Time Use Survey. Preventing chronic disease, 16.

2. Baz-Valle, E., Schoenfeld, B. J., Torres-Unda, J., Santos-Concejero, J., & Balsalobre-Fernández, C. (2019). The effects of exercise variation in muscle thickness, maximal strength and motivation in resistance trained men. PloS one, 14(12), e0226989.

3. Bryant, C. J. (2019). We Can’t Keep Meating Like This: Attitudes towards Vegetarian and Vegan Diets in the United Kingdom. Sustainability, 11(23), 6844.Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her